ZLOG... logboek zaaien logboek zaaien, 16 maart 2008


Nog even verder gegaan met het verspenen en overbrengen naar de kweekkas van in deno gezaaide zaailingen.


Asclepias Moby DickVan een bezoeker van de zaaisite gekregen en geoogst uit een boeket bloemen. De leuke zaaddozen van de Asclepias 'Moby Dick'.


Gezaaid: 4 maart 2008

Ontkiemd: 12 maart 2008

Plaats: deno

Verspeend: 27 april 2008

Aantal: 1

Uitgezet in tuin:


Ik ben benieuwd of ik mijn boeketten ook met deze leuke zaaddozen kan gaan sieren.


Conclusie:


Staan nu, 23 augustus 2008, nog in de tuin uit te groeien. Ik vrees met grote vrezen dat het niet meer lukken gaat dit jaar om er van deze leuke zaadbollen van te krijgen.Capsium (peper) Mme Jeannette

En dan ook nog even wat plantgoed voor Michael gezaaid. Die houdt zich namelijk het meest bezig met de moestuin en kweekkas. Dit jaar maar eens een peper gaan proberen. Ik heb mooie soortjes kunnen ruilen. In dit geval de Madame Jeannette. Klein van vorm en hij lijkt daarin een beetje op een paprika.

Ik heb er geen plaatje van kunnen vinden helaas. Ik hoop er straks van mezelf een mooie te kunnen maken.


Gezaaid: 3 maart 2008

Ontkiemd:

Plaats: deno


Conclusie:


De groei van deze soort wilde maar niet doorzetten. En met deze trage groei ook de bloei. Geen kleine pepertjes dus.Lathyrus odoratus blauw/rode lip


Ook dit jaar weer een aantal mooie lathyrussen. Dat hoop ik tenminste.
Ik plant ze voor de aanblik, maar ook voor de geur.

En natuurlijk om t.z.t. er een leuk bosje in een vaasje te kunnen zetten. Ook hier heb ik geen plaatje van kunnen vinden. Daarmee moeten jullie dus even geduld hebben.

Kiemen ging bij de lathyrussen weer lekker snel. Zaden goed laten zwellen in lauw water en tussen watten laten kiemen (4 dagen hoogstens). Daarna in de grond en als ze een paar blaadjes hebben de jonge plantjes naar een groter potje met bemeste potgrond overbrengen. 


Gezaaid: 8 maart 2008

Ontkiemd: 11 maart 2008

Plaats: deno

Verspeend:

Aantal: 6
Lathyrus odoratus Cupani


Ik heb deze lathyrus sinds 3 jaar. Ooit heb ik er een paar zaden van Annet (nl.tuinen) gekregen en ik wil deze niet meer in de tuin missen. Pracht lathyrus.


Hoogte: : 120 cm

Kleur paars en violet

Bloei: vanaf mei

Eenjarige klimplant

Eigenschappen: geurend


Conclusie:


Was een goed jaar voor de lathyrus. Ik heb deze soort, heerlijk ruikend en prachtig kleur, tegen een rekje in de sikkelvormige border laten groeien en hem laten hangen uit een pot (leuk effect trouwens). Als je wilt kun je er zaadjes van bestellen. Ik heb er voldoende kunnen oogsten.

Lathyrus odoratus Wiltshire RippleDeze siererwt heb ik al eens eerder gehad. Heerlijk geurend en heel verrassend hoe hij eruit ziet. Komt redelijk goed uit zaad terug en ik ben benieuwd of dat ook deze keer het geval zal zijn.

De foto's komen er t.z.t. wel weer aan.


Hoogte: : 120 - 300 cm
Kleur: dieprood/roodpaars
Bloei: juni tot september
Eenjarige klimplant

Eigenschappen: geurend


Zaaien ging eenvoudig. Ik heb de zaden goed laten zwellen en zelfs de zaden in het glaasje gelaten tot er een kiempje ontstond. Daarna naar een eigen potje in de kamer en vervolgens nu naar de kweekkas.


Conclusie:


Goed gelukt zaaisel. Mooie opbrengst van planten en mooie opbrengst van zaden. Als je zaadjes wilt hebben; ik heb er voldoende beschikbaar dit jaar.Lathyrus tingitanus 'TheThing'Een lathyrus met een fijne uitstraling. Niet geurend. Gemakkelijk te zaaien en op te kweken.


Hoogte: : 120 cm

Kleur roze met witte tot zachtroze lip

Bloei: vanaf mei

Eenjarige klimplant

Eigenschappen: niet geurend


Conclusie:


Goed gelukt en mooie planten kunnen opkweken. Laten groeien tegen een rek (behoeft wel wat steun en wat clips om hem vast te houden). Veel zaadjes van kunnen oogsten.Tomaat Reinhardts Gold


Een tomaat die op herhaling gaat. Vorige jaren had ik er op potten staan op het terras en deze soort geeft kleine gele ronde vruchten. Heel lekker van smaak.


Conclusie:


Matige oogst dit jaar. Kleine tomaatjes (zijn normaal al klein (kerstomaat), maar nu lijken ze nog kleiner te zijn.Tomaat San MarzanoEen pruimtomaat met een goede smaak. Ook deze hebben we al drie jaar in de kweekkas. Zeer goede opbrengst en lekkere smaak.


Conclusie:


Goede opbrengst, doch pas laat beginnen ze te kleuren (23 augustus 2008)
Zinnia angustifolia x elegans 'Profusion Mixed'Elk jaar heb ik deze soort als randplant voor langs de borders. Lang en rijk bloeiend. Helaas zijn de zaadjes niet altijd soortvast. Niet zelden heb ik een andere kleur gekregen dan ik voor ogen had. Vandaar deze keer mijn keuze voor de Profusion Mixed, Wellicht zit daar een kleurtje tussen die ik op een druilerige dag uit kan spitten en naar een geschikt plekje kan doen verhuizen.


Gezaaid: 4 maart 2008

Ontkiemd: 12 maart 2008

Plaats: deno

Verspeend:

Aantal: 6Hoogte: : 30 cm

Kleur: gemengd

Bloei: vanaf mei tot oktober

Eenjarige perk of potplantConclusie:


Mislukt zaaisel. Kiemplantjes zetten niet Door en verpieterden op het laatst. Oorzaak onbekend.
Zinnia angustifolia x elegans 'Profusion White'En omdat ik toch ook een zinnia op kleur wil opkweken en me wil laten verrassen (in positieve of negatieve zin), probeer ik toch ook deze witte variŽteit nog even. Mij benieuwen...


Gezaaid: 4 maart 2008

Ontkiemd: 14 maart 2008

Plaats: deno


Hoogte: : 30 cm

Kleur: wit

Bloei: vanaf mei tot oktober

Eenjarige perk of potplant


Conclusie:


Als boven.


 

2019 © Gea's Zaaisite