ZLOG...logboek zaaien


Het hele voorjaar bezig geweest met zaaien, verspenen, de tuin in orde maken, plantjesverkoop aan huis,... . En dan mijn gewone huis, tuin en keuken bezigheden en niet in de laatste plaats het gezin natuurlijk niet te vergeten! De tuin, de zaadjes, het zaaien, ... het is en blijft een tijdslorpende hobby, maar wat een plezier heb je ervan! 

 

Maar nu is de tijd aangebroken om datgene waar ik naartoe gewerkt heb in de praktijk te brengen. De plantenverkoop (koopjeshoek) was om ruimte in de borders te maken en om de planten te verjongen. Planten die te groot waren geworden en waarvan de bloei achteruit ging: de iris siberica bijvoorbeeld gaf nog maar weinig bloei en dan nog met kleine bloemen. Nu heb ik de grote (wel meer dan 1 meter doorsnee) planten gedeeld en de jonge stukken in meerdere groepen uitgeplant en een deel van die stukken te koop aangeboden. 'Van mijn tuin naar een ander zijn tuin...', dus niet alleen met de zaadjes, maar dan nu ook met plantjes. En het was gezellig eens mensen 'over de tuin' te hebben. Ook een aantal mensen vanuit de zaaisite; mensen die gebruikelijk zaadjes bestelden, maar die ik nu dan eens 'in den levenden lijve' kon aanschouwen (en zij mij ;-) ). Was leuk en voor herhaling vatbaar. Misschien in het najaar...


Ik heb heel veel gezaaid dit jaar met wisselend succes. Vorig najaar (2011) heb ik zoals gewoonlijk koukiemers gezaaid in mijn hoge koude bak. Maar dat is helaas op een enkele uitzondering na:


Aconitum napelus 'Albus' (witte monnikskap) (8 kiemplanten)
75-100 cm / witbloeiend / bloei 6-8 / waarschijnlijk pas bloei in het jaar na zaaien.
Lysimachia ephemerum (witbonte wederik) (8 kiemplanten)
30 cm, grijsgroen blad met witte aders / matig winterhard / als eenjarige opkweken.
Veronica grandis (geweldige ereprijs) (2 kiemplanten)
90 cm / paarsblauw / goed winterhard / bloei in jaar na zaaien

Sanguisorba officinalis 'Tanna' (pimpernel) (10 kiemplanten)
60 cm / bloedrood / goed winterhard / bloei in jaar na zaaien.
Sanguisorba officinalis 'Rock and Roll' (pimpernel) (5 kiemplanten)
120-150 cm / rozerood / goed winterhard / bloei in jaar na zaaien.

Sanguisorba armena (pimpernet) (5 kiemplanten)
60-120 cm / blauwgrijs blad, rode stengels, bloedrode bloeiwijze / goed winterhard / bloei in jaar na zaaien.
Epilobium angustifolium Album (wilgenroosje)(5 kiemplanten)
150 cm / wit / goed winterharde vaste plant / bescheiden bloei in jaar van zaaien.
Bergena 'Mixed' (schoenlappersplant) (10 kiemplantjes)
Gekregen van een tuinvriendin van me. Een mixje en dus afwachten wat het opleveren zal. Ik zie al een mooie gevarieerdheid in bladkleur. De eerste winst.
Astrantia ex Lars
Waarachtig, het is toch niet te geloven, maar dit is de eerste keer dat ik een zeeuwse knoop uit zaad weet op te kweken. Ik heb alle varianten van zaaien geprobeerd, maar niets lukte. Tot deze keer: gezaaid in maart in een koude bak met een ruit erop, iets bedekt met zaaigrond en nu - ik schat in zo rond half mei (twee maanden later dus) heb ik twee kleine kiemplantjes staan. Ik heb tot nu toe alleen zaden gezaaid die ik uit ruilingen heb gekregen en ik vermoed dat de kiemkracht van de zaden heel snel achteruit gaat. Ik heb namelijk zelf de Astrantia major in het wit en de Astrantia Margery Fish in de tuin staan en daar wemelt het werkelijk van de zaailingen. Het kan dus wel en ik denk dat ik maar eens van het potje van de plantjesverkoop mezelf ga verwennen met wat mooie zeeuwse knopen en dan rond de plant zaaien met eigen verse zaden. Kijken wat dat me oplevert. Nieuw projectje dus en wie weet snoepen jullie straks mee vanaf de zadenlijst :-)

Thalictrum reniforme (2 kiemplantjes)
Tot 100 cm hoog, roodpaars, redelijk winterhard.
Ienie mienie zaailingen die maar heel langzaam groeien, maar als ze dan eenmaal gaan bloeien... wat een prachtplant. 


een fiasco geworden. Meer dan 30 soorten gezaaid en dan bovenstaande opbrengst. Zonde van de tijd, zonde van de zaadjes en het moment om een nieuwe manier te onderzoeken. Wat ik dit jaar heb verzuimd te doen (in tegenstelling tot eerdere jaren) is een laagje grof zand als toplaagje aan te brengen. Gevolg was mos en dat kan mede de oorzaak zijn geweest, maar toch lijkt het me sterk dat het in alle 21 gevallen de kieming heeft tegengehouden.

Maar goed, wat het ook is geweest, het is iets dat je moet incalculeren is mijn ervaring. Niet altijd lukt het en niet altijd heb je goede kiemkrachtige zaden. Oorzaak daarvan kan zijn dat ze te oud zijn (Allium zaden bijvoorbeeld en die van de helleborus gaan al heel snel in kwaliteit achteruit), maar ook beheerst niet ieder de kunst van het oogsten en worden zaden te snel geoogst zonder goed uitgerijpt te zijn en vergeet niet dat ook niet ieder goed de zaden bewaart in de winter. Die moet je koel en droog bewaren; het liefst in een goed afgesloten bus of doos. Zelf heb ik een vacuumapparaatje die de plasticzakken waar ik mijn zakjes met zaden in doe vacuum trekt. In het voorjaar gaat de inhoud dan weer in de enveloppen voor de zaadjesverkoop. Gevolg is dat ik maar heel weinig klachten krijg over slechte kiemkracht van de zaden.


Maar goed, ik blijf er echter niet te lang bij stilstaan, ik heb na deze teleurstelling twee andere zaaisels van ieder 25 soorten gezaaid en die zijn wel heel goed opgekomen. Dat compenseert de boel weer een beetje :-).


In mijn volgende ZLOG komen deze aan bod...



 

 

2019 © Gea's Zaaisite