ZLOG... logboek zaaien

 april 2007 

Anoda christata paarsviolet.
Een eenjarige met een verhaal, zoals de meeste van mijn zaden hun eigen verhaal hebben. Dat is het leuke van de zaaierij. Al lopend door de tuin passeren heel veel van mijn tuinmaatjes de revue. Zo ook met deze Anoda. Gekregen van Annie, die mij eens de naam vroeg. In het hele begin van mijn zaaierij had ik hem als eens bij Anja besteld, zowel in het wit als in het paarsviolet. Door de vele zaadsoorten die daarop volgden belandde de Anoda min of meer naar het tweede plan. Tot Annie mij de naam vroeg en mij tenslotte op mijn verzoek wat zaadjes stuurde. Annie is pas overleden, maar zo zal ik in het vervolg elke keer als ik bij de Anoda's sta aan haar denken. Mooi toch zo'n hobby...

Aquilegia chrysanta Yellow Queen. Ook zo'n soortje waar je in de eerste instantie niet aan zult denken. Je moet hem bij toeval tegenkomen bij de een of de andere kweker of in een mooi tuinboek. Of, zoals in mijn geval, wordt je er opmerkzaam op gemaakt Door een bezoeker van de site. Of ik wellicht zaadjes had van de Aquilegia chrysanta Yellow Queen. Ik mijn database erop nagekeken, want ik weet natuurlijk niet alles uit mijn hoofd. En bij het zoeken binnen Google komt er me dan een schitterende akelei tevoorschijn! Tja en dan word ik op slag hebberig en zoek ik binnen mijn netwerkje of ik er ergens kan vinden. En ja hoor: voor elkaar en zaaien maar. Met de deno methode (zie boven) en binnen no-time kiemend. Mazzeltje dus. En nu maar afwachten.  De kiem is er en nu het opkweken. Want bij akeleien duurt het toch wel een jaar eer je een bloeiende plant krijgt. Mij benieuwen of dat de pracht is die me op de plaatjes binnen google wordt beloofd! Bij akeleien is het altijd een beetje afwachten.

Ashwaganda. Tja, wat moet ik daar nu mee. Snelle kiemer (in de kamer bij zo om en nabij de 20 graden), maar op de een of andere manier heb ik me er toen ik de zaadjes kreeg toch een andere voorstelling bij gemaakt. Bloei stelt niet zoveel voor en als ik google mag geloven is het een soort van kruid met ongekende eigenschappen ;o) we zullen zien...

Baptista australis. Twee jaar terug al een poging gewaagd, maar toen is de plant niet goed tot ontwikkeling gekomen. Indigolupine,  de naam zegt al genoeg: Indigoblauw (een van mijn favoriete kleuren in de tuin) en zeker de moeite van een nieuwe poging waard. Kiemde binnen 3 weken in de huiskamer in het licht bij een temperatuur van om en nabij de 20 graden.

Berkheya purpurea. Als hij de mooie lavendelblauwe straalbloemen geeft die een zoektocht binnen google me oplevert, dan teken ik  ervoor. Een klein beetje de kleur van Catananche cearuleum (strobloem) als ik het zo bekijk. Ook zo'n schitterende plant en nu ik het er over heb, moet ik eens kijken of ik daar ook niet een paar zaadjes van heb.

Callirhoe. Plantje om over een muurtje te laten groeien. Krachtig roze kleur. Gemakkelijke kiemer. Ik hoop dat hij net zo gemakkelijk opkweekt. De groei zit er in ieder geval lekker in en nu met een kleine tien dagen in de kweekkas verschijnen er al een aantal van de echte blaadjes. Als het weer zo mooi aan blijft houden kan hij zo afgehard worden en uitgeplant. Komt er dan toch  nog wat kou, dan kan ik altijd nog wat bescherming bieden door er wat overheen te plaatsen of zo. In de grond uitgeplant doen de planten het toch alijd beter dan in een potje in een warme kweekkas. Wel oppassen voor slakken; die houden wel van zo'n smakelijk
mals hapje in het voorjaar...

Ceratotheca triloba. Ook zo'n ernstig mooie plant. Een beetje richting Penstemon toe, maar dan wel met een heel eigen bloemvorm. Zachte pasteltinten. Ik hoop dat ik die mooie lavendelblauwe weet op te kweken. Ook deze zaden kiemden snel.

Convovulvus blauw. Ook van Annie (zie bij Anoda). Al eens eerder had ik ze in een hanging basket gehad. Toen een beetje de pech dat ik teveel in een te kleine bak wilde proppen. De convovulvus kwam daarmee wat in de verdrukking. Dit jaar echter heb ik er een paar opgekweekt en zal ik er een feestje van maken... Makkelijke kiemer.

Cuphea lanceolata. Leuke eenjarige die ik al eerder gezaaid had en die nu weer een herkansing kan krijgen. Kiemt makkelijk.

Dictamnus albus Purpureus (vuurwerkplant). Tja, dit is weer zo'n plant waarbij je toch wel een echte liefhebber van zaaien moet zijn en een behoorlijke portie geduld moet bezitten. Snelle kiemer, dat wel, maar het opkweken duurt toch wel een poosje en eer je uit zaad gekweekte planten bloeiende krijgt, daar gaat toch wel een aantal jaren overheen. Ach ja, de plantjes eten geen brood is mijn motto altijd maar en de voldoening zo'n moeilijk op te kweken plant tot bloeien te krijgen... dat is toch wel een beetje kicken hoor.

Digitalis obscura. Geen idee wat ik me erbij moest voorstellen toen ik hem op een zadenlijst zag staan. Tot ik het plaatje erbij opzocht. Doe zelf maar eens, dan zul je zien wat ik bedoel. Enige nadeel is natuurlijk wel weer die tweejarige tot vaste cultuur. Geen bloeiende plant dus dit jaar. Maar dat ben ik inmiddels wel gewend en soms, heel soms word ik verrast met een jong opgekweekte plant die toch nog bij wijze van toegift een bescheiden bloei laat zien, nou is dat leuk of is dat niet leuk!

Echinacea purpurea hoog. Een hoge zonnehoed dus. In het roodpaars. Hoog kan ik altijd wel gebruiken. Alleen vraag ik me af wat ik bij 'hoog' moet voorstellen. Maakt niet uit; kan mee en kan tegenvallen. Afwachten dus. Kiemen deed hij in ieder geval snel.

Echinacea purpurea Purple Lustre. Zonnehoeden kan ik niet teveel hebben. Mooie stevige planten. Leuke aparte variëteiten en ik heb met de vaste zonnehoed wel gehad dat hij in het jaar van zaaien bloeide.

Echinacea tennesseensis 'Rock Top' Een lagere (50 cm) zonnehoed met als grappige bijkomstigheid dat de bloemhoofdjes alle één kant op schijnen te wijzen.

Gele kerstomaat Reinhards Gold. Geschikt voor potcultuur. Vorig jaar ook gekweekt en zowel leuk als lekker in een pot op het terras. Heb je trek in een frit hapje, pluk je er gewoon een kerstomaatje vanaf.

Helianthus annuus Dwarf (composthoop). Vorig jaar links van de composthoop opgekomen een machtig leuke kleinbloemige lage zonnebloem. Gele lintblaadjes en een zwart hart. Dit jaar krijgt hij dus een mooier plekje. Een plekje waar hij de eer krijgt die hem  toekomt.

Helianthus debilis Italian White. Hoef ik weinig over te zeggen nietwaar. Zaaien ging zoals gebruikelijk gemakkelijk. Snelle kiemer en hij groeit nu in de kweekkas gestaag door. Het tweede bladpaar is al te zien en in heb er al een satehprikker blij moeten plaatsen. Nog even en hij kan afgehard worden en met een beetje geluk de tuin in. Daar waar ik hem neerzet zaai ik ook nog even in de buurt wat zaden in de vollegrond. Zo blijft de bloei lekker lang aan.

Hibiscus manihot Sunset. Eenjarige hibiscus. Twee jaar terug kennis mee gemaakt in de vorm van de drie-uren-bloem (hibiscus trionum). En daarvoor natuurlijk al met de vaste hibiscussen en de struiken. Allemaal even mooi. En nu wordt daaraan toegevoegd de manihot 'Sunset'. Het plaatje belooft veel moois... onbehoorlijk grote bloemen naar het schijnt. Kiemen deed hij in ieder geval gemakkelijk.

Ipomoea lobata. Oftewel Mina lobata met zijn oranje en gele bloeiwijze. Klimmer en zoals het er nu aan lijkt te zien geeft hij er in de kweekas al behoorlijk de spurt aan. Ik heb hem getopt om hem tot vertakking te forceren.

Lavatera Sweet Dreams. Lavateria kun je ook nooit genoeg hebben; al krijg je ze doordat ze nogal uitzaaien in de tuin er vaak veel  te veel van één soort. Daar kun je een ander dan weer blij mee maken of anders verdwijnt hij - ja ik weet het: zonde ...! - op de composthoop. In ieder geval belooft het plaatje van de Sweet Dreams weer een leuke aanvulling op mijn assortiment te leveren. De tijd zal het leren.

Meloen Minnesota Midget. Heb ik nu vier jaar in de kas en elk jaar levert hij weer een behoorlijk aantal kleine meloentjes die lekker smaken. Wel belangrijk is het dat ze goed water krijgen (tenminste dat is mijn ervaring). Kiemen gaat in ieder geval lekker snel (binnen de drie dagen) en ook het opkweken gaat op die voet verder (zit nu al na een week aan zijn tweede bladpaar).

Phygelius aequalis. Kaapse fuchsia. Geen ervaring in zaaien en opkweken mee, maar wel een mooie plant. Gaan dus een poging wagen. Is wel zo weg als je er geen aandacht aan besteed. Eén keertje vergeten water te geven en weg zijn de kleine pietepeteuterige kiemplantjes van de Phygelius.

Phygelius aequalis Sensation. zie boven.

Platycodon grandiflora Alba. De blauwe Fuji Blue heb ik al in de tuin staan en ook de dubbele. Nu maar als tegenhanger de witte. Makkelijk te zaaien, op te kweken en over te houden.

Ratabida columnifera. Mexicaanse zonnehoed. In een prachtige dieporanje kleur. Je haalt er echt de zomer mee binnen. Snijbloem en met enige zorg te zaaien. Het is een koukiemer, dus òf in het najaar op de plek van bestemming òf een bakje in de koelkast. Die nieuwe deno-methode is daar ook heel geschikt voor!

Rode kerstomaat Tiny Tim. Geschikt voor potcultuur. Eigenlijk zo'n beetje hetzelfde verhaal als met de Reinhardts Gold. Plukken als je er zin in hebt of hem leuk op het terras of zo zetten.


Rode ovale pruimtomaat San Marzano. Italiaans. Deze stond vorig jaar bij ons in de kweekkas en heeft heel rijk gedragen. Leuke vorm, goed van smaak en goed van structuur. Heb ik dus weer gezaaid. Snelle kiemer.


Salvia apiana. Prachtige witbladige, helaas niet winterharde, salvia. Wollige stengels. Kiemt redelijk snel (4 weken).


Salvia lyrata Purple Knock-Out. De volgende twee salvia's heb ik vorig jaar leren kennen. De Salvia lyrata. Mooi getekend blad en toen ik op een zadenlijst de variëteiten 'Purple Knock-Out' en 'Vulcana' tegenkwam kon ik me niet weerstaan ook deze te proberen. Ik ben benieuwd. Van de 'gewone' lyrata heb ik ervaren dat hij in het jaar van zaaien bloeit. Ook mooi meegenomen nietwaar.  Snelle kiemer.

Salvia lyrata Purple Vulcana (zie hierboven).

Salvia patens Heavenly Blue (niet bestaand). Dat stimuleert me toch eens te kijken wat de afzender met 'Heavenly Blue' bedoelt. In de catalogie en op het internet komt hij namelijk niet voor. Ben benieuwd.


Salvia pratensis 'Indigo Spires'. Voor mijn dochter doe ik een deel van haar krantenwijk en bij een van de huizen staat in de nazomer een schitterende salvia soort met lange bloemaren en in een prachtige in het oog springende indigokleur. Ik gok op deze. Wie weet...


Salvia transylvanica Blue Spires. Ook dit is een optie op het verhaal van hierboven. De beschrijvingen op het internet verschillen nogal, maar ik lees zojuist bij Thompson and Morgan dat hij 40 inch = 100 cm wordt. Dat komt dur in de richting van de salvia die ik zoek. Proberen maar nietwaar; kost niets.


Salvia viridis Art Shades. Bonte Salvia. Schitterende plant in de zomer en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zaait zich goed uit, dus een keer aangeschaft hoef je niet meer zonder te zitten als je dat niet wilt. Deze 'Art Shades' is in een mooie blauwpaarse kleur. Kiemt makkelijk, ook straks ter plekke in de tuin.

Thermopsis. Gele lupineachtige plant. Kiemde verrassend snel (binnen de 14 dagen) en groeit nu gestaag door. Ik heb hem zelfs nu met het tweede echte blad buiten de kweekkas gezet, zodat hij een beetje aan de buitenlucht kan wennen. Planten groeien beter bij een wat koelere omstandigheid is mijn ervaring. De tijd zal het leren...


Tomaat Tangella. Oranjegele tomaat met een heerlijke smaak en een grote opbrengst. We hebben er een jaar terug 10 liter tomatensoep van kunnen maken. Je moet wel een beetje wennen aan de kleur van de soep; die neigt een beetje naar de kleur van pompoen.

Tropaeolum majus. Oost Indische Kers en ik heb geen idee wat voor kleur. Ik laat me hierin maar eens verrassen...

Serruria villosa. Een rotsplant en dus in mijn geval gaat hij in een pot op het terras bij de vijver. Ben benieuwd; het is een heel aparte plant. Kiemde verrassend snel. Nu het opgroeien nog.


Zinnia angustifolia x elegans Profusion Cherry. Elk jaar zaai ik wat zinnia'tjes voor in de pot. Ik heb ze nu in drie kleuren weten te bemachtigen: rose (de cherry); oranje en wit.

Zinnia angustifolia x elegans Profusion White. Zie hierboven


... nou en dan heb ik ook vanmorgen nog het een en ander verspeend en in potjes kunnen zetten. Lees daarover in mijn volgende aantekening.



 


2019 © Gea's Zaaisite