ZLOG... logboek zaaien
(Alcea-stokrozen)

12 maart 2006

Het beste is het de manier van zaaien te volgen die de natuur in gedachten heeft; net zoals dat overigens bij alle zaden die je zaait het geval is. Dat is dus te zaaien op het moment dat de zaden uitgerijpt zijn, los komen van het zaaddoosje en aan de grond toevertrouwd worden.

Dat is dus ideaal. Maar... wat dan met die zaadjes die je in het voorjaar krijgt of weet aan te schaffen en je eigenlijk niet wilt wachten tot het najaar waarop dat zaaien het beste kan gebeuren. Wat nu als je op sommige zaadzakjes leest dat je die stokroos echt wel zaaien kunt vanaf februari binnen en dat je dan nog bloei verwachten mag ook. Dan slaat de twijfel toe en de verwarring toe. Net zoals dat bij mij ook steeds gebeurde. 

Dus wil ik dit keer me eens gaan verdiepen in het fenomeen stokrozen. Net als met lupines is daar bij mij vaak de twijfel van: zullen ze nu wel of niet in het eerste jaar al gaan bloeien en als ze dat dan al doen, blijven ze na die bloei over en kan ik er het jaar erop weer van genieten. Kortom, zijn het nu eenjarige, tweejarige of vaste planten. 

Voorop staat dat je ze dus het beste in het najaar kunt zaaien en ze behandelen als tweejarige of in sommige streken de vaste plant leggen in het jaar van zaaien de basis waaruit het jaar erop de bloeistengel zal gaan komen. Zaaien gebeurt meestal zo rond juni-juli, waarna de planten op een kweekbed verder opgekweekt worden en ze in het voorjaar op de plek van bestemming uitgeplant kunnen worden. 

Er is echter ook nog een derde mogelijkheid en ik heb het sterke vermoeden dat dit juist met de stokrozen speelt en wat de verwarring schept: het zou een in het jaar van zaaien bloeiende vaste plant kunnen zijn. Die kun je als je dat jaar nog bloei wilt hebben laat in de winter of vroeg in het voorjaar (januari-februari) zaaien, koel opkweken en zo rond mei in de tuin uitplanten. 

Kijk en die manier ga ik deze keer eens uitproberen.

We hebben het over de Alcea rosea (syn. Althea rosea) uit de familie Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie) en de geslachten Alcea en Altaea. Nederlandse naam is stokroos.

Ik ga gewoon eens een proef op de som nemen en het proces op de voet volgen.
Ik ga ze nu (12 maart 2006) binnen bij 20 graden voorzaaien en verwacht binnen de 1-2 weken kieming. Daarna kan ik ze op een koele plek (12-15°C) verder opkweken en eens kijken hoe ik de groei er goed in hou zodat ze dit jaar nog zullen bloeien en wat voor een stokroos dat zal zijn: net zo'n mooie hoge en rijkbloeiende? De tijd zal het leren. Ik hou jullie op de hoogte van de bevindingen.

Hoe het overigens zit met de Alcea ficifolia weet ik niet. Misschien hetzelfde verhaal. Mijn ervaring ermee is dat hij er echt wel een jaartje over doet om tot bloei te komen. Maar... dan heb ik hem twee jaar terug ook wel pas in half april gezaaid en misschien zit 'm nu net daarin het verschil. Dus ook de Alcea ficifolia gaat in de proef meegenomen worden.

 

Update 15 februari 2015:

Heel wat jaartjes zitten er inmiddels tussen het moment dat ik deze test heb gedaan. Tweejarige of vaste plant? Er is uit mijn testen gebleken dat de stokroos, mits hij op een goede plek staat (niet te nat in de winter) en goed voorbereid wordt (stengels, evt. op één na om ervan te kunnen oogsten, het liefst voor zaadvorming afsnijden), hij voldoende kracht heeft om de winter door te komen en jaren erop opnieuw te bloeien. Ik heb in mijn tuin een aantal stokrozen die ik 5 jaar geleden heb gezaaid en die keer op keer groeien en bloeien. Dit geldt voor de Alcea rosea (gewone stokroos) én de Alcea ficifolia (vijgenbladstokroos).
Bloeien in het jaar van zaaien? Dat is niet gelukt. Ook niet bij mijn vroege zaaisels.
Het is dus net als met heel veel andere vaste planten (laten we hem dus maar in die categorie plaatsen) een geduldkwestie,

 

 

2019 © Gea's Zaaisite