druppelwater...

Omdat we vorige jaren er altijd een behoorlijke klus aan hadden om de tuin van water te voorzien, water dat niet altijd op de beoogde plek terecht kwam of de planten plat spoot, besloot Michael (mijn man) om een beregeningssysteem aan te leggen.

Voorgaande jaren namelijk, betekende dat water geven een gesleep met waterslangen over ons - dat moge inmiddels duidelijk zijn - grote terrein. In droge periodes waren we niet zelden van 19:00 uur tot donker aan het sproeien om de draad de volgende ochtend om 6:30 weer op te pakken. Niet te doen dus en zoals we elke keer weer tegen dingen aanlopen die bijgesteld moeten worden, moest ook dit aangepakt worden.
En weer gold ook hier het kostenplaatje.


Want ga maar eens na wat het betekent om zoveel grote borders van slangen en een sproei-installatie te voorzien.


M�ters slang of leiding; talloze standaards; bakken vol met sproeiertjes, T-stukken en koppelingen; ... .


En dan nog de vraag hoe er besproeid moest worden: een druppelsysteem, waarbij een netwerk van kunststofleiding met perforatie door de borders geweven moest worden of te kiezen voor een sproeiinstallatie.


Er moest dus iets verzonnen worden dat deze kosten wat zouden drukken en waarbij we toch een goed resultaat zouden behalen. In ons geval was dat de sproei(nevel)installatie.


In het kort komt het hierop neer dat op verschillende punten in de meeste borders vaste sproeipunten staan, in een goede kleur groen geschilderde rondhouten stokken (bezemsteel), met daarop een nevelsproeiertje (Dan� sproeier type 8966 in verschillende kleuren nozzle en kunststof rondsproeiers in verschillende kleuren (bereik) ) bevestigd. Naar die sproeier, langs de stok, gaat een stuk tuinslang en die tuinslang gaat naar een T-stuk dat op een recht stuk tuinslang is bevestigd dat naar het hoofdtappunt gaat.

Al het materiaal hebben wij gekocht bij de Wildkamp (www.wildkamp.com).

Enige dat vanaf dat punt gedaan moest worden was de watertoevoer aan te koppelen aan dit hoofdtappunt en de kraan open te zetten of dat openzetten via een tijdschakelaar te laten gebeuren.


Ander aspect dan de materiaalkosten waren namelijk de energiekosten en - min of meer los daarvan - het meest optimale moment van nevelen te bepalen. Wij hebben avond-/nachtstroomtarief en in ons geval was het - financieel gezien - beste moment om in de periode van 21:00 uur tot de volgende ochtend 7:00 uur. Wij hebben ervoor gekozen om 's morgens van 5:30 tot 7:00 te nevelaar zijn werk te laten doen.


En nu komt de stunt...: zo we vorige jaren het water aan konden blijven slepen, zo is het dit jaar (2007) zo dikwijls nat geweest en zijn er zoveel millimeters water gevallen, dat de nevelinstallatie straks vrijwel ongebruikt opgeborgen kan worden. Dat kun je toch ook niet van tevoren verzinnen nietwaar!

En daar kom ik meteen op een laatste onderdeel van ons laatste project, de watervoorziening, namelijk het demonteren en opslaan van de installatie. Deze is heel gemakkelijk op te bergen. Het is een kwestie van de (voor ons althans met zo'n grote hoeveelheid) genummerde stokken met slang op te pakken en in de schuur op te bergen tot ze volgend voorjaar als de tuin nog kaal is en gemakkelijk toegankelijk weer neergezet kunnen worden om dan wellicht hun werk te doen.


2021 © Gea's Zaaisite