ZLOG... logboek zaaien mei 2007

29 mei:

Er zijn weer een behoorlijk aantal dagen voorbij gegaan sinds mijn laatste terugkoppeling in dit logboek. Ik heb natuurlijk niet stilgezeten; je kunt er alles over lezen in mijn 'logboek tuinieren'.

 

Maar nu zijn de zaadjes weer aan de beurt. Nu is het moment aangebroken dat er veel van de hier onderstaande soorten de tuin in kunnen. Misschien is dat voor jullie wel handig te kunnen lezen en daarmee een indicatie te krijgen van hoeveel tijd er overheen gaat eer een plantje zover is dat hij uitgeplant kan worden.

Weer later in het traject kun je hoogst waarschijnlijk de plantjes en misschien de bloemen terugvinden in mijn overzicht van planten die ik binnenkort wil gaan maken.

Maar dat is allemaal later; nu de zaadjes en kiemplantjes en wat ik ermee wil en kan.

 

5 mei:

Vanochtend mijn zakjes met zaden gecontroleerd en ik merk dat er toch een behoorlijk aantal zijn die maar langzaam kiemen. Na een eerste run waarbij ik bijna de potjes niet aan kon slepen, volgt nu een periode van zeer trage kieming. Zo heb ik ongeveer 15 soortjes liggen. Maar... het was niet helemaal voor niets dat ik keek. Twee soorten waren gekiemd:

 

Brugmansia 'Peaches and Cream'. Een schitterende datura. Ik heb er wel al staan in kuipen (staan zelfs al dik te bloeien), maar zo'n mooie als die Peaches and Cream, nee die heb ik niet. Als er trouwens onder jullie nog zijn met zaadjes of stekjes van mooie datura's dan hou ik me aanbevolen.

 

29 mei:

Hier moet ik meteen met een 'misser' beginnen. Eén van de twee brugmansia's die ik had gezaaid is niet doorgezet in groei (ik denk te koud weer) en de andere is verbrand. Ik heb weliswaar de glasplaten afgeplakt en dus kan er geen direct zonlicht in mijn kweekbak komen, maar toch kan de temperatuur in zo'n bak behoorlijk oplopen. Gevolg is een verbrand kiemplantje. En dan net het kiemplantje waar ik zo blij mee wat. Dat wordt dus weer een hernieuwde poging wagen...

Dracocephalum ruyschianum Mooi 30 cm laag blauw bloeiertje. Kiemen ging traag. Eerst heb ik er een koudeperiode op los gelaten en nu is hij dan met 14 dagen bij ca. 20 graden ten dele ontkiemd. Ten dele, want van de 10 zaadjes die ik gezaaid had is er nog maar 1 ontkiemd. Maar dat geeft niet. 1 zaadjes betekent 1 plant en dat kan voldoende zijn.
29 mei:

Groei zet maar langzaam door. Dit wordt dus waarschijnlijk een plantje dat ik een lange poos beschermd moet opkweken.

 


3 mei verspeende zaadjes:

 

Salvia pratensis. (veldsalie) En verder niets. Zo kreeg ik de zaadjes en dus is het even wachten of het en zo ja welke variëteit het wordt. Kan een aantal kanten op, ik hoop echter in de richting van de Indigo.
29 mei:

Zijn zover dat ik ze uit kan planten. (foto). Het is belangrijk om salvia planten niet te jong uit te planten. Slakken zijn er wèg van en het is niet zelden gebeurd dat ik vol trots mijn opgekweekte plantjes had uitgezet in de tuin om de volgende dag een lege plek aan te treffen. Hetzelfde verhaal als bij de afrikaantjes. Ook flink door laten groeien eer ze de tuin in gaan.

 

Salvia viridis 'White Swan' (bontesalie) Is natuurlijk even afwachten of dat wel lukken gaat, de bonte salie alleen in het wit op te kweken. Verschillende jaren zaai ik nu al deze plant uit en vaak is er toch een mixje van kleuren (blauwe, roze, een enkele witte). Maar wie niet waagt, wie niet wint; wat jij...!

29 mei :

Uitgeplant in de garageborder.De rechte groeiwijze kwam daar achter het wat rommelige uiterlijk van een groep Bergena (schoenlappersplant) goed uit.

 

Salvia x jamensis La Siesta  Een mooie witte salvia, zo levert mij de zoektocht op het internet op. Afwachten dus maar. In ieder geval kiemde hij goed en ook het verder opkweken gaat voorspoedig.

29 mei:

Worden deze week uitgeplant.

 

Salvia verticillata Amasiaca. Hoezo heb ik wat met salvia's ;o) ? Lijkt me leuk om de verschillende soorten en variëteiten op te kweken en kijken welke mij aanspreekt. Van de ene plant zal ik helemaal uit de bol gaan, terwijl misschien van een andere ik me bedenk dat hij me niet snel genoeg de composthoop op kan verdwijnen. De tijd zal het leren...

29 mei:

Deze moet nog even doorgroeien. Ook moet ik er een geschikt plekje voor vinden.

 

Salvia kuznezoffii. Geen plaatje van kunnen vinden op het internet, dus wordt het tijd dat ik er eentje op ga kweken en er een mooi plaatje van schiet. Wordt dus vervolgd...

29 mei:

Uitgeplant in de garageborder. Een mooie grote groep bij elkaar, zodat die plek mooi vol kan groeien. Nu maar afwachten wat voor soort salvia het is. Hoogte en kleur zijn me niet bekend.
Ach wat geeft het. Staan ze verkeerd dan kan ik ze op een geschikte dag (regenachtig bewolkt weer) gemakkelijk en zonder schade verplaatsen.

 

Salvia coccinea Scarlet Sage. Was een twijfelgeval voor mij. Mijn zoeksleutel 'Scarlet Sage' binnen google geeft namelijk verschillende planten weer. Ik zie verschijnen de rode salvia splendens en ik zie een salvia verschijnen zoals de S. coccinea 'Lady in Red'. De tijd zal het leren wat ik in die potjes heb staan. Vind het wel altijd een spannende ontdekkingstocht. En net zoals ik hierboven bij de S. Amasiaca al meldde, bevalt hij me niet dan oogst ik er geen zaadjes van en zal er niet veel woorden en foto's aan vuil maken.

29 mei:

Uitgeplant in de garageborder in de buurt van de Aconitum carmichaelii Barkers Variety. Diep paarsblauw tegenover rood. Prachtige combinatie is mijn ervaring.

 

Salvia coccinea 'Lady in Red'.

En omdat ik niet het risico wil lopen dat de zaadjes hierboven niet mijn favoriet 'Lady in Red' zullen zijn, heb ik die maar apart gezaaid. Dus dit jaar komt ik wellicht om in de rode salvia's. Ach ja, je kan met erger gestraft worden...

 

29 mei:

Is uitgeplant in de border rondom het huis. Die eenjarige salvia's groeien lekker snel op en ook in de tuin zet die groei flink door.

 

Salvia sclarea Alba

Als deze mooie salvia toch uit die zaadjes mag komen... zou mooi zijn. Ik moet echter nog geduld hebben. Salvia sclarea, zo is mijn ervaring, bloeit pas in het jaar na zaaien. Volgend jaar zomer volgt dus de ontknoping. Hoezo is zaaien een geduld kwestie ;o) ?

 

Nicotiana mutabilis

Een leuke siertabak. Zo te zien een ijle bloeiwijze die wel wat steun gebruiken kan.

21-25 mei: Op verschillende plekken in onze tuin heb ik deze siertabak uitgezet. Massa's roze bloemetjes zo te zien op plaatjes en wellicht leuk als weefplant. De tijd zal het leren. Het kan mee en tegenvallen. Ik hou jullie op de hoogte.

 

Anoda christata paarsviolet.


Een eenjarige met een verhaal, zoals de meeste van mijn zaden hun eigen verhaal hebben. Dat is het leuke van de zaaierij. Al lopend Door de tuin passeren heel veel van mijn tuinmaatjes de revue. Zo ook met deze Anoda. Gekregen van Annie, die mij eens de naam vroeg. In het hele begin van mijn zaaierij had ik hem als eens bij Anja besteld, zowel in het wit als in het paarsviolet. Door de vele zaadsoorten die daarop volgden belandde de Anoda min of meer naar het tweede plan. Tot Annie mij de naam vroeg en mij tenslotte op mijn verzoek wat zaadjes stuurde. Annie is pas overleden, maar zo zal ik in het vervolg elke keer als ik bij de Anoda's sta aan haar denken. Mooi toch zo'n hobby...

Te overmoedig heb ik het plukje kiemplantjes in de tuin uitgezet. Veel te veel zon en veel te droog natuurlijk. Ging faliekant de mist in en dus zal ik wat nieuw moeten gaan zaaien.

 

Aquilegia chrysanta Yellow Queen.

Ook zo'n soortje waar je in de eerste instantie niet aan zult denken. Je moet hem bij toeval tegenkomen bij de een of de andere kweker of in een mooi tuinboek. Of, zoals in mijn geval, wordt je er opmerkzaam op gemaakt door een bezoeker van de site. Of ik wellicht zaadjes had van de Aquilegia chrysanta Yellow Queen. Ik mijn database erop nagekeken, want ik weet natuurlijk niet alles uit mijn hoofd. En bij het zoeken binnen Google komt er me dan een schitterende akelei tevoorschijn! Tja en dan word ik op slag hebberig en zoek ik binnen mijn netwerkje of ik er ergens kan vinden. En ja hoor: voor elkaar en zaaien maar. Met de deno methode (zie boven) en binnen no-time kiemend. Mazzeltje dus. En nu maar afwachten.  De kiem is er en nu het opkweken. Want bij akeleien duurt het toch wel een jaar eer je een bloeiende plant krijgt. Mij benieuwen of dat de pracht is die me op de plaatjes binnen google wordt beloofd! Bij akeleien is het altijd een beetje afwachten.

Groeien niet zo snel. Zelfs is één van de zaailingen weggevallen. Jammer; zul je net zien dat het bij die leuke akelei gebeurt.

29 mei:

Groeien heel langzaam door. Vermoedelijk zal ik de akeleien zoals gebruikelijk pas in het najaar of in de nazomer in de tuin uit kunnen planten. Zelfs kan het zo zijn dat ze dan nog te klein zullen zijn. De tijd zal het leren; misschien valt het mee.

 

Ashwaganda.

Tja, wat moet ik daar nu mee. Snelle kiemer (in de kamer bij zo om en nabij de 20 graden), maar op de een of andere manier heb ik me er toen ik de zaadjes kreeg toch een andere voorstelling bij gemaakt. Bloei stelt niet zoveel voor en als ik google mag geloven is het een soort van kruid met ongekende eigenschappen ;o) we zullen zien...

29 mei:

In de tuin uitgeplant en het zal mij benieuwen wat eruit gaat komen. Bevalt het niet dan verdwijnt hij net zo gemakkelijk op de composthoop.

 

Baptista australis.

Twee jaar terug al een poging gewaagd, maar toen is de plant niet goed tot ontwikkeling gekomen. Indigolupine,  de naam zegt al genoeg: Indigoblauw (een van mijn favoriete kleuren in de tuin) en zeker de moeite van een nieuwe poging waard. Kiemde binnen 3 weken in de huiskamer in het licht bij een temperatuur van om en nabij de 20 graden.
Gaan hard. Moet ik binnenkort verspenen en in een eigen potje opkweken.

29 mei:

Groeit goed door; heeft inmiddels twee echte bladparen. Natuurlijk nog lang niet voldoende om in de tuin uit te planten. Zou ik dat wel doen dan verlies ik hem geheid uit het oog.

 

Berkheya purpurea .

Als hij de mooie lavendelblauwe straalbloemen geeft die een zoektocht binnen google me oplevert, dan teken ik  ervoor. Een klein beetje de kleur van Catananche cearuleum (strobloem) als ik het zo bekijk. Ook zo'n schitterende plant en nu ik het er over heb, moet ik eens kijken of ik daar ook niet een paar zaadjes van heb.
1 mei:

verspeend; twee paar echte blaadjes. Heb nu voldoende plantjes om een mooi groepje te kunnen maken.
3 mei:

verspenen helpt echt goed. Nadat ik ze twee dagen terug had verspeend en in een eigen potje had gezet lijkt de spurt erin te komen. Groeien mooi op.
29 mei:

Vorige week in de tuin uitgeplant. Toen nog mooi zonnig weer en ging het aanslaan maar matig. Nu een week verder en een behoorlijk vochtige periode, groeien ze mooi door.

 

Callirhoe.

Plantje om over een muurtje te laten groeien. Krachtig roze kleur. Gemakkelijke kiemer. Ik hoop dat hij net zo gemakkelijk opkweekt. De groei zit er in ieder geval lekker in en nu met een kleine tien dagen in de kweekkas verschijnen er al een aantal van de echte blaadjes. Als het weer zo mooi aan blijft houden kan hij zo afgehard worden en uitgeplant. Komt er dan toch  nog wat kou, dan kan ik altijd nog wat bescherming bieden door er wat overheen te plaatsen of zo. In de grond uitgeplant doen de planten het toch alijd beter dan in een potje in een warme kweekkas. Wel oppassen voor slakken; die houden wel van zo'n smakelijk
mals hapje in het voorjaar...

 

Ceratotheca triloba.

Ook zo'n ernstig mooie plant. Qua bloem een beetje richting Penstemon toe. Zachte pasteltinten. Ik hoop dat ik die mooie lavendelblauwe weet op te kweken. Ook deze zaden kiemden snel.

 

Convovulvus blauw.

Ook van Annie (zie bij Anoda). Al eens eerder had ik ze in een hanging basket gehad. Toen een beetje de pech dat ik teveel in een te kleine bak wilde proppen. De convovulvus kwam daarmee wat in de verdrukking. Dit jaar echter heb ik er een paar opgekweekt en zal ik er een feestje van maken... Makkelijke kiemer.
Staan in hun potjes met potaarde groter te groeien. Gaan niet zo hard als ik verwachtte en ik kan ze daarom ook nog niet in de hanging baskets planten. Nog even geduld dus.
5 mei:

nu lijkt dan toch wel de groei er in te komen en ik schat in dat ik volgende week wat hanging baskets in orde kan maken. Gelukkig komt dan ook wat vochtiger weer en zijn de nieuw geplante jonge plantjes niet zo kwetsbaar.
29 mei:

Door het werken in de tuin is het 'fijne' werk, het terras en de hangpotten, er een beetje bij ingeschoten. Wellicht komt het er deze week van om ze uit te planten. Ze zijn er wel al een twee weken klaar voor.

 

Cuphea lanceolata.

Leuke eenjarige die ik al eerder gezaaid had en die nu weer een herkansing kan krijgen. Kiemt makkelijk.
3 mei:

voldoende groot om in de tuin uit te planten, maar ja, die droogte hè... toch maar even maandag afwachten; wellicht valt er een buitje en zijn de omstandigheden wat beter.
29 mei:

Vorige week in de tuin uitgezet.

 

Dictamnus albus Purpureus (vuurwerkplant).

Tja, dit is weer zo'n plant waarbij je toch wel een echte liefhebben van zaaien moet zijn en een behoorlijke portie geduld moet bezitten. Snelle kiemer, dat wel, maar het opkweken duurt toch wel een poosje en eer je uit zaad gekweekte planten bloeiende krijgt, daar gaat toch wel een aantal jaren overheen. Ach ja, de plantjes eten geen brood is mijn motto altijd maar en de voldoening zo'n moeilijk op te kweken plant tot bloeien te krijgen... dat is toch wel een beetje kicken hoor.
Zoals verwacht groeit die maar langzaam door. Maar wel staat hij er gezond bij.
29 mei:

Groeit maar heel langzaam door.

 

Digitalis obscura.

Geen idee wat ik me erbij moest voorstellen toen ik hem op een zadenlijst zag staan. Tot ik het plaatje erbij opzocht. Doe zelf maar eens, dan zul je zien wat ik bedoel. Enige nadeel is natuurlijk wel weer die tweejarige tot vaste cultuur. Geen bloeiende plant dus dit jaar. Maar dat ben ik inmiddels wel gewend en soms, heel soms word ik verrast met een jong opgekweekte plant die toch nog bij wijze van toegift een bescheiden bloei laat zien, nou is dat leuk of is dat niet leuk!

 

Echinacea purpurea hoog.

Een hoge zonnehoed dus. In het roodpaars. Hoog kan ik altijd wel gebruiken. Alleen vraag ik me af wat ik bij 'hoog' moet voorstellen. Maakt niet uit; kan mee en kan tegenvallen. Afwachten dus. Kiemen deed hij in ieder geval snel.

 

Echinacea purpurea Purple Lustre.

Zonnehoeden kan ik niet teveel hebben. Mooie stevige planten. Leuke aparte variëteiten en ik heb met de vaste zonnehoed wel gehad dat hij in het jaar van zaaien bloeide.

 

Echinacea tennesseensis 'Rock Top'

Een lagere (50 cm) zonnehoed met als grappige bijkomstigheid dat de bloemhoofdjes alle één kant op schijnen te wijzen.
Ook de zonnehoedjes groeien goed door. Nog even en dan kunnen ook die in een eigen potje...

 

Gele kerstomaat Reinhards Gold.

Geschikt voor potcultuur. Vorig jaar ook gekweekt en zowel leuk als lekker in een pot op het terras. Heb je trek in een fris hapje, pluk je er gewoon een kerstomaatje vanaf.
Vorige week heb ik daar een aantal van in een eigen potje gezet. Ik schat in dat ik ze over een weer of twee in een grotere pot kan zetten en dan kunnen ze op het terras.

 

Helianthus annuus Dwarf.

Vorig jaar links van de composthoop opgekomen een machtig leuke kleinbloemige lage zonnebloem. Gele lintblaadjes en een zwart hart. Dit jaar krijgt hij dus een mooier plekje. Een plekje waar hij de eer krijgt die hem  toekomt.
Gisteren heb ik er 8 op een potje eigen potje gezet. Daar kunnen ze dan in alle rust en vooral met voldoende vocht zich verder ontwikkelen. Vorig jaar heb ik ze wel in deze fase (twee echte blaadjes aan het kiemplantje) in de tuin uitgeplant, maar toen was het toch wel een beetje vochtiger dan nu. Op dit moment met die warmte, wind en vooral droogte durf ik het gewoon niet aan.

 

Helianthus debilis Italian White.

Hoef ik weinig over te zeggen nietwaar. Zaaien ging zoals gebruikelijk gemakkelijk. Snelle kiemer en hij groeit nu in de kweekkas gestaag door. Het tweede bladpaar is al te zien en in heb er al een satehprikker blij moeten plaatsen. Nog even en hij kan afgehard worden en met een beetje geluk de tuin in. Daar waar ik hem neerzet zaai ik ook nog even in de buurt wat zaden in de vollegrond. Zo blijft de bloei lekker lang aan.
Ook verspeend en op een eigen potje gezet. Zelfde verhaal als bij de 'Dwarf' hierboven.

 

Helianthus Double Dandy.

Die was ik de vorige keer nog vergeten te vermelden.
Een rode dwerg zonnebloem voor op de vaas. 25 april verspeend en hij groeit gestaag door (30 april: 20 cm.)

 

Hibiscus manihot Sunset.

Eenjarige hibiscus. Twee jaar terug kennis mee gemaakt in de vorm van de drie-uren-bloem (hibiscus trionum). En daarvoor natuurlijk al met de vaste hibiscussen en de struiken. Allemaal even mooi. En nu wordt daaraan toegevoegd de manihot 'Sunset'. Het plaatje belooft veel moois... onbehoorlijk grote bloemen naar het schijnt. Trouwens de hele plant is alleen geschikt voor borders met een beetje ruimte: over de twee meter. Kiemen deed hij in ieder geval gemakkelijk.

 

Ipomoea lobata.

Ofwel Mina lobata met zijn oranje en gele bloeiwijze. Klimmer en zoals het er nu aan lijkt te zien geeft hij er in de kweekbak al behoorlijk de spurt aan. Ik heb hem getopt om hem tot vertakking te forceren.
Staat al 20 cm hoog en begint aan het tweede paar blaadjes. Ik zet hem net als vorig jaar bij het poortje naar de vijver toe en ik denk dat ik daar vandaag (1 mei) al aan toe kom. Zet hem in een pot met tuinaarde vermengd met compost.

 

Lavatera Sweet Dreams.

Lavateria kun je ook nooit genoeg hebben; al krijg je ze doordat ze nogal uitzaaien in de tuin er vaak veel  te veel van één soort.
Daar kun je een ander dan weer blij mee maken of anders verdwijnt hij - ja ik weet het: zonde ...! - op de composthoop. In ieder geval belooft het plaatje van de Sweet Dreams weer een leuke aanvulling op mijn assortiment te leveren. Zachtroze is de kleur al moet je ook bij de lavatera altijd een slag om de arm houden; de plant (struik) is niet altijd 100 % soortvast. De tijd zal het leren.

29 mei:

Vorige week er een aantal uitgeplant. Slaan goed aan met dit vochtige weer.

 

Meloen Minnesota Midget.

Heb ik nu vier jaar in de kas en elk jaar levert hij weer een behoorlijk aantal kleine meloentjes die lekker smaken. Wel belangrijk is het dat ze goed water krijgen (tenminste dat is mijn ervaring). Kiemen gaat in ieder geval lekker snel (binnen de drie dagen) en ook het opkweken gaat op die voet verder (zit nu al na een week aan zijn tweede bladpaar).
3 mei:

Michael (mijn man) gaat van het weekend de platte bak klaarmaken waarin deze meloen komt te staan (liggen).

29 mei:

Vorige week zijn er naast de meloen ook twee augurken/komkommers uitgeplant. Binnenkort komt er een laag stro op de bodem te liggen.

 

Phygelius aequalis.

Kaapse fuchsia. Geen ervaring in zaaien en opkweken mee, maar wel een mooie plant. Gaan dus een poging wagen. Is wel zo weg als je er geen aandacht aan besteed. Eén keertje vergeten water te geven en weg zijn de kleine pietepeteuterige kiemplantjes van de Phygelius.

 

Phygelius aequalis Sensation.

zie boven.

 

Platycodon grandiflora Alba.

De blauwe Fuji Blue heb ik al in de tuin staan en ook de dubbele. Nu maar als tegenhanger de witte. Makkelijk te zaaien, op te kweken en over te houden.
Gisteren (30 april) heb ik er een aantal verspeend en in potjes gezet. De witte variant van het ballonklokje kan gemakkelijk een plekje in de tuin krijgen. Wit neutraliseert vaak heel goed in een kleurrijke border. Heb er dus 12 plantjes van opgepot.

29 mei:

Het was hard nodig om deze uit te planten. Soms gebeurt het wel eens met soortjes die je zaait dat de groei er maar niet in wil komen en dat het krachteloze jonge plantjes blijven. Zo ook met deze ballonklokjes. Kijken of de volle grond ze wat beter bekomt.

 

Ratabida columnifera.

Mexicaanse zonnehoed. In een prachtige dieporanje kleur. Je haalt er echt de zomer mee binnen. Snijbloem en met enige zorg te zaaien. Het is een koukiemer, dus òf in het najaar op de plek van bestemming òf een bakje in de koelkast. Die nieuwe deno-methode is daar ook heel geschikt voor!
Vorige week de koukiemers uit de koelkast gehaald en na drie dagen al resultaat. Drie mexicaanse zonnehoeden heb ik in een potje kunnen zetten.

 

Rode kerstomaat Tiny Tim.

Geschikt voor potcultuur. Eigenlijk zo'n beetje hetzelfde verhaal als met de Reinhardts Gold. Plukken als je er zin in hebt of hem leuk op het terras of zo zetten.
Vorige week verspeend en in een eigen potje gezet en nu staan ze in onze hoge kweekbak (of kweektafel net hoe je het noemen wilt)verder te groeien. Gaat gestaag.

 

Rode ovale pruimtomaat San Marzano.

Italiaans. Deze stond vorig jaar bij ons in de kweekkas en heeft heel rijk gedragen. Leuke vorm, goed van smaak en goed van structuur. Heb ik dus weer gezaaid. Snelle kiemer.
Als boven.

 

Salvia apiana.

Prachtige witbladige, helaas niet winterharde, salvia. Wollige stengels. Kiemt redelijk snel (4 weken).

 

Salvia lyrata Purple Knock-Out.

De volgende twee salvia's heb ik vorig jaar leren kennen. De Salvia lyrata. Mooi getekend blad en toen ik op een zadenlijst de variëteiten 'Purple Knock-Out' en 'Vulcana' tegenkwam kon ik me niet weerstaan ook deze te proberen. Ik ben benieuwd. Van de 'gewone' lyrata heb ik ervaren dat hij in het jaar van zaaien bloeit. Ook mooi meegenomen nietwaar.  Snelle kiemer.
Acht plantjes heb ik verspeend en zo kan ik straks een mooi groepje vormen.

 

Salvia lyrata Purple Vulcano (zie hierboven).

Ook deze verspeend na het tweede paar echte blaadjes. Is leuk te zien dat ze nu al de donkere kleur hebben.

29 mei: Vorige week zijn er twee groepjes gemaakt in de wilde tuin. Daar kon aan de voorgrond wel wat variatie in bladkleur. Deze roodbruine salvia was een welkome afwisseling. Vanochtend even gekeken en ik zie dat de groei er al lekker inzit.
Dat is overigens toch mijn ervaring met opgekweekte plantjes. Zodra ze voldoende gegroeid zijn om uitgeplant te worden in de tuin, dan kan dat ook het best gebeuren. Ze zetten het dan dikwijls vrijwel direct op een groeien. Zaak is alleen het juiste tijdstip te kiezen: ze moeten niet te klein zijn en onvoldoende worteltjes hebben ontwikkeld. In dat geval namelijk vallen ze òf meteen weg òf worden opgepeuzeld door de slakken òf ze kwakkelen vervolgens maar wat aan.

 

Salvia Heavenly Blue.

Dat stimuleert me toch eens te kijken wat de afzender met 'Heavenly Blue' bedoelt. In de catalogi en op het internet komt hij namelijk niet voor; tenminste niet bij de S. patens waar ik hem eerst onder rangschikte.
Wel is er een Heavenly Blue bekend bij de soort chamaedryoides.
Is wel een mooitje: Ik hoop het dus maar. Ben benieuwd. Hij staat in ieder geval groter te groeien.

 

Salvia pratensis 'Indigo Spires'.

Voor mijn dochter doe ik een deel van haar krantenwijk en bij een van de huizen staat in de nazomer een schitterende salvia soort met lange bloemaren en in een prachtige in het oog springende indigokleur. Ik gok op deze. Wie weet...
Ik heb er een verspeend, maar eerlijk gezegd doet hij nog niet zoveel. Geduld dus (ach dat hebben wij tuinmensen wel ;o)  ).

 

Salvia transylvanica Blue Spires.

 Ook dit is een optie op het verhaal van hierboven. De beschrijvingen op het internet verschillen nogal, maar ik lees zojuist bij Thompson and Morgan dat hij 40 inch = 100 cm wordt. Dat komt in de richting van de salvia die ik zoek. Proberen maar nietwaar; kost niets.

 

Salvia viridis Art Shades. Bonte Salvia.

Schitterende plant in de zomer en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zaait zich goed uit, dus een keer aangeschaft hoef je niet meer zonder te zitten als je dat niet wilt. Deze 'Art Shades' is in een mooie blauwpaarse kleur. Kiemt makkelijk, ook straks ter plekke in de tuin.
Vandaag verspeend. Zo kan hij mooi opgroeien tot een plantje die ik in de tuin uit kan zetten. Ook zal ik op die plek wat zaadjes strooien. Zo heb ik dan verspreide bloei. Is deze voorgekweekte bonte salie uitgebloeid, dan komt die gezaaide aan bod.

 

Thermopsis.

Gele lupineachtige plant. Kiemde verrassend snel (binnen de 14 dagen) en groeit nu gestaag door. Ik heb hem zelfs nu met het tweede echte blad buiten de kweekkas gezet, zodat hij een beetje aan de buitenlucht kan wennen. Planten groeien beter bij een wat koelere omstandigheid is mijn ervaring. De tijd zal het leren...

 

Tomaat Tangella.

Oranjegele tomaat met een heerlijke smaak en een grote opbrengst. We hebben er een jaar terug 10 liter tomatensoep van kunnen maken. Je moet wel een beetje wennen aan de kleur van de soep; die neigt een beetje naar de kleur van pompoen. Ook deze staat inmiddels in de hoge kweektafel bij de andere 'groenten' onder glas.

 

Tropaeolum majus. Oost Indische Kers

en ik heb geen idee wat voor kleur. Ik laat me hierin maar eens verrassen...
Is inmiddels een plant geworden met een stengel van ca. 30 cm. Uitplanten dus, maar ja, dat droge weer hè, wat moet je daar nou mee...

29 mei:

Vorige week uitgeplant. Staat links van de bottelroos (rosa canina ), tegen het hek aan. Zo heeft hij als het een grote Oost-Indische Kers blijkt te zijn, toch nog wat houvast aan het hek of kan ik hem daar langs geleiden.

Nog eentje die ik in mijn logboek vergeten was op te nemen: de Tropaeolum 'Black Velvet'. Begin april gezaaid en nu staan er drie jonge planten in een kuip op het terras bij een drietal tonkinstokken. Ik ben benieuwd wat deze donkere oost-indische-kers ons op zal leveren. Het plaatje is in ieder geval goed:

29 mei:

Twee weken terug heb ik er drie bij elkaar gezet in een pot op het terras. Drie tonkinstokken erbij en groeien maar...

 

Serruria villosa.

Een rotsplant en dus in mijn geval gaat hij in een pot op het terras bij de vijver. Ben benieuwd; het is een heel aparte plant. Kiemde verrassend snel. Nu het opgroeien nog.

 

Zinnia angustifolia x elegans Profusion Cherry.

Elk jaar zaai ik wat zinnia'tjes voor in de pot. Ik heb ze nu in drie kleuren weten te bemachtigen: rose (de cherry); oranje en wit.

 

Zinnia angustifolia x elegans Profusion White.

Zie hierboven

 

Nog een zinnia die bij mijn lijstje komt en die ik vergeten was te vermelden:

Zinnia tenuifolia 'Red Spider'.

Grappige eenjarige wel en afwachten of hetgeen ik heb opgekweekt een beetje in de richting komt van dit plaatje bij Thomson and Morgan. Het blijven soortjes die door de mens gekruist zijn en versleuteld en tja dan is en blijft het een beetje afwachten. Maakt het wel spannend...!

Wel en dan nu het lijstje van zaden die ik als koukiemer had gezaaid en gedurende 4 weken in de koelkast had gehouden. Begin vorige week heb ik ze eruit gehaald en bij een warmere temperatuur (20 graden) gelegd. Gaat nu heel gemakkelijk met die zakjes-methode. Het is een kwestie van het kiembakje opnemen, zakjes tegen het licht houden en kijken of er al tekenen van kieming zijn.

 

Balsamorhiza saggittata (arrowleaf balsamroot)

Een plant met een wat wilde uitstraling zo lijkt het. Ik viel een beetje op het blauwgrijze blad. De tijd zal het leren of het geeft wat ik ervan verwachtte. Kiemen gaat in ieder geval goed. Nadat het zakje uit de koelkast was gehaald, duurde het slechts drie dagen eer de zaden kiemden. Staan nu in een eigen potje.

 

Hepatica nobilis (leverbloempje)

Kon er de zaadjes van krijgen en eigenlijk tegen beter weten in zaai ik ze nu. Ik heb begrepen dat ze een humusrijke grond en een plek in de halfschaduw tot schaduw. Die plek bezit ik maar matig en dus wordt het goed opletten dat hij het niet te kwaad krijgt in die volle-zon-tuin van mij. Kiemen ging in ieder geval goed.

 

Lysimachia atropurpurea (zwarte wederik).

Op deze plant kan ik me nu echt verheugen. Helaas niet helemaal goed winterhard, dus zal het elk jaar wel opnieuw zaaien worden. Maar zeg nou zelf, dat hebben we er graag voor over nietwaar!?

 

Aethionema cordifolium  

Een schatje zo te zien. Mooi als randplant en hij doet me een beetje denken aan erysimum linifolium 'Bowles Mauve' die ik in mijn tuin heb staan en die me ook elke keer weer weet te bekoren. Kiemen ging dus goed en nu groeien maar...

 

Angelica sylvestris 'Vicar's Mead' (Engelwortel).

Een gekweekte vorm en dus is het maar net de vraag of ik die mooie donkere vorm uit de zaadjes tevoorschijn weet te toveren. De tijd zal het leren en dat maakt deze hobby nou net zo leuk; het verrassingselement.

 

Alstroemeria ligtu-simsii.

Toen ik deze zaadjes zag dacht ik eigenlijk helemaal niet met een alstroemeria te maken te hebben. Het zijn heel fijne zaadjes en lijken in geen geval op de kogelronde erwtgrote zaden die ik van mijn eigen alstroemeria ken. Kiemen doen ze in ieder geval wel en het zal mij benieuwen wat voor moois eruit komt. Kan maar heel goed zijn dat er helemaal geen alstroemeria (inkalelie) uitkomt. Heb ik wel eens meer bij de hand gehad en ook dat hoort een beetje bij deze hobby en bij het uitwisselen van zaden. Er kunnen zomaar onbedoeld foutjes gemaakt worden met het noteren en niet ieder gaat even zorgvuldig om met het schonen van de zaadjes zodat er 'vreemde kostgangers' tussen kunnen zitten.

Was wel even achter de oren krabben om te bedenken hoe ik die kleine priegelzaadjes verspeend zou krijgen. Met de zakjeszaaierij zaai ik normaal geen kleine zaden. Veel te veel gepriegel en daar moet je van houden (ik niet dus). Oplossing was het gebied van de koffiefilter waar de zaadjes ontkiemd waren uit te knippen en die in zijn geheel op de potgrond leggen en heel dun bedekken. Ik zag vanochtend dat de kiemplantjes daar al doorheen gaan piepen en zo zullen de worteltjes ook wel hun weg door de koffiefilter heen vinden denk ik. Ook hier zal de tijd het leren en zal ik daar weer ervaring mee opdoen. Wordt vervolgd.

 

Cephalaria dipsacoides

Uit een zadenruil verkregen en ik ben benieuwd waarin hij verschilt met de Cephalaria gigantea (reuzescabiosa) die ik al in de tuin heb staan. De eerste zaadjes zijn in ieder geval ontkiemd en het begin van de ontdekkingsreis is begonnen...

 

Astrantia maxima 'Rosea'.

Tja zeeuwsknoopjes. Het is afwachten of er de variëteit uit zal komen. Is niet zo heel zaadvast is mijn ervaring. De tijd zal het leren... het is in ieder geval wel een mooie, grote en hoge knoop (tot 1 meter) in een oudroze kleur. Als hij tenminste doet wat de beschrijving belooft ;o)

 

Cardiocrinum giganteum

Eigenlijk tegen beter weten in heb ik deze lelie gezaaid. Duurt volgens zeggen drie jaar eer je bloei verwachten mag. Een geduld kwestie dus. Nou ja, wat geeft het; hij staat bij mijn andere potjes en ze eten geen brood ;o). En ik wil zelf ook wel eens ervaren hoe de opkweek van deze lelie (en anderen) er aan toe gaat.

 

Aquilegia McKana hybride. 

Gekregen over de post van een tuinvriendin. Gekiemd en wel en al opgekweekt tot jong plantje. Wel riskant om zulke plantjes met deze temperaturen (ver boven de 20 graden) te versturen, maar het lijkt goed te gaan. En ook hier is het afwachten of er een van die mooitjes uit zullen komen.

 

Aquilegia vulgaris William Guinness.

Als boven. Een gevulde mooie lavendelblauwe akelei. Maar ja... afwachten maar. Blijft een plant waar door de mens aan gesleuteld is en die waarschijnlijk in een tuin heeft gestaan met meerdere akeleien soorten en varieteiten. Een mixje of een kruising is dan maar zo gemaakt. De bij of de vlinder kijkt niet zo nauw ;o).

 

En dan tot slot nog wat groenten:

 

Paprika Capistrano Sweet.
Paprika Sweet Black Hungarian

29 mei:

aanvulling op het lijstje van gezaaide soortjes:

Zo precies als ik ben met het noteren van wat ik zaai, opkweek en uitplant, zo kan het ook bij mij gebeuren dat ik er in de grote stroom van soortjes en de gatenkaas die mijn geheugen momenteel lijkt te zijn toch nog een paar vergeet te vermelden. Die kom ik dan tegen in mijn opkweekbak en nu ik het logboek zaaien bijwerk zie ik ze er niet bij staan. Hier komen ze alsnog. Ook voor mezelf als geheugensteuntje. Erachter, tussen twee haakjes, staat de datum van zaaien.

 

Salvia 'Grandma's

(5 april). Nergens op het internet is er iets over te vinden. Verrassingspakket dus. Nu ik echter zie hoe hij zich ontwikkelt lijkt me het een salvia die ik ook vorig jaar heb gehad: de salvia splendens. Een grote variant van het rode perkplantje (vuursalie). Bij mij toen zeker 120 cm. hoog en als ik de manier van opgroeien bekijk gaat deze ook wel die richting uit. De kleur was net zo knallend rood als zijn kleine broertje. Ik heb er zaden van geoogst, dus als je interesse hebt... trek gerust aan de bel.

 

Salvia 'Yvonne'

(5 april). Net zoiets. Ik denk zelfs dat het wellicht dezelfde is. Dat krijg je met zaadjes uitwisselen. Op een gegeven moment wordt er omdat men de juiste naam niet weet of dat men het idee heeft een nieuwe variant te hebben opgekweekt een naam aan een soort gegeven. Voor je het weet kom je diezelfde naam ergens in Amerika tegen op een tradelist bij een van de exchange sites. Het is een wijd verspreid netwerk die zaadjesruilerij.

 

Linaria 'Peachy'.

Onbekend op het internet, maar ik vermoed dat de naam 'Peachy' duidt op de kleur en dus dat we moeten zoeken in een lichtroze varieteit van de linaria. Richting 'Canon J. Went' misschien. De tijd zal het leren. Ik heb ze vanochtend (29 mei)in de tuin uitgezet.

 

Nicotiana affinis

(24 maart). Tenminste... dat denk ik. Een dieprode siertabak volgens de verstrekker. Afwachten is het hier ook weer wat er uit gaat komen. Jullie merken dat ik daar niet zo heel moeilijk in ben. Bevalt het, dan ben ik blij; bevalt het niet, nou ja dan heb ik pech gehad.

 

Salvia virides 'Art Shades'

(5 april). Behoorlijk dicht in de buurt van de S. virides 'Blue Bird' die ik vorig jaar in de tuin had staan en waarvan ik nu zaadjes heb staan op de zadenlijst, maar ik ben benieuwd waarin hij nu precies verschilt. Mooie diep blauwpaarse kleur in ieder geval.
29 mei:

Uitgezet in de garageborder. Ik had twee plantjes opgekweekt en in die border had ik nog net een klein plekje beschikbaar. Wordt inmiddels wel dringen hoor, voor de plantjes... ;o)

 

 

Laurentia axillaris 'Shooting Star'

(24 maart). Vorig jaar had ik hem ook en hij is leuk op de pot en aan de rand van de border. Zaaien gaat gemakkelijk en opkweken ook. De jonge plantjes zijn nu - na ongeveer 9 weken - klaar om uitgeplant te worden.

 

Salvia patens

(5 april). Tja S. patens. Daar zijn er nogal wat varieteiten in. Een verrassing dus.

 

Digitalis lamarckii.

(24 maart) Een bijzondere vingerhoedskruid. Ik heb er 6 plantjes van kunnen opkweken en die gaan als ze voldoende groot zijn de tuin in. Nu is dat nog niet het geval; hooguit 4 cm hoog zijn ze. Komt wel...

 

 

Delphinium 'White/Darkbee'

(31 maart). Een ridderspoor uit de Magic Fountain serie. Wordt niet zo hoog (70 cm.) en heeft als het goed is straks witte bloemen met een zwart hartje.

 

Salvia coccinea 'Cherry Blossom' (5 april).

 

Salvia verticillata 'Purple Rain'

(5 april). Ik heb de S. verticillata al in verschillende 'uitvoeringen', maar toen ik het plaatje van Esveld zag vond ik toch dat ik deze ook een kans moest geven. Nu maar hopen dat deze van mij ook zo mooi diep paars worden als die bij Esveld.

 

Salvia patens 'Chilcombe'

(5 april). Die vond ik vorig jaar toch wel zo schitterend van kleur, dat ik hem ook nu niet wilde missen. Groeit goed op en kan zodra ik er een mooi plekje voor weet uitgeplant worden.

 

Lathyrus sativas

Graserwtjes vrij vertaald uit het engels. Een lage siererwt in een prachtig blauwe kleur. Vorig jaar heb ik hem ook gehad en hij beviel me zo groed dat hij in de herhaling mag.

 

Cosmidium burridgeanum Philippine  

(31 maart). Om een plekje te geven in de grote border. Daar is het middenstuk beplant in warme kleuren en deze geelbruine komt daar mooi op zijn plek. Groeit teer op en heeft wel wat extra zorg nodig.

 

Salvia scabra

(5 april). Een lage salvia om op de voorgrond te zetten. De kleur lijkt me in de eerste instantie wat flets. Ervaring leert me echter dat je van foto's op het internet niet al teveel kunt afgaan. Het is om een indruk te krijgen, meer niet. Planten en bloemen zijn geen pasklaar product en het is elke keer weer een verrassing wat voor plant en kleur er uit die zaadjes van jou zullen komen.

 

Delphinium 'Black Knight'

(24 maart). Wat een kleur hè; om je lippen bij af te likken.  Een ridderspoor uit de Pacific Giant Group. Een grote jongen dus. 130-150 cm. is mijn ervaring. Om die hoogte te bereiken moet hij zich wel even ontwikkelen. Dat kleine plantje dat bij mij nu in het potje staat komt daar bij lange na nog niet aan. Wel is hij er inmiddels aan toe om uitgeplant te worden. Ik zet riddersporen altijd vooraan in de border zodat ik er zicht op heb. Slakken namelijk zijn er dol op en voor je het weet is al je inspanning voor niks geweest en heeft alleen gediend om een slak van een lekker maaltje te voorzien.
Kiemt makkelijk, maar heeft een hekel aan natte voeten. Omdat ik altijd bang ben dat mijn zaaisels uitdrogen, ben ik geneigd om ruim te gieten. Dat nemen de zaailingen van de ridderspoor niet altijd in dank af. Vandaar dat er nog maar 1 van de 4 is overgebleven. Oppassen met water geven dus.

 

Delphinium 'Cameliard'

(24 maart) Lavendelkleurig. Ook deze is uit de Pacific Giant Group en wordt dus behoorlijk groot als ik hem goed weet over te houden.
Wat het zaaien betreft hetzelfde verhaal als hierboven.

 

Rudbeckia hirta Indian Summer

(13 april). Een voor mij oude bekende. Warme kleuren; stevige stengels en bloei in de nazomer. Een plant voor in de middengroep van de grote border.

 

Salvia amplexicaulis

(5 april) Een salvia in paarsviolet. Is een twijfelgeval geweest voor mij. Ik heb best veel in paarsviolet in de tuin en nu weer een salvia in die kleur... ik weet het niet. Maar... zoals met heel veel dingen waar je hevig tegenaan zit te hikken (aankopen, bezoeken, bezigheden) zijn het vaak deze die meevallen. Ach en een zaadsoortje meer of minder... we zullen zien wat het oplevert.

 

Monarda 'Balance libra'

(24 maart). Een mooie kleur zo te zien. En bergamotplanten zijn gemakkelijk te zaaien en op te kweken. Altijd succes is mijn ervaring. Het is en blijft echter een kweekvorm en dus is het maar af te wachten of deze zaadjes van mij die mooie kleur roze op zullen leveren. Ook hier zal de tijd het leren...

 

Antigonon leptopus.

Zo af en toe probeer ik eens een klimmer uit. Je ruilt wat zaadjes en zoekt het plaatje erbij. Schitterende klimplanten krijg je dan te zien; in de vrije natuur wel te verstaan. Ik ben dan altijd benieuwd hoe zo'n mooie klimmer het bij mij in de kuip gaat doen. Zaaien ging in ieder geval gemakkelijk (zij het met een beetje kou) en het opkweken ook. Nu is hij zover dat ik  hem uit kan planten. Hopelijk levert dat later in het seizoen al een mooie foto op (of ben ik nu te overmoedig...?)

 

Salvia viridis 'Blue Bird'

(5 april). Toch weer gezaaid, al is de kans groot dat hij zich ook in mijn rozenborder heeft uitgezaaid. Daar had ik hem namelijk vorig jaar staan. Ik wil hem echter ook dit jaar weer terug en dus heb ik er maar weer een paar zaadjes aan gewaagd.

 

Salvia viridis 'Claryssa'

(5 april). Een bonte salie in het roodpaars.

 

Aquilegia McKenna.

Geen plaatje van, maar uit de beschrijvingen hier en daar lijkt het een hoge akelei te worden. Tweekleurig. Komt ook op dit lijstje staan al heb ik hem niet zelf gezaaid. Hoe kan dat dan? Welnu, dat is het voordeel van die zakjes-zaaierij. Het is ook heel gemakkelijk om zaadjes als kiemplantje uit te wisselen. Dat is met deze akelei gebeurd. Ik heb hem van een tuinvriendin over de post gekregen en bij mezelf in een potje gezet. Had het wel even moeilijk in het begin, maar nu (29 mei) staat hij er fris en monter bij.

Helianthus strumosus.

Stond vorig jaar bij de composthoop en het was een kleinbloemige, ongeveer 70 cm hoge zonnebloem. Een schatje zoals je kunt zien. Dit jaar dus weer gezaaid. Al was het alleen al omdat ze het zo leuk op de vaas doen.

Abelmoschus manihot 'Sunset'.

Geweldig nietwaar! Ik stel me er veel van voor. Zaaien ging makkelijk en het opkweken ook. Nu even kijken hoe hij de groei erin krijgt. Ik heb hem vorige week uitgeplant en hij lijkt maar langzaam aan te slaan. Is natuurlijk ook wel een stuk kouder geweest de afgelopen week.

Aquilegia 'Aubergine'.

Geen idee wat ik met er bij moet voorstellen. Ja natuurlijk, een aubergine kleurige akelei, maar hoe dan. Welnu niet te lang bij stil staan. Ik zie het vanzelf wel t.z.t. Het zijn nu nog maar kleine kiemplantjes. Ook via de post gekregen zoals de McKenna.

Echinacea paradoxa.

Slechts één zaadje is gekiemd, maar ook hier geldt dat in principe dat genoeg moet zijn om een nieuwe plant op te kunnen kweken. Is echter wel wat kwetsbaar; hopen dus dat er niks mee gebeurt. Kiemen ging ook al moeizaam. Ik vermoed dus dat ik misschien overjarig zaad heb gekregen. Kan zomaar gebeuren. Of wellicht is het zaad niet goed bewaard. Ook dan gaat het in kwaliteit achteruit.

Salvia patens 'White Trophy'

(5 april). Een witte variant op de normaal blauwe salvia's.

Echinacea 'Pandora'.

 Ook weer zoiets. Onbekend in de Plantvinder en op het internet. Er zijn wel een aantal zaadjes gekiemd en zo te zien lijkt het in de richting van de zonnehoed te gaan qua blad. Maar dan welke zonnehoed? Afwachten dus maar weer...

Salvia ex pamirs (5 april)

Gemakkelijk te zaaien en op te kweken.

Rudbeckia hirta 'Irish Eyes'

Eenjarige gele zonnehoed die gemakkelijk te zaaien en op te kweken is. Binnenkort gaan ze de tuin in; hoogst waarschijnlijk naar de grote border.

Penstemon schoenholzeri

Ook wel P.. 'Firebird' genoemd. Een rode penstemon dus die relatief gemakkelijk te zaaien was; alleen heeft hij een hekel aan natte voeten. Vier van de 6 zaailingen hebben de geest gegeven. De twee die er nu overblijven zal ik des te meer koesteren.

Angelica sylvestris 'Vicar's Mead'

Een tweejarige, dus dit jaar hoef ik daar nog niet veel van te verwachten. Geduld dus maar weer...

Asclepias incarnata 'Ice Ballet'

Ik blijf het proberen. Twee keer heb ik al een poging gedaan en steeds kwam er een andere variant uit. Vorige keer had ik zelfs het idee iets speciaals gekweekt te hebben. Een rode zijdeplant met witte stippen. Achteraf bekeken was dat helemaal niet zo bijzonder. Ach ja; ook ik kan het wel eens mis hebben.

 

Balsamorhiza sagittata

Ik vind het een leuke plant. Wat wild qua uitstraling misschien maar met krachtige vormen en kleur. Mij benieuwen of deze verwachting uitkomt. Een plaatje is tenslotte maar een plaatje nietwaar...!?

Zo, en dat was nu echt het rijtje kompleet. Ik zal proberen jullie in de loop van het seizoen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

 

 

 

2019 © Gea's Zaaisite