TLOG... logboek tuinieren

Zaterdag 14 februari 2015

Herken je dat... je bent heerlijk in de tuin bezig, het gaat allemaal voorspoedig en de tijd lijkt te vliegen. Voor je het weet sta je 2 uur achtereen gebukt de onkruiden te wieden, te snoeien en ga zo maar Door. Dan kom je overeind en ja hoor... foute boel. Je kunt nu al merken dat je toch echt te ver en te lang bent doorgegaan...

Zo was het tot twee jaar terug bij mij. Blik op oneindig was mijn motto, en doorgaan maar, niet luisteren naar de seintjes van pijn dat je lichaam afgaf. Min of meer te werken op de 'automatische piloot'. En dat gaat je bezuren op den duur.
De prijs van het je mee laten voeren in het enthousiasme om een mooie grote tuin op te zetten en te onderhouden. En alles daar omheen zo leuk vindt! Dan wordt een hobby een passie en passie wordt werk. Kijk en dat laatste... dàt wilden we toen we met dit project begonnen, kostte wat het kost vermijden.

Zo was het bij mij althans. En waarom, zo zul je denken, deze inleiding?
Wel, zoals ik alles rond de tuin, de zaden en de zaaierij deel, zo wil ik ook mijn ervaring delen in het helemaal verkeerd inplannen van de tijd die ik aan de werkzaamheden in de tuin en de hobby besteedde. 'Besteedde', met de nadruk op 'de', want ik heb mijn lesje geleerd. Net zoals wij vindingrijk moesten zijn met het inrichten en onderhouden van de tuin, zo moest ik ook vindingrijk zijn met het indelen van mijn tijd. En ik weet inmiddels dat ik hier zeker niet alleen in sta. Dat menigeen na een volle dag werken in de tuin (het weer is zo mooi, laten we het nu toch benutten) uitgeteld op de bank neerploft.

Want hoe gemakkelijk laat je je meeslepen in het wroeten in de tuin. Heerlijk buiten te genieten van wat de natuur ons allemaal geeft. Gebeurt dat één of twee keer per week een paar uur, dan is het geen probleem, maar als je net als wij die elke geschikte (droge, aangename) dag in de tuin te vinden is, dan moet er wel een soort van roostertje opgesteld worden. En dat werkt perfect! En... leg de lat niet te hoog. Neem je voor datgene te doen wat haalbaar is.

We gaan:
09:30 de tuin in
11:00 koffie
11:30 de tuin in
13:00 absoluut stoppen, hoe leuk en hoe fijn het ook gaat.

Verder heb ik geleerd om de handelingen in de tuin steeds af te wisselen. Dus even gebukt wieden, dan even staan en schoffelen of harken, de kruiwagen niet direct bij de plek van het werken te zetten, maar er een meter vanaf, waardoor je elke keer even de emmer met onkruid moet gaan legen en je zo je 'loopje' hebt.
En dan ... eigenlijk het allerbelangrijkste... genieten! In de namiddag, bij geschikt weer, even een rondje langs de borders. De camera mee. Even genieten van een tevreden gevoel en kracht opdoen voor de volgende dag.

En dan, na deze ellenlange inleiding, even naar mijn klussen van vandaag:
Ook rond de vijver hebben wij borders. Op die aan de linkerzijde kijken wij vanuit huis. Die is vandaag aangepakt. Uitgeharkt en wat verdorde stengels die waren blijven staan afgesneden. Genoteerd welke planten afgestoken gaan worden en die op het lijstje van de Koopjeshoek gezet. In deze border veel uitgezaaid onkruid, voornamelijk




 

Dat betekent in mijn geval:

  • te groot geworden planten die stevig stoelen (uitgroeien) af te steken tot gewenste afmeting
  • planten die uitgezaaid zijn op potten zetten voor de koopjeshoek (de onderstreepte zijn nu beschikbaar)
  • winterharde planten die ik het jaar ervoor heb gezaaid en opgekweekt een definitieve plek in de tuin geven
  • planten die vaker voorkomen in de tuin af te stoten en ruimte te maken voor de nieuwe aanwinsten
  • stekken van de Clerodendrum, de Sorbaria, Rosa Duchesse de Montebello  en de Rubus loganobaccus (loganbes) afsteken en oppotten voor de koopjeshoek
  • onkruid verwijderen
  • graskantjes afsteken als ik een border schoon heb

Vandaag heb ik om 'er een beetje in te komen' drie kleine borders aangepakt, de garagecirkel, het puntje bij de voordeur en het puntje bij de pergola.
Voornamelijk blad weggehaald en kleine veldkers en paarse dovenetel als onkruid.
Drie stuks  Digitalis White Spot (vingerhoedskruid) van vorig jaar was in de terraspot met Asarine arubescens uitgezaaid en diende dus mooi als kweekbak.
Met een mes met een lang lemmet heb ik de plant uit de pot gesneden, zodat de kluit mooi intact bleef en de drie planten in een groepje weer uitgeplant.

Zo doe ik dat trouwens dikwijls met uitgezaaide planten. Zelfs de Papaver rhoeas (klaproos) en de Papaver somniferum (slaapbol), Papaver orientale (oosterse papaver) die normaal een hekel hebben aan verplanten, heb ik al vele malen met mooi resultaat verplaatst.


 lees verder bij 14 februari 2015...


2019 © Gea's Zaaisite