ZLOG... logboek zaaien

mei 2006


Zo! Een deel van de plantjes zijn vorige week (20 mei) de grond in gegaan en dan is het nu hoognodig tijd om mijn logboek bij te werken. Je snapt wel dat het een beetje overmoedig van me is geweest om dat elke maand te willen doen en mijn bevindingen aan jullie terug te willen koppelen. Er ligt in het voorjaar zoveel ander werk te wachten, werk in de tuin, de site, de zaadjes, het mailen en natuurlijk moet ook het huishouden en het gezin gewoon door kunnen blijven gaan. Ook laat mijn gezondheid mij de laatste tijd een beetje in de steek.

Maar het is me toch gelukt de draad weer op te pakken en hier volgt het verslag van de zaaisels die ik dit jaar heb opgekweekt.


Alcea rosea / ficifolia (stokrozen)
Zoals ik al eerder schreef (zondag 12 maart ) ben ik dit jaar eens begonnen met stokrozen buiten de gewone tijd (juni/juli) te gaan zaaien. Ze ontkiemden alle snel; binnen de 3 weken. En vorige week, 20 mei,  waren alle plantjes voldoende volgroeid en hadden zo'n goed doorwortelde kluit dat ik het erop gewaagd heb ze in de tuin uit te planten. Ze sloegen machtig goed aan en zijn voor een deel al wat gegroeid. En nu dus maar afwachten hoe het groeien en wie weet bloeien verder verlopen zal. Ik heb er een goed gevoel over. Bij een aantal variėteiten zeker...


Allium purpurea en Allium sativum (knoflook)
Van de eerste weet ik niet wat ik ervan verwachten kan (kan de informatie erover nergens terugvinden); de tweede heb ik in de volle grond gezaaid en na twee weken kwamen er sprietjes tevoorschijn. Groeit redelijk door.


Antirrhinum majus (hoog leeuwenbekje)
Kiemt snel en groeit probleemloos op. Vorig jaar heb ik er veel plezier van gehad. Een behoorlijk aantal van de toen in de tuin uitgeplante planten is goed de winter doorgekomen en staan nu (26 mei) volop in knop. Ik heb er echter een paar nieuwe kleurtjes bij kunnen bemachtigen en die gaan volgende week de tuin in. Mijn ervaring daarmee is dat ze nog dit jaar zullen bloeien.


Aquilegia flabellata (de kleine akelei) en Aquilegia rockii
Duurde best een poosje eer die gingen kiemen. Ik heb ze eerst een week binnen gehad en daarna in de onverwarmde kweekkas gezet. Terwijl al de buurpotjes met andere soorten gestaag ontkiemden, begon ik bij de akeleitjes al ernstig te twijfelen. Maar het is allemaal goed gekomen en ik heb er weer een paar mooie soortjes bij: A. flabellata var. pumilla 'Nana Alba', A. rockii Roman Bronze en een hybride met de naam 'Yellow Mountain'. Deze laatste is afwachten, want ik heb er geen informatie over kunnen vinden. Volgens mij klopt die naam ook niet of is het toch iets anders dan een akelei. Ook is het kiemplantje namelijk afwijkend van de andere akeleien, dus ben ik benieuwd wat daar nu weer uit gaat komen. Ook een heel leuk element binnen deze hobby. De zaadjes blijven je verrassen...


Asarina scandens Joan Lorraine
Een mooie klimmer met paarsblauwe bloemen. Makkelijke kiemer. Het duurde bij mij - in de onverwarmde kweekkas en bij de temperaturen zoals die dit voorjaar waren - ongeveer een week of zes eer ze voldoende groot waren om te verspenen. Toen heb ik ze naar een andere koude bak overgebracht (waar ik gemakkelijk water kan geven en die ik beter beschermen kan tegen de vorst). Nu is het moment aangebroken om ze uit te planten. Hij is eenjarig of als je vorstvrije ruimte hebt schijn je hem ook nog wel over te kunnen houden. De tijd zal het uitwijzen. In ieder geval zit de groei er goed in en ga ik ze morgen tegen een klimrek aanzetten. Tegen de tijd dat hij in bloei is zul je wel zo nu en dan de foto's ervan terug kunnen vinden op de site, want ook het fotograferen blijft mijn passie.


Asclepias incarnata en tuberosa (zijdeplant)
Ik heb gezaaid de variėteiten 'Cinderella' en Orange Glory'. Ook heb ik die leuke soort met die grote groene ballen die je wel eens bij de bloemenzaak in boeketten ziet staan, de A. physocarpa 'Moby Dick' kunnen zaaien. Begin februari heb ik de verschillende potjes met zaaiwerk in een onbeschermde koude bak geplaatst en ze na een week of 6 overgebracht naar de kweekkas. Daarna duurde het best lang eer ze teken van leven gaven. Ook nu zit de groei er niet echt goed in. Ik heb ze nog niet eens kunnen verspenen. Al mijn zaaisels zijn inmiddels naar een koude bak overgebracht om af te harden. De ruiten van de bakken zijn er overdag af en ook 's nachts als er geen al te rare weersomstandigheden verwacht worden (slagregen, storm, en noem maar op). Misschien dat het nu wat beter wil lukken. Het zijn dus zeker geen zaden voor ongeduldige mensen. Asclepias op zich is best wel een late plant. Die ik in de tuin heb staan kwamen pas twee weken terug boven de grond. Misschien heeft het daar wel mee te maken. De tijd zal het leren...


Campanula takesimana
Is tot twee jaar aan toe niet goed gegaan. Eigen schuld, want beide keren had ik de potjes uit laten drogen. Wat is namelijk het probleem met deze klokjesbloem (en met meer zaaisels die traag opgroeien); je moet die potjes met jonge kiemplantjes goed de zomer zien heen te loodsen. Zeker niet in de volle zon neerzetten en zorgen dat er altijd een klein laagje water is waar ze uit kunnen putten. Ik zet tegenwoordig deze potjes in een schaal (bak, ondiep tablet, schotel, en noem maar op...). Want meestal gaat het sproeien wel goed, maar het kan gebeuren dan het een keer vergeten wordt  en in dat geval is het 'einde verhaal' voor die kleine, jonge kiemplantjes.


Cobea scandens (klokwinde)
Zoals elk jaar heb ik die ook dit jaar weer gezaaid. Gemakkelijke kiemer, mits je de zaden maar verticaal de grond insteekt. Ik heb 5 mooie planten op kunnen kweken en drie ervan staan al netjes in de grond bij een klimrek.


Carex pseudocyperus (Cyperzegge)
Wij hebben een grote vijver en moerasgedeelte. Daar staan de vooral natuurlijk ogende grassen en moerasplanten in. Dit jaar heb ik het aangevuld met de Cyperzegge. Zaadjes gekregen uit een ruiling en afwachten wat het doen gaat. Ontkiemen ging in ieder geval best (in een potje met wat vochtige zaaigrond in een onbeschermde koude bak). Volgende week plant ik ze uit.


Cerinthe major (grote wasbloem)
Ook zo'n plant die ik elk jaar weer zaai. Kiemt gemakkelijk en binnen 3 weken. Opgroeien gaat voorspoedig zoals een eenjarige betaamt. Sinds vorige week staat hij in zijn eigen (Ų 25 cm) pot met potgrond en wat plantenvoeding. Hij zet er met dit vochtige weer flink de spurt in.


Cosmos bipinnatus 'Daydream'
Een eenjarige die ik bij voorkeur voorzaai in potjes in de koude bak. Ik heb ze nu tot mooie plantjes op kunnen kweken en dat was in mijn geval in de volle grond zeker niet gebeurd. Veel te droog tot vorige week en dan had ik bijna dagelijks mijn zaaiwerk moeten nalopen. Vorige week  (20 mei) zijn de inmiddels 25 cm hoge plantjes in de tuin uitgezet waar ze met dit vochtige weer een flinke groeispurt hebben kunnen nemen...


Cynoglossum amabile 'Firmament' (Chinees Vergeet mij Nietje)
Ook deze 'Firmament' wilde ik eens uitproberen. Misschien ten overvloede, want ook komt elders in de tuin al de 'Blue Shower' op. Twee jaar terug gezaaid en sindsdien ben ik elk jaar weer verzekerd van nieuwe zaailingen die hier en daar in de tuin opkomen. Zodra ze tot jonge plant uitgegroeid zijn neem ik ze op en zet ze op een geschikt plekje. Ik hoop dat de variėteit 'Firmament' (ook weer gekregen uit een ruiling) iets nieuws toevoegt en anders... pech gehad, maar in ieder geval een poging gewaagd en je weet het... 'wie niet waagt, die niet wint'


Delphinium elatum 'Blue Sky' (serie Magic Fountains)
Een vaste plant en dus is het maar de vraag of hij dit jaar al bloei zal geven. Hij groeit in ieder geval wel goed op al is dat niet zo krachtig als bijvoorbeeld de D. requinii (zie verder).
Afwachten dus maar en laten groeien in zijn eigen potje. Als dat goed Doorworteld is overbrengen naar een potmaat die iets groter is of - als het zo'n beetje najaar is tegen die tijd - meteen op de plek waar ik hem wil hebben.


Delphinium requinii 'Stavesacre'
Leuke plant om op te kweken. Het begint met de gestreepte kiemblaadjes, gevolgd door een snelle groei van glanzend blad. De informatie die ik er het bijgezocht staat dat het een wat kwetsbare vaste plant is die het best als tweejarige of eenjarige opgekweekt kan worden. Ik heb ze eergisteren uitgeplant en nu is het afwachten of hij dit jaar bloei wil geven en wat het vervolg daarvan is (einde verhaal of dat hij volgend jaar weer braafjes opkomt).


Delphinium x cultorum Tall Black Knight (Ridderspoor)
Welnu, dit is zeker een plant die volgend jaar zal bloeien, of hij moet wel heel erg veranderen qua groei. Het blijft een klein plantje en dat wordt dus overwinteren in de pot.


Dianthus amurensis  Siberian Blues (Anjer)
Naar het schijnt een prettig doorbloeiende anjer in een mooie blauwe kleur. Het opkweken ging goed; binnen twee weken ontkiemen en gestaag doorgroeien tot het plantje dat nu de tuin in kan.

Dianthus chinensis 'Heddewigii' (Chinese anjer)
Afwachten wat dit worden gaat qua kleur en zo. Het opkweken ging voorspoedig; snelle ontkiemingen en snelle groei. Het plantje kan nu de tuin ingezet worden. De chinese anjertjes, zo lees ik, zijn matig winterhard. Het polletje dat ik vorig jaar van een buurvrouw kreeg staat echter nu weer driftig te bloeien. Is dus de moeite waard er de energie van het opkweken in te steken.

Dianthus deltoides Maiden Pink (steenanjer)
Kiemt snel; groeit ook redelijk snel op, maar ik weet uit ervaring dat er pas volgend jaar bloei zal volgen. Geduld dus maar weer...


Dianthus superbus 'Albus' (prachtanjer)
Hetzelfde verhaal als bij de steenanjer waarschijnlijk (bloei volgend jaar). Of de plant moet me verrassen...


Eccremocarpus scaber Tresco Crimson
Een dankbare eenjarige klimplant die prettig snel kiemt en opgroeit. Vorige week in de tuin tegen een klimrek uitgezet en de groei blijft er lekker inzitten. Mij benieuwen wat deze plant ons brengen zal. Heb er zelf nog geen ervaring mee.

Echinacea paradoxa, Echinacea purpurea Mango Meadowbrite, Echinacea purpurea Ruby Star, Echinacea purpurea White Swan,
Al deze zonnehoeden heb ik in februari in de onbeschermde koude bak gezaaid en later overgebracht naar de onverwarmde kweekkas waar ze ontkiemden bij het zonnetje dat er zo nu en dan in scheen. Volgens de informatie her en der kan ik binnen 16 weken bloei verwachten.

Volgende keer meer....


 


2019 © Gea's Zaaisite