ZLOG...logboek zaaien

Geranium wallchianum Buxton's Blue. Hij is prachtig nietwaar deze ooievaarsbek voor aan de rand van de border. Hoog 20 (bloei 40 cm), kleur: blauw met wit centrum en bloei: juni tot september. Gezaaid: 22 maart in de kamerkas; kiem met 4 weken. Uitgeplant in de tuin: 5 juni. Ik verwacht echter dat hij pas volgend jaar de eerste bloei zal geven. Wordt dus vervolgd...

 

Galega orientalis (geitenruit). Vorig jaar zaadjes gekregen van een tuinvriendin. Zij heeft deze sterke groeier in de tuin staan. Bloeit mooi, heeft een natuurlijke uitstraling en je kunt er naar het schijnt al snel een mooi groot vak mee vullen. Proberen dus. Zaaien en kiemen ging heel goed. Gezaaid 22 april in de HKB. Gekiemd binnen twee weken. De jonge kiemplanten zetten meteen een flinke groei in en ze staan inmiddels in mijn grote border 'groter te groeien' ;-).

 

 

geum triflorum dark pinkGeum triflorum Dark Pink (knikkend nagelkruid). Een heel aparte dit maal. Met Geum heb ik zo wie zo al wat, ik heb er nu inmiddels 6 soorten van in de tuin staan, maar deze is toch wel heel erg leuk nietwaar. Ik heb hem net als de ooievaarsbek hierboven in de kamerkas gezaaid (22 maart) en de kiem was hierbij met 2 weken. Ik heb met mate gezaaid (misschien ca. 10 zaden), en slechts één is er opgekomen.
Maar je weet het hè... ééntje kan genoeg zijn om een mooie plant op te kweken en... heel belangrijk, om er weer zaadjes van te kunnen oogsten.

 

 

gypsophila elegans deep carmineGypsophila elegans Deep Carmin (gipskruid)
En als je dan de plaatjes op het internet mag geloven, dan 'hoort' dit droppie de afmetingen te krijgen van het gipskruid dat je in boeketten aantreft (40 cm minstens). Ik heb mijn twijfels. Of ze moet nog eventjes heel erg haar best doen, want deze van de foto is nog maar 20 cm lang en staat al te bloeien. De groei wilde er ook maar niet inkomen: te koud, te nat; te weinig zon? Wie zal het zeggen. Ik vermoed zelf al die factoren bij elkaar. Vroeg voorgezaaid, 25 maart  in de HKB; kiemde snel, binnen de 14 dagen en vervolgens zette de groei niet erg door. Nou ja, we zullen zien hoe het zich allemaal ontwikkelt.

helipterum roseum pierrotHeliterum roseum Pierrot (papierbloem). Een schatje nietwaar. Hij staat al te bloeien sinds begin mei en blijft dat nog wel even doen ook. Hoogte nu 20 cm, maar hij wordt van 40 tot 50 cm. Bloei van juni tot september. Eenjarig helaas, maar ik ga er zeker de zaadjes van oogsten..!  Voorgezaaid in de kamerkas 22 maart. Daardoor heb ik nu zulk fijne vroege bloei. Had ik tot het moment gewacht dat ik ter plekke zou hebben kunnen zaaien, dan moest dat gebeuren bij 22 graden Celsius. Kiemen doet hij dan wel snel, maar zeg nou zelf, wanneer is het nu zo lekker weer geweest... amper toch.

 

 

Hypericum olympicum (st. janskruid, hertshooi). Een plantje die ik bestemd heb voor de rotstuin. Gezaaid 22 januari in de koude bak op een 10 cm ronde pot waarin ik het ook verder opkweek. Het zaad namelijk van deze plant is heel fijn en de zaailingen heel moeilijk te verspenen. Gekiemd begin april en nu beginnen de zaailingen pas goed de groei in te zetten. Zo zie je maar dat het zaaien in veel gevallen een geduld kwestie is. Maar aan het einde van de rit heb je dan ook wel een mooie plant(engroep) 

 

Iberis umbellata Splendens met wit gemengd (schermscheefbloem). Elk jaar heb ik deze Winterharde eenjarigein de tuin. Winterharde eenjarige..? Dat zijn zaden of zaailingen (jonge planten soms) die de winter goed overleven. Soms met een beetje hulp van een dek, maar deze schermscheefbloemetjes komen strijk en zet elk voorjaar weer tevoorschijn om me gedurende toch zeker 8 weken van een rijke bloei te voorzien. Heerlijke plant en nu dus heb ik er wat andere kleurtjes bij dan de violette die ik op de zadenlijst heb staan.

 
ipomoea purpurea kniola's black

 

 

 

 


pomoea purpurea Scarlet O'Hara (winde). Hetzelfde is het geval met de ipomoea. Ook die heb ik elk jaar wel tegen het rekje groeien. In wisselende kleuren en dit jaar heb ik dus gekozen voor de Scarlet O'Hara en op een andere plek in de tuin (tegen kruisbestuiving) Kniola's Black. Wordt weer een feestje, reken maar.  

 

Ligularia fischeri (kruiskruid). Ligularia's ik heb er wat mee. Dikwijls mooi voor het verticale effect (de L. przewalski, de L. stenocephala the rocket met net weer even ander blad dan de voorgaande en dan nu deze L. fischerii met weer ander blad en een wat meer open bloeiwijze). Maar ook voor het blad, want wat denk je van het mooie bronzen blad van de Ligularia dentata Desdemona en de imposante vorm van de Ligularia palmatiloba (twee jaar terug gezaaid en nu al een heel mooie grote plant). Zaaien ging heel gemakkelijk 26 maart in de HKB, kiem na 3 weken en nu al heb ik mooie zaailingen die weldra naar een eigen potje met potgrond kunnen verhuizen. Weer een mooie nieuwe aanwinst.

 

Als iemand trouwens voor mijn zaden heeft van andere mooie, bij voorkeur donkerbladige soorten, dan hou ik mij van harte aanbevolen!  

 

 

 


Wordt vervolgd ... logboek voor 6 juni 2012



 

 

2019 © Gea's Zaaisite