TLOG... logboek tuinieren

Handgereedschap

Ik heb een top  van meest favoriete handgereedsschap. Naast een bouwemmer gaat altijd mee:

Een oud gekarteld broodmes.
Om plukken oud blad van de planten (vrouwenmantel, siberische lis, ooievaarsbekken, ....) en stengels (asters, monarda, etc., etc.) op een snelle manier weg te kunnen snijden. Ik snijd op ca. 10 cm boven de grond van boven schuin naar beneden en ben in no-time klaar. Beter dan bijvoorbeeld met de snoeischaar (en het is niet zo belastend voor de spieren)

Een schrepel of handschoffel (of handdrietand)
Bij niet losse grond onmisbaar. Plukken gras en diepwortelend onkruid, wip je er gemakkelijk met een hakkende beweging uit. Ook gebruik ik het wel om een plantgaatje te maken voor als ik hier of daar een uitgezaaide plant tegenkom. Ik wip de plant met een behoorlijk kluitje eruit... en breng hem over naar het gemaakte plantgaatje. Aandrukken met de rug van de schrepel.

Een aardappelschilmesje
Ideaal om onkruidjes tussen planten met wortel en al uit te snijden.

Snoeischaar
Natuurlijk mag ook de snoeischaar niet ontbreken. Voor de wat dikkere en taaie (verhoutte) stengels.

Inklapbare snoeizaag
Handig om tijdens het schonen van de borders bij de struiken oude en verkeerd geplaatste takken te snoeien.

Handhark of borderharkje
Vorig jaar door een mailcontact uit Frankrijk op dit super handige hulpmiddel attent gemaakt. Daar waar het handharkje met rechte tanden al snel jonge plantjes uit de grond meeneemt tijdens het harken en de jonge uitloop beschadigd, zo 'kamt'  dit harkje alle oude bladresten uit de plant en brengt de ruimtes tussen de planten netjes op orde zonder schade aan te brengen.

Tuinhandschoenen
Mijn favoriete tuinhandschoenen voor het fijne werk zijn van dun nylon met een rubberen coating. Zwart (die fijn lang netjes blijven ;-) ). Ze hebben een goede vingergevoeligheid. Natuurlijk heb ik voor het grovere werk andere handschoenen (de vingertoppen zouden anders zo doorgesleten zijn). Dan gebruik ik die van M-Grip (groen met gele stoffen rug). Dat luchtige op de rug vind ik heel belangrijk, zeker met warm weer.

Grondbewerking

Spade
Ik gebruik een rechte spade. Waarom?
1. Smal blad, dus niet zo zware belasting bij het scheppen en optillen van de kluit.
2. Steken van mooie rechte randen langs de borders
3. Mooie breedte voor het afsteken van planten (pollen 20x20cm).
4. Gemakkelijk te slijpen (ergens tussen klemmen en de ijzervijl er overheen)

Trek en duw hak
Eens kunnen kopen bij een tuincentrum in Dronten en ze nooit meer gezien. Er zuinig op zijn dus, want het is een super (lichte) manier om de grond te schoffelen en - om dezelfde spieren niet aanhoudend te belasten - de trek en duw beweging af te wisselen.

Fijne hark
Hetzelfde verhaal als boven wat aanschaf betreft. En ook deze is nergens meer te koop. Jammer... heel jammer, want het is me toch een machtig fijne hark! Met de 'puntjes' aan de zijkant wip ik het onkruid los, en hij is heel licht in de hand en manoeuvreerbaar.

Fijne drietand woeler
Om de grond mooi los te houden en fijn opkomend onkruid geen kans te geven.

Dragen en wegbrengen

Diepe kruiwagen
Dit model omdat ik daar twee grote plastic kratten op kan plaatsen en zo bijvoorbeeld mijn jonge opkweek naar de kweekkas kan brengen. Nog een ander voordeel is dat ik een op de rommelmarkt aangeschafte fietskrat op de kopsekant kan hangen. Daar stop ik dan mijn handgereedschap in voor die dag (of zaadjes die ik ter plekke wil uitzaaien of mijn aantekeningenboekje voor de tuinklussen). Zeer praktisch dus :-)

Bolderkar

De route naar de composthoop en kweekkas is bij ons toch snel 100 meter heen en 100 meter terug. En dus moesten we vindingrijk zijn om met zo weinig mogelijk kracht, zoveel mogelijk snoeisel etc. te vervoeren. Wij hebben deze bolderkar aangeschaft en hebben er een open bak met een 20 cm hoge rand opgeplaatst waardoor hij aan drie zijden 15 cm breder en langer wordt. Ideaal ding.

Stalkruiwagen
En voor de voorjaarssnoei waarbij er heel wat kruiwagens aan gehakseld snoeisel richting composthoop verdwijnt, hebben we op op marktplaats een 160 liter stalkruiwagen gekocht. Rijdt fantastisch licht.

Elektrisch materieel

Al-Ko takkenversnipperaar
Eentje met een grote vulopening (waar we bossen met droog snoeisel doorheen voeren) en waar tot 4 cm dikke takken mee versnipperd kunnen worden. Elk jaar wordt d.m.v. een accu heggenschaar alle dode plantresten gesnoeid, met de bladhark op het gras of op de tegels geharkt. In één richting op de bolderwagen (zie hierboven) gelegd en naar een plek gebracht waar het door de takkenversnipperaar gevoerd wordt. Daarna verdwijnt het gehakselde òf terug op de border (als we in het najaar hebben gesnoeid) òf naar de composthoop (bij voorjaarssnoei).

Bladblazer in combinatie met de zitmaaier.
Bij bladval of als we snoeisel op het gras hebben geharkt om het vervolgens af te voeren, blazen we of harken we de restanten naar één punt en zuigen dat vervolgens op met de zitmaaier. Rommeltjes en blad worden in de opvangkorf gezogen en afgevoerd naar de composthoop. Dat is heel wat minder werk en voor de spieren heel wat minder belastend dan zo'n groot terrein als dat van ons aan te harken.

 
 

 











2019 © Gea's Zaaisite