ZLOG...logboek zaaien

 


Dianthus plumarius (grasanjer). Hoog tot 25 cm, kleur nog onbekend, bloei vanaf mei.
Ik heb er nu verscheidene in verschillende kleuren aan de rand van de borders. Het is een super dankbare plant die goed winterhard blijkt. En ander kleurtje kan er nog wel bij (al is dat nu afwachten; het stond er niet bij). Je merkt het, elk zaaiseizoen zit bij mij vol met elementen van verrassing. Ik hou er wel van en word eigenlijk maar zelden teleurgesteld.

Gezaaid 8 april in de HKB. Kiem binnen drie weken en verder opgekweekt in de garage en vervolgens buiten afgehard. 4 juni uitgeplant.

 

Digitalis purpurea Pam's Choice en Apricot Deligt. Beiden prachtig  vingerhoedskruid. Er hebben zich al mooie planten gevormd. Ik heb ze 13 maart in de kamerkas gezaaid, in de garage verder opgekweekt en daarna een aantal weken een plekje in de kweekkas te gegeven. Ze zijn tot vorige week in de onbeschermde koude bak afgehard. Een heel heen en weer gesleep, dat wel, maar hopelijk wordt het beloond in een groot aantal mooie nieuwe planten en misschien al dit jaar een bescheiden bloei. Want nieuwsgierig naar het resultaat ben ik wel. Stel je toch eens voor dat ik die mooie Pam's krijg met zijn bloedrode stippen binnen in... Geweldig! 4 juni in de tuin uitgeplant.

 

Dracocephalum argunense. Ik stel me er veel van voor van deze prachtig blauwe slangenkop. Vorig jaar had ik er al waar in zoveel plezier van had (de Dracocephalum ruyschianum), maar deze is zo mogelijk nog mooier. Ook weer laag (20 cm) en dus voor aan de rand van de border, maar als ik er dan net als vorig jaar zo'n mooi groepje van op kan kweken, dan ben ik weer helemaal tevreden. Enige nadeel is dat hij niet zo sterk is; hij heeft deze winter (tja, min 24 graden, wat wil je) niet overleefd.

 

Echinacea. Ook dit jaar heb ik weer leuke Echinacea gezaaid en ik moet zeggen, met goed resultaat. Als je maar de goede (stevig aanvoelende witte zaden) gebruikt. Welke variëteiten ditmaal? Welnu, daar gaan we:

Hot Summer : geen zaailingen

Summer Sky: 3 zaailingen

Summer Cocktail: 5 zaailingen

Sunset: geen zaailingen

Green Jewel: 2 zaailingen

E. angustifolia: 6 zaailingen

Pixie Meadowbrite: geen zaailingen.

 

En daarmee kun je al zien dat de zaadjes niet alle goed kiemkrachtig zijn geweest, want ik heb van elke soort minstens 25 zaden gezaaid. Oorzaak kan zijn lege zaden (als je het zaadje tussen de vingers neemt, kun je het plat drukken), maar ook zijn veel varieteiten min of meer steriel. Maken geen of nauwelijks zaden aan.
Maar goed, ik heb er een paar op kunnen kweken en we gaan gewoon weer kijken wat het me oplevert. Vorig jaar heb ik ook mooie planten op kunnen kweken (al dan niet met de eigenschappen van de moederplant) en ik ben nu weer benieuwd of met het uitrijpen van de plant ook de bloem verder uitrijpen zal. Ik hou jullie op de hoogte.

 

Echium plantagineum. Geweldig! Elk jaar probeer ik er op te kweken, want ik vind het me toch een mooie plant! Wisselende kleuren variërend van roodpaars naar paarsblauw aan één plant en heel lang en rijk bloeiend. Gezaaid 8 april in de HKB, kiem binnen 14 dagen. Uitgeplant in de tuin 4 juni. Bloei: 20 juni.

 

Epilobium angustifolium Album. Afgelopen winter is mijn exemplaar, ook uit zaad opgekweekt, weg gevallen. En dus moet ik weer een nieuwe zien op te kweken. Dat ging redelijk af. Ik heb 3 mooie jonge planten op kunnen kweken en in de tuin uitgeplant. Mij benieuwen of ik dit jaar een bescheiden bloei kan verwachten. De groei zet in ieder geval goed in. Gezaaid 25 maart in de HKB, kiem met 5 weken. Uitgeplant in de tuin 4 juni.

 

Eryngium planum Blauer Zwerg. Al mijn mooie planten verdwenen! Kennelijk is deze blauwe distel, waarvan ik toch zeker 10 planten in een groep had staan, niet zo winterhard als ik dacht. Jammer hoor, want het gaf zo'n mooi plaatje aan de overkant van de vijver. Nou ja, niets aan te doen. Ik heb gezaaid en twee planten (ook teleurstellend) op kunnen kweken. Ik heb er nu een mooie gras voor in de plaats gezet en ga gewoon met die twee weer verder. Hopelijk is er dit jaar al een bescheiden bloei en kan ik wat zaden oogsten die ik dan rond de plant uit kan zaaien (werkt normaal heel goed, zaailingen te over, maar ook die lijken bevroren te zijn). En anders moet ik een beroep doen op een ander zijn zadenlijst. Ik zal hem alvast op mijn wensenlijstje zetten.

 

Eryngium giganteum Miss Wilmotts Ghost. Wat vind ik het jammer dat deze niet gelukt is! Ik had eindelijk wat zaadjes weten te bemachtigen, maar helaas... Gezaaid gelijk met de Eryngium planum (begin maart in de HKB). Nu is het met Eryngiumzaden wel zo, dat ze goed vers moeten zijn, eigenlijk is het het best om direct na het rijpen te zaaien. Tja en met ruilen zit daar dan toch vaak nog een traject tussen. Ach ja, nieuwe herkansing hopelijk. Ik heb de zaadjes weer op mijn wensenlijst gezet. Dus als een van jullie een exemplaar hebben.. ik hou me aanbevolen.

Erysimum cheirii Bowles Mauve. Had ik altijd al op mijn wensenlijstje staan. Die mooie kleur en fijn vroeg bloeiend. Helaas kan hij niet goed tegen de vorst heb ik begrepen en dus heb ik er maar een flink aantal gezaaid en die op verscheidene plekken in de tuin uitgeplant. Wellicht - als komende winter weer zulke strenge vorst geeft - dat er ééntje het overleeft. En natuurlijk een dekje aanbrengen. Wij gebruiken daar altijd onze mulchlaag van gehakselde plantendelen voor. Misschien dat ik dan ook zo'n mooie struikachtige grote plant krijg als de afbeelding onder de vetgedrukte naam.

 

 


Wordt vervolgd ... ZLOG 5 juni 2012 

 

2019 © Gea's Zaaisite