ZLOG... logboek zaaien

logboek zaaien, 29 februari 2008

De gekte is weer losgebroken. Grapje natuurlijk, want zo erg is het nou ook weer niet. Maar dat ik me weer heb laten verleiden tot toch vroeger dan andere jaren met de zaaierij te beginnen is een feit. Te vroeg waarschijnlijk; ik ben daar heus niet anders in dan jullie. Ik weet dit, omdat ik dat uit de mailtjes opmaak.


Ieder die zich met zaadjes en de zaaierij bezighoudt; ieder die met mij zaadjes uitgewisseld heeft; kan zich nauwelijks bedwingen om weer te beginnen. Vaak tegen beter weten in, maar dat risico neem je dan maar op de koop toe.

Zo ook ik dus. Met de deno-methode en met een klein deeltje van de aantal zaden die ik van een bepaalde soort heb. Lukt het, dan is het mooi meegenomen; lukt het niet, dan heb ik altijd nog wat achter de hand om eventueel later uit te zaaien in een potje of in de volle grond.

Maar ik ben in ieder geval weer lekker bezig en het brengt ook weer een stukje ervaring met bepaalde soorten. De ervaring die ik door dit logboek weer bij te gaan houden met jullie wil delen en waarvan ik, maar ook jullie, een lering kan trekken.

Daar gaan we dan...

Voorbereiding:

Potjes met potgrond klaarzetten voor de ontkiemde zaadjes

Bak vullen met de potjes met potgrond en deze afdekken met een glasplaatje of met bubbeltjesplastic om het vocht binnen te houden en de temperatuur gelijkmatig

Tweede bak vullen met potjes om op een plek te zetten waar het goed licht en circa 10 °C is. Let op: niet in het directe zonlicht plaatsen! Ook afdekken met een plaatje

steeklabels

Welke soorten zaden heb ik gekozen?

Om te kunnen bepalen welke zaden ik het best binnen (gecontroleerd) kan zaaien moet ik er een rekensommetje op loslaten. Maar al te snel namelijk krijg je begin maart, als bijvoorbeeld een paar dagen het zonnetje lekker schijnt, de kolder in het hoofd om al dan de snelkiemende eenjarigen in potjes of in zakjes te gaan zaaien.

Da's niet handig. Tenminste, voor de doorsnee onervaren plantjeszaaier dan. Zaai je zo vroeg en kiemen de zaadjes zo snel, dan moet je alle mogelijke kunstgrepen uithalen om ze goed tot ontwikkeling te laten komen en op te kweken tot gezonde, compacte plantjes die je na de nachtvorst in de tuin uit kunt zetten.

Want dat is namelijk het hele verhaal: die periode na ijsheiligen (11-14 mei 2008) waarin je voorgekweekte eenjarigen, knollen en perk en potgoed verhuizen naar hun definitieve plekje.

Bij ons is dat voor de veiligheid zelfs nog 2 weken later (of ik moet natuurlijk wat bescherming aanbrengen bij de planten, daarover later meer).

Wij hebben namelijk vorige jaren nog eind mei verscheidene malen te maken gehad met een pittige nachtvorst. Heel vervelend als je dan juist al je kwetsbare spul naar buiten hebt gedaan.

Is dus allemaal niet handig en dus geldt voor voor (vorstgevoelige) eenjarigen:

kiemtijd 7-14 dagen: wachten tot de eerste week van april. Zelfs kun je dan besluiten om direct ter plekke te zaaien om je een hoop werk (maar ook een hoop plezier en ervaring) te besparen.
kiemtijd 3 weken en langer: vanaf de eerste week van maart en dan maar afwachten wat het brengen zal en daar naar handelen (zie 'het binnen opkweken van jonge kiemplantjes'


Voor de rest zijn er alle mogelijke varianten in kiemtijd. Dat zul je zelf bij de zaaikalenders ervaren. Handig is dus altijd om van die kiemtijd uit te gaan en dan terug te rekenen vanaf het moment dat je in staat bent de jonge kiemplanten goed verder op te kweken.

Nou en verder kun je misschien lering treken van hetgeen ik zoal uitgeprobeerd heb (soms tegen beter weten in, dat zul je wel zien). Ik probeer het zoveel mogelijk terug te koppelen in dit 'logboek zaaien'. Veel plezier en veel wijsheid toegewenst.

Ageratum houstonianum 'Red Sea'



Nederlandse naam: leverbalsem (nou ja, dat kleinere broertje van hem dan)


Gezaaid: 24 februari 2008

Ontkiemd: 27 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 16 maart 2008

Verspeend (2) 16 mei 2008

Aantal: 2


Hoogte: : 40 cm
Kleur: roodpaars
Bloei: juni-oktober
Eenjarig

Zaaien:
Kiemtemperatuur is 20-22 °C. Eind maart, begin april in potten in koude bak. Ter plekke zaai je vanaf half april. Kiemtijd 7-14 dagen. In het najaar (september-oktober) zullen het jaar erop in het voorjaar kiemen. Lichtkiemer. Groeit bij 15 °C. zodra ontkiemd, koeler zetten.


Conclusie:


Gemakkelijk te zaaien en op te kweken, maar de kleur is anders dan ik verwachtte:





Alcea nigra 'The Watchman'

Nederlandse naam: stokroos


Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 21 april  2008

Aantal: 3


Hoogte: tot 180 cm

Kleur: vermoedelijk zwartpaars

Bloei: juli - september
tweejarig tot vast

Ook dit jaar heb ik weer een stokroos in het pakket; ondanks dat ik er al verscheidene in mijn borders heb staan. Deze keer een herkansing van de Alcea nigra. Die van vorig jaar zat zwaar onder de roest en heb ik verwijderd. Nu staan er dus weer 3 stuks groter te groeien. Bloeien zullen ze waarschijnlijk nog niet dit jaar. Ik hou je op de hoogte..


Zaaien:
Begin maart in potjes in kamerkasje. Maart - april in potjes in koude bak. Ter plekke zaai je in mei - juni. Kan een koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Zodra de kiemplant 2-3 blaadjes hebben, op 15 cm afstand uitplanten. In het voorjaar op de plek van bestemming uitplanten op 80 cm afstand. Beschut planten of anders steun aanbrengen.

Conclusie:

23 augustus 2008: Bloeien zullen de planten dit jaar niet meer. Ze hebben een mooie basis gevormd om de winter door te komen. Volgend jaar zal ik er vast en zeker mooie bloeiende planten van hebben. Ik zal er een beetje bescherming om aanbrengen.


Antirrhinum majus 'Mixed'

Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Ontkiemd (en verplant naar een eigen potje): 29 februari 2008

Verspeend (1) 27 april  2008


Hoogte: : (35) 50 cm
Kleur: meerdere kleuren
Bloei: juni - oktober
Plantafstand: 25 cm
Halfwinterharde meerjarige plant

Bijzonderheden:
Snijbloem

Leeuwenbekjes. Gemakkelijke planten om te zaaien en op te kweken. En in schitterende kleuren. Ik heb deze 'Mixed' gezaaid om deze kleuren te kunnen selecteren. Ik haal er bij bloei de kleuren uit die ik volgend jaar weer graag in de tuin zou zien en zet ze in groepjes gesorteerd op kleur bij elkaar. Ik hou jullie wel op de hoogte van de ontwikkelingen.

Conclusie:

Eruit gekomen zijn een hardgele en een witte leeuwenbek.


Cobea scandens 


Nederlandse naam: Klokwinde


Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 29 februari 2008

Verspeend (2) 27 april 2008


Hoogte: tot 300 cm

Kleur: vermoedelijk blauw
Bloei: juli - september
Eenjarig

Klimplant


Vorig jaar heb ik die wat later gezaaid
(22 maart). Toen wilde de groei echter niet voortzetten. Gevolg was dat hij pas laat in het seizoen goed tot ontwikkeling kwam en dus pas laat ging bloeien. Ik heb er dan ook geen zaden van kunnen oogsten. Zelfs zijn er toen in het potje verrot. Ik wil dat dit jaar voor zijn. Ik heb hem gezaaid in een zakje (deno) en dat in de kamer neergelegd. Kiemen deed hij na 3 dagen en ik heb hem vervolgens overgebracht naar een potje dat ik ook in de kamer heb geplaatst om de overgang niet te abrupt te laten zijn. Zodra de groei voortzet en de eerste blaadjes verschijnen gaat hij over naar de bak waar het 10 °C is.

Conclusie:

23 augustus 2008: De Cobea staat inmiddels 3 meter hoog en groeit als ik hem niet in toom hou de laurierhaag in. Bloei begon pas twee weken terug. De kleur varieert van blauw naar vaal blauw.


Cucumis sikkim 'Kaiser Alexander'


Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 29 februari 2008


Hoogte: : 300 cm (klimplant)

Kleur: bruin gemarmerd
Eenjarig

Deze komkommer heb ik bij een tuinvriendin gezien en hij valt op door zijn bruin geaderde schil. Kiemtijd was 3 dagen (deno kamer).

Conclusie:

Mislukt zaaisel. Te vroeg gezaaid, waardoor ik ze verder op moest kweken in een te koude omgeving.




Limananthes douglassii


Nederlandse naam: Spiegeleiplant

Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 29 februari 2008

Verspeend (2) 27 april 2008


Hoogte: : 25 cm

Kleur: wit met geel

Bloei: juni - augustus

Winterharde eenjarige

Eenjarig en zich goed uitzaaiend. Bij ons is dat vorig jaar niet goed gegaan, omdat hij op een veel te droge plek stond en zodoende verdroogd is (ja, ja, dat gebeurt bij mij ook wel eens ;)  ). Nu heb ik mijn maatregelen genomen en wordt een nieuwe lichting opgekweekt. Kiemen ging heel gemakkelijk: 3 dagen (deno kamer). Enige zorg is nu om hem goed op te kweken. Ben hier dus duidelijk te vroeg mee geweest (ach ja, gretigheid en overmoedigheid hè...)

Conclusie:

Lekkernij voor de konijnen waar we dit seizoen last van hadden. Van alle 8 planten die ik uitgezet had is er slechts eentje overgebleven. Maar ook hier geldt dat 1 plant voldoende is om voor nakomelingen te zorgen. Ik laat hem dus lekker uitbloeien en zaadjes zetten en strooi die rond de plant uit.


Lupinus texensis 'Alamo Fire'

Nederlandse naam: Texaanse lupine

Gezaaid: 24 februari 2008
Plaats: deno
Verspeend (1) 29 februari 2008

Hoogte: 60 - 80 cm
Kleur: rood met witte top
Bloei: mei - juni
Tweejarig

Schitterende lupine hè. Ik hoop toch zo dat hij er in het echt ook zou uit gaat zien. Ik hou jullie op de hoogte.

Conclusie:

Deze viel wat tegen. De hoogte van 60-80 cm haalde hij bij lange na niet (slechts 30 cm) en ook de rijke bloei van het plaatje zat er niet in. Dit is wat er bij mij van geworden is:



Petunia (paars)




Gezaaid: 24 februari 2008

Plaats: deno

Verspeend (1) 29 februari 2008

Verspeend (2) 27 april 2008


Hoogte: : 25 cm (hangplant)

Kleur: vermoedelijk paars (afwachten)
Bloei: mei tot eerste vorst
Eenjarig

Hangplant


In dit geval is het maar afwachten wat er voor kleur uit zal komen. Mijn ervaring met petunia is, zeker met de leuke aparte kleuren en variëteiten, dat er vaak een gewone paarse uitkomt. Waarschijnlijk de kleur waar het voor die plant allemaal mee begonnen is voor hij gekruist en gemanipuleerd is. We zullen zien. Een petunia is nooit weg.

Maar goed, even terug naar het zaaien. Helemaal tegen mijn eigen regel in heb ik deze toch in een zakje gezaaid. Waarom tegen mijn eigen regel in? Welnu ik koos er vorig jaar voor om alleen zaden vanaf de grootte van een suikerkorrel in een zakje te zaaien. Zaailingen van de petunia namelijk, zijn zo teer en zo onhandig om beet te pakken dat je petunia's het beste in een potje zaait waar je ze vervolgens in plukjes weer uitplant. 

Maar ik ben eigenwijs en wilde ook de fijne soorten eens uittesten. Deno is namelijk een heel fijne manier van zaaien en ik zou het prettig vinden zoveel mogelijk soorten op die manier te doen. Mits het werkt natuurlijk. Anders is het zonde van de tijd en van het materiaal.

Ik heb in dit geval geen koffiefilter gebruikt, maar een laag van een tissue. Tissues lossen vrij gemakkelijk op in water en daarmee kom ik meteen op de manier waarop ik het probleem van de tere zaailingen hopelijk heb opgelost, namelijk met tissue en al. Gewoon een stukje uit de tissue geknipt (met zaailingen erop) en dit in een potje gelegd. Heel licht zaaiaarde er overheen en nu maar afwachten of dat werkt of dat het de genadeslag is geweest. Je hoort wel hoe het verder verlopen is.

Conclusie:

Super planten van uitgekweekt. Zeer rijke bloei en waarachtig dezelfde varieteit als waar ik de zaadjes van geoogst heb. Is volgens mij echt een gelukstreffer.


 

Salvia  x jamensis 'la Siesta'

Nederlandse naam: Herfstsalie (Autumn Sage)

Gezaaid: 24 februari 2008
Plaats: deno
Verspeend (1) 29 februari 2008

Hoogte: 75 cm
Kleur: roze
Bloei: juni - november
Struikvormige meerjarige plant

Geen jaar gaat er voorbij dat ik er niet een flink aantal van ga zaaien. Dit maal onder andere deze soort in een schitterend roze. Ik had er maar weinig zaadjes van en ben blij dat er van de 10 die ik uit een ruiling gekregen heb er tot nu toe drie zijn ontkiemd. Kiemtijd 3 dagen (deno kamer).

Conclusie:

Zaaisel is goed gelukt en ik heb een mooie jonge plant kunnen opkweken. Is in de tuin uitgezet om verder te ontwikkelen. Volgend jaar op zijn vroegst volgt de bloei. Afwachten maar wat daar dan uit zal komen.


Tithonia rotundifolia (mexican sunflower)

geleend plaatjes van http://seeds.thompson-morgan.com/pix/m/seeds/3/3498.jpg

Nederlandse naam: Mexicaanse zonnebloem (Mexican Sunflower)

Gezaaid: 24 februari 2008
Plaats: deno
Verspeend (1) 29 februari 2008

Hoogte: 75 cm
Kleur: oranjerood
Bloei: juni - november
Eenjarig


Zaaien: januari-februari in potten kamerkas of maart-april in koude bak; na ontkiemen koeler zetten; na nachtvorstperiode uitplanten. Kiemtijd 7-14 dagen.  Zaden niet bedekken (lichtkiemer). Na vorstperiode uitplanten (eind mei, begin juni).

Conclusie:

Natuurlijk... veel te vroeg geweest met deze zaadjes. Echter ze zaten al in het (deno-)zakje voor ik het wist. Bij een snelle kiemer als deze mexicaanse zonnebloem hoeft dat niet. Nu moet ik maar zien te proberen hem de komende maanden door te loodsen. Zal wel van die lange lerpen van zaailingen opleveren... en dus vervolgens opnieuw zaaien.

Zo zie je maar, dat ook ik wel een 'slip of the pen' maak.


Tomaat, rode ovale pruimtomaat 'San Marzano'
Gele kerstomaat 'Reinhards Gold.

Gezaaid: 24 februari 2008
Plaats: deno
Verspeend (1) 29 februari 2008

Beide soorten tomaten heb ik vorig jaar voor het derde opvolgende jaar opgekweekt. Zo goed bevallen ze. De gele kerstomaat had ik zelfs ook op het terras staan. In een grote pot en dat leverde elke keer een heerlijk snoepje op, want zo kun je hem wel classificeren.

Conclusie:

Mooie opbrengst, maar het duurt lang eer ze beginnen te kleuren. Pas nu (23 augustus 2008) begint daar enige vaart in te komen.

 

 

2019 © Gea's Zaaisite