ZLOG... logboek zaaien

 logboek zaaien, 2 maart 2008


Zoals elke ochtend vanaf het moment van zaaien check ik ook nu weer de (deno)zaaizakjes; een vast ritueel inmiddels. Het is zuinigjes vandaag: alleen de Thunbergia alata (Suzanne met de mooie ogen) laat heel voorzichtig een kiempje zien. Even afwachten dus.


Wat de kweekbak met potjes in de kamer betreft; ook daar is maar weinig activiteit in te bespeuren. De zaden van de Cobea scandens blijven zoals ik ze in het potje heb gestoken. Ik hoop maar dat het niet net als vorig jaar verkeerd zal gaan. Gelukkig heb ik nu meer tijd om het een en ander te herstellen (= opnieuw zaaien).

Toch heb ik wat de zaadjes betreft niet stilgezeten. Ik heb mijn verzameling zaadjes even doorgespit en wat selecties gedaan:

  • de laatste koukiemers. Daarmee ben ik meteen aan de slag gegaan. Een aantal ervan heb ik buiten nog even in de hoge koudebak gezaaid en een aantal in een zakje en heb dat in de koelkast gelegd (gedurende 6 weken).
  • snel kiemende zaden van vaste planten met een kiemtemperatuur 20 graden en met het zaaiadvies (zie mijn kalender) maart - april in potje in de koude bak
  • eenjarigen die ik ter plekke ga zaaien.

Al met al zijn het er nog een heel stelletje geworden  en ik ben de voorbereidingen al aan het treffen.

Die voorbereidingen zijn:

  • steeklabeltjes maken en bij de zaadjes in de envelop voegen
  • de potjes die ik nodig heb zijn al gevuld
    (zie logboek zaaien 29 februari j.l.), anders zou ik dat nu moeten doen
  • in de borders plaatsen bepalen en eventueel markeren waar ik straks de vroeg te zaaien eenjarigen wil gaan zaaien die een lage kiemtemperatuur nodig hebben om te ontkiemen en te groeien. Ik denk dan aan Cynoglossum amabile, Centaurea cyanus, Delphinium ajacis, Eschscholzia, Papaver, Limnanthes douglasii, Bupleurum rotundifolium, Agrostemma, etc., etc. 

2019 © Gea's Zaaisite