ZLOG... tijd voor de plantjeszaaierij..!

ZLOG 3 juni 2012

 


Capsicum annuum Tricolor Ornamental
Had ik al eerder en toen in een grote pot. Blad en pepertje vond ik erg mooi en ik heb er de zaadjes van geoogst. 8 april heb ik in de HKB gezaaid. Kiemen ging erg langzaam (vanwege de temperatuur vermoed ik). Maar nu mag ik me toch verheugen in twee kiemplantjes. Voldoende voor mij, net genoeg om een bak mee te beplanten.

 

Centranthus ruber Albus. De witte spoorbloem. Heb ik in de tuin gehad, maar kennelijk is hij niet zo sterk als zijn rozerode zusje, de Coccineus. Deze winter is net een tikkeltje te koud geweest vermoed ik. Gelukkig heb ik er wel zaadjes van kunnen oogsten en kan hij nu in de herkansing. Gezaaid 8 april in de HKB. Kiem binnen 3 weken. Opgekweekt 8 mooie plantjes. 3 juni uitgezet in de tuin en nu groeien maar...

 

Chrysanthemum coronarium  Primrose Gem. Een heel mooie eenjarige. Drie jaar terug wat jonge planten gekregen van een tuinvriendin en sinds die tijd is hij onmisbaar geworden en zaai ik hem elke keer weer. Dat moet ik gecontroleerd doen, want helaas zaait hij niet goed uit. Tenminste... niet bij mij. Ik vind namelijk geen kiemplantjes in de border. 

 

Cerinthe major Purpurascens. Hetzelfde als hierboven geldt voor de Japanse Wasbloem, de Cerinthe. Mooi op een plekje apart aan de rand van de border of in een kuip of bak. Zelf ben ik blij met de plant en de bloei en de zaden vinden gretige aftrek op de zadenlijst. Dus nu maar hopen dat het voor die zaadjes een goed seizoen wordt.

 

Cosmea. Mooie eenjarige en dit seizoen heb ik maar liefst 7 soorten gezaaid; verspreid over de hele tuin: Mixed Colors, All Sorts Mix, Sea Shells Mixed, bipinnatus Rubenza, bip. Sonata White, sulphureus Bright Lights en sulp. Polidor.

Spannend wat daar allemaal voor moois uit gaat komen. Alle vooruit gezaaid in de HKB en ze kiemden allemaal binnen de 14 dagen. 3 juni in de tuin uitgeplant.

 

Cuphea. Eenjarig. Vorig jaar de Cuphea lanceolata Purple gezaaid, die overigens heel mooi uitzaaid en waar ik dus dit jaar geen omkijken naar had (op de plek van vorig seizoen allemaal jonge kiemplantjes die ik her en der in de tuin heb kunnen uitplanten), mar dan nu ooi de Cuphea ilavea Firefly. Net zo'n mooie en net zo'n gemakkelijke om te zaaien. Voorgezaaid 8 april in de HKB; gekiemd binnen 14 dagen en uitgeplant 3 juni.

Dahlia Redskin. Jonge zaailingen gekregen van een tuinvriendin en kijk nu toch eens wat een mooie planten er al staan. Ze zijn vroeg in het voorjaar gezaaid en gekiemd en vervolgens door mij gekoesterd en bewaakt ;-) Zo ik vroeger altijd een beetje skeptisch was over het zaaien van Dahlia's (onzeker resultaat, niet zaadzuiver), zo ben ik nu helemaal om en heb al verscheidene seizoenen mooie dahlia's op kunnen kweken (o.a. de Beaujolais)
Naast de Redskin heb ik ook een mengsel aan dahlia zaden gezaaid, Bishops Children Mix. Mij benieuwen wat voor leukertjes me dat weer oplevert.

 

Delphinium elatum Lanzentrager. Tot 180 cm (een reus dus), kobaltblauw met een wit hartje. Volgens de informatie op het internet dan. Mij benieuwen wat het worden gaat. Maar hoe dan ook, een ridderspoor is altijd wel prettig om naar te kijken en ik heb er al verscheidene staan in de tuin en wonderwel hebben ze de uitermate strenge vorst van afgelopen winter goed doorstaan en ze staan weer echt prachtig te wezen.

 

Nog een leuke ridderspoor heb ik met goed resultaat gezaaid: de Delphinium requienii. Resultaat is maar liefst 10 mooie zaailingen. Dank je wel Marjolein voor die goede zaadjes. Het is een ridderspoor met mooie glanzende bladeren, die helaas, tenminste dat is mijn ervaring in het verleden, niet zo heel erg sterk is. Vorige zaaisels gaven prachtige planten, maar ze kwamen helaas de winter niet door en dus had ik dus geen bloei. Nu heb ik heel vroeg in de kamerkas gezaaid en misschien heb ik nu meer geluk en anders de plant maar goed toedekken en tot die tijd de slakken op een afstand houden..! Uitgeplant 3 juni 2012 en meteen toen ik ze uitgeplant had (zie foto) begonnen ze goed de groei erin te zetten.

 

Dianthus armeria. Hoog 45 cm, kleur roze tot karmijnrood, bloei juli-augustus. Fijn anjertje met een natuurlijke uitstraling. Lijkt me sterk te wezen. Een of tweejarig.

Zaaien ging eenvoudig en snel 12 maart in kamerkas, gekiemd met 14 dagen en overgebracht naar de garage waar het minimaal 3 graden is. 3 juni uitgeplant.

 

Dianthus deltoides Mixed. Is een beetje een lastige. Waarom? Welnu de zaailingen van de steenanjertjes zijn ienie mienie klein en moeilijk hanteerbaar. Wat nu als je een mixje zaait van dergelijke plant, dan wordt de plant straks een bundeltje van allerlei kleurtjes door elkaar. Dat kan leuk en verrassend zijn, maar ook een rommeltje. Wordt het zoals de foto dan ben ik meer dan tevreden.
Wie niet waagt, die niet wint. En de tijd zal uitwijzen wat het allemaal voor moois gaat worden. Wordt dus vervolgd. Ik heb ze trouwens hetzelfde behandeld als de ruige anjer hierboven. Kamerkas, garage en uitplanten.

 

 

Wordt vervolgd ... ZLOG 4 juni 2012 

 

2019 © Gea's Zaaisite