ZLOG... tijd voor de plantjeszaaierij..!


ZLOG februari-zaaisels, het eindresultaat.


<< terug naar 6 februari
<< terug naar 23 februari

 

Ik kijk met gemengde gevoelens terug op het voorjaars-zaaien. Met gemengde gevoelens omdat het helemaal anders is verlopen dan voorgaande jaren. Ik had dat gedoe rond die hernia en ook heb ik na een tip van iemand met goede ervaringen, besloten om eens i.p.v. in november vanaf half februari met mijn winterzaaisels te beginnen. Voorgaande jaren namelijk, was het niet zelden gebeurd dat ik in het voorjaar, als de zaden met 5 graden zouden moeten gaan kiemen, met een behoorlijk aantal zaaibakjes met ongekiemde zaden was blijven zitten. Een hoop werk voor niets en zonde van de zaden. Een nieuw experiment met nieuwe ervaringen kwam dus als geroepen. Ook de zaaierij is net als het tuinieren constant in beweging en steeds weer doe je nieuwe ontdekkingen om de dingen eenvoudiger of met meer succes te kunnen doen.
 
En dus aan de slag met de tip. Die hield in om de zaden koel te bewaren en ze vervolgens in het vroege voorjaar of late winter te zaaien. Voordeel ervan zou zijn dat je geen mosvorming hebt, dat de zaden niet kunnen gaan rotten als toevallig de bakjes niet op een goede plek staan. En dus heb ik mijn zaden in de koelkast bewaard en heb ze van begin tot half februari in potjes gezaaid en die in mijn toen nog behoorlijk koude (+2 tot +5) garage te kiemen gezet. Een beetje uit de losse hand weliswaar, want ik kampte toen met die hernia en was afhankelijk van anderen.

Doordat ik het voor een groot deel uit handen moest geven, heb ik de zaaisels niet zo kunnen volgen als ik voorheen deed en er zijn er dan ook een behoorlijk aantal mislukt.  Om dus nu te bepalen of het experiment is geslaagd is een beetje lastig. Dat zaden niet zijn gekiemd kan aan allerlei factoren hebben gelegen en niet perse door het ontbreken van een echte - lees met een zaaibakje in weer en wind - koudeperiode. Al met al ben ik toch niet helemaal ontevreden. Ik heb aan deze voorjaarszaaisels mooie plantjes over gehouden.

Als je nieuwsgierig bent hoe de zaaierij in die eerste maanden van het jaar is verlopen, dan kun je mijn ZLOG van 23 februari en 6 februari nog eens doorlezen. Ik heb in een afwijkende kleur de bevindingen erbij gezet.

2019 © Gea's Zaaisite