ZLOG...logboek zaaien

Maandag 6 maart 2006

Gisteren heb ik mijn zaaisels geïnspecteerd die ik 9 februari heb gezaaid. Dat waren onder meer de lathyrussen en een groot aantal koukiemers. Verschillende variëteiten van de lathyrus odoratus, de lathyrus tingitanus 'The Thing' en de lathyrus vernus, de voorjaarslathyrus, zijn ontkiemd. Zo ook de Crambe abyssinica (Afrikaanse bolletjeskool). Niet eerder uitgeprobeerd, maar toch interessant qua bloeiwijze en zaad (als mosterdzaad). We zullen zien hoe het bevalt. 

Ik heb deze potjes begin februari in mijn - onverwarmde - kweekkasje gezet en weet inmiddels uit ervaring dat zodra de dagen lichter en warmer gaan worden er een explosie van kieming plaats gaat vinden. Wat dat warmer worden betreft, wel dat kunnen we nog wel even op onze buik schrijven naar het schijnt, maar een paar zaden hebben er toch al voldoende van gehad. Zo waren dat gisteren dus de lathyrussen en ik zal jullie op de hoogte houden van het vervolg.

Zaaien. Dit weekend ga ik gebruiken om zaden uit mijn zaaikalender maart-april te gaan zaaien die een wat langere periode nodig hebben om te kiemen. Het heeft echt geen zin om nu al de vorstgevoelige eenjarige soorten te gaan zaaien die daar 1-2 weken over doen en die ik dan al die tijd tot het gevaar van nachtvorst geweken is binnen moet overhouden. Ook ga ik morgen of zondag wat stokrozen zaaien. Lees hier wat mijn hersenspinsels daarover zijn.

Zaterdag 11 maart 2006

Gisteren in de namiddag ben ik nog even een blik wezen werpen in de kweekkas en zag dat er in de loop van de dag toch nog een aantal soorten zaden waren ontkiemd (salvia viridis, salvia napifolia, echinacea Doppelgänger, lysimachia 'Beaujolais', geranium phaeum Samobor, meconopsis grandis, sanguisorba menziesii, lathyrus Mrs. Bernhard en verbascum nigrum).

Tja en dan sta je toch weer in tweestrijd. En dat komt door het weer. Ik keek namelijk vanochtend op teletekst en zag dat het de komende dagen flink gaat vriezen. Volgens het overzicht -7, welnu ik kan uit ervaring spreken dat het dan bij ons (heerde, tussen zwolle en apeldoorn) zo rond de -10 zal zijn. In ieder geval moet ik daar wel rekening mee houden. Kortom, ik heb de potjes opgepakt en in onze nu onverwarmde logeerkamer neergezet bij een temperatuur van 14-15 graden. Als die ergste vorst dan straks (eind volgende week volgens de berichten) weer voorbij is, kunnen ze weer naar de onverwarmde kweekkas waar ze in ieder geval beter staan qua licht.


Zaaien. Gisteren heb ik nog gezaaid:
aquilegia 'Ballerina'
aquilegia 'Roman Bronze'
aquilegia 'Royal Purple'
aquilegia 'Orange and Lemons'
aquilegia vulgaris alba 'Nivea'
aquilegia 'Woodside Pink'
aguilegia maruyamana
aquilegia ex 'Mellow Yellow'
campanula punctata 'Rubriflora'
platycodon 'Double Blue'
hypericum androsaemum ex 'Albury Purple'
meconopsis cambrica
viola cornuta 'Admiration'
viola odorata white

De akeleien omdat die in sommige gevallen nog wel graag een beetje vorst mee willen pikken en zo ook de campanula punctata. De meconopsis cambrica kiemt bij 5-15 graden en al is dat het nu nog niet in het kweekkasje (wel geweest overigens), lang zal het niet meer op zich laten wachten eer het die temperatuur wel heeft. En "weg is weg" is mijn motto en het is altijd beter de zaadjes in de grond te hebben dan in het zakje te laten wachten op een geschikter tijdstip.

De hypericum androsaemum is een langzame kiemer en meestal betekent dat in de overzichten dat hij er een winter over doet eer hij ontkiemen gaat. Een winter er overheen gaan betekent dus ook vorst in mijn interpretatie daarvan. Dus zet ik ze lekker met deze temperatuur in de kweekkas en ben benieuwd wat er gebeuren gaat. Ik hou jullie op de hoogte. Met de viola odorata ben ik een beetje aan de late kant, want dat is er een van wisselende temperaturen. Ik kreeg deze zaden echter pas deze week uit een ruiling en moet het er dus maar mee doen en een poging gaan wagen. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt.

Zondag 12 maart 2006

Vandaag heb ik stokrozen Alcea rosea gezaaid. Voor een aantal weken terug was er een vraag in de nieuwsgroep nl.tuinen over wat dat nu eigenlijk zijn, eenjarigen, tweejarigen of vaste planten. Mijn eerste reactie erop was: tweejarigen. zaaien in juni, opkweken en uitplanten in het voorjaar. Maar... dan ga je je er eens wat meer in verdiepen en zie je dat er zaadhuizen zijn die ze zien als eenjarigen. Heel verwarrend allemaal. Ik ben er maar eens in deze materie gedoken.

lees hier verder...

In de kweekkas heb zag ik dat er ondanks de kou (of juist door de kou; wie zal het zeggen) toch nog een paar soortjes ontkiemd waren:

Salvia napifolia, een lichtblauwe salvia van 60 cm een beetje van het type S. verticillata als ik het zo bekijk. Ik ben benieuwd want die laatste heeft mijn hart al gestolen. Lekker stevig blad en verder geen omkijken naar. Hopen dat hij goed de winter uitkomt, want zo wil ik hem wel een paar jaartjes in de tuin hebben.


Maandag 13 maart:

Viola odorata 'White'. Onvoorstelbaar... in twee dagen kieming. En dat in een 's nachts ijskelder van een kweekkas en overdag een heerlijk zonnetje erop. Kennelijk waren dat voor de viola het signaal om te kiemen.

Tja en dan sta je toch voor een dilemma. Het weer werkt op het moment voor geen meter mee. De berichten waren tot -7 vorst (-10 bij ons dus) en dus moest onze vindingrijkheid erop losgelaten worden. Het was zaak de warmte die er overdag door de zon ingekomen was zolang mogelijk vast te houden. Ik heb het probleem opgelost door over de potjes een plastic bak te zetten en meteen eens te peilen hoeveel die bescherming oplevert.    
Welnu dat was een verschil van -10 graden buiten de kap en ... -3 onder de kap! Kijk en dat is nog eens winst!

Zijn jullie natuurlijk wel nieuwsgierig geworden over die 'kap', welnu hier is een plaatje ervan:

2019 © Gea's Zaaisite