ZLOG...logboek zaaien

ZLOG 23 februari 2013


<< terug naar 6 februari
naar de conclusie >>

 

Gezaaid in 8 x 8 potjes met zaaigrond en gezet in de kamer op een tablet met een klein laagje water. Wij hebben het geluk vloerverwarming te hebben en hebben dus het voordeel van bodemwarmte. Er zitten er bij die misschien wat kou nodig gaan hebben, maar ik heb door gezondheidsproblemen moeten kiezen om niet zo secuur te zijn dit jaar en het dus maar te gokken.

Update 24 juni 2013:
Vermeldingen:
(*) gekiemd, maar vervolgens door kou en slechte omstandigheden weggevallen
(+) gekiemd en opgekweekt
(-) niet gekiemd

(Naam, nederlandse naam, hoogte, type (eenjarig, vast), kleur)

Abelmoschus manihot Aibika Eilandenkool 10 HHA roomwit. Met grote roomwitte bloemen en mooie zaaddozen die eetbaar zijn. Niet dat ik dat zelf al eens heb uitgeprobeerd hoor. Op dat terrein ben ik niet zo ondernemend helaas. (*)
Agastache cana Bolero Kolibrimunt 15 HP roodpaars (-)
Alcea rosea Carla's Beauty Stokroos 30 HB. Vanuit Gea Zaaisite Facebook heb ik deze mooie zachtroze stokroos. (*)
Aquilegia canadensis Canadese Akelei 30 HP rood met geel. (+)
Arabis pumila Randjesbloem 200 HP wit (+)
Asarina erubescens Bridal Bouquet Klimmende Gloxinia 0 klimplant. Een zomer zonder Asarina..? Nee toch..! (+)
Asarina purpusii Victoria Falls Klimmende Gloxinia 25 klimplant HHA roodpaars (+)
Astrantia major Silver Glow Zeeuwsknoopje 25 HP wit, licht roze (-)
Astrantia major Sunningdale Variegated Zeeuwsknoopje 10 HP wit met witbont blad (-)
Astrantia major Rosea Zeeuwsknoopje 25 HP roze (-) Frustratie alom: van alle zeeuwse knoopjes die ik heb gezaaid is er slechts één soort gekiemd, de Ruby Cloud en dan nog maar twee zaadjes op de 20 die ik zaaide. Wat is dat toch met die Astrantia's bij mij...!? Ik denk dat ik echt moet gaan proberen om zaailingen te gaan ruilen. Dat lukt namelijk wel heel goed heb ik gemerkt. Rondom mijn Margery Fish, mijn Alba en hopelijk ook mijn nieuwe varieteiten de Ruby Wedding en maxima, komen kwistig zaailingen op. Ongetwijfeld zal dat bij jullie ook het geval zijn? Misschien kunnen we op die manier ruilen met elkaar. Ik hoor het graag.
Belamcanda chinensis Luipaardbloem 200 HP oranje met rode stippen (+)
Centaurea montana Alba Bergkorenbloem 0 HP wit (+). Jonge plant opgekweekt, maar nu afwachten of er echt de Alba uit gaat komen, zaailingen uit de Rosea namelijk gaven de gewone blauwe als resultaat.
(2014: Bloei en helaas de gewone blauwe. Ook mooi, maar dus niet de bedoeling).

Centaurea montana Nigra Bergkorenbloem 0 HP zwartpaars (+) Idem als boven.
(2014: ook hier de blauwe. Gaat dus niet zo eenvoudig er de aparte kleurtjes uit te krijgen)

Cerinthe major Yellow Gem Wasbloem 0 HA geel met rood (-)
Chaerophyllum hirsutum Roseum Chaerophyllum 100 HP lilaroze (-)
Chamerion angustifolium Stahl Rose Wilgenroosje 100 HP zachtroze (+)Heb ik verstek laten gaan. Er niet bij nagedacht dat deze waarschijnlijk woekeren gaat en dat is niet de bedoeling.
Cheiranthus cheiri Blood Red Muurbloem 0 HB dieprood (+) Gelukkig! Die was ik namelijk door de vorst van 2010/2011 kwijt geraakt.
(2014: Schitterend gebloeid en ik heb er mooie zaadjes van geoogst)

Convolvulus tricolor Ensign Royal Dagschone 0 A blauw wit/geel hartje (-)
digitalis mertonensis - vingerhoedskruidDigitalis mertonensis Vingerhoedskruid 100 tweejarige HHP rozerood. Als ik deze van de foto weer terug zou kunnen krijgen, dan zou ik heel blij zijn. Mooi gedrongen en prachtig van kleur. Ik heb twee kansen, deze en de soort hieronder. Wel, daar moet toch iets moois uit kunnen groeien..! (+)


Digitalis mertonensis Summer King Vingerhoedskruid 10 tweejarige HHP rozerood (+)
Dolichos lablab Ruby Moon Dolichos 0 niet Winterharde eenjarigeklimplant A (+)

Heuchera americana Green Spice Purperklokje 50 HP rood (-)

Ipomoea Scarlett OHaraIpoemoea Scarlett O'HaraWinde 0 klimplant 1-jrg A roze. Ik hoop dat het deze gaat worden die ik een paar jaar terug in mijn tuin had (Ipomoea Scarlett O'Hara). (-)


Ipomoea Kniola's Black
Ipomoea purpurea Kniola's Black Winde 0 klimplant 1-jrg A diep paarsblauw.(idem dito). Het is mijn laatste kans, want net als bij de plant hierboven zie je een '0' achter de naam staan en dat betekent dat ik er geen zaadjes meer van heb. (*)


Ipomoea Star of YaltaIpomoea purpurea Star of Yalta winde, Blauwe 0 A blauw met dieproze hart
Lupinus arboreus Mauve Queen Struiklupine 0 HHP lichtpaarsblauw. Een prachtplant, deze halfwinterharde vaste struiklupine. Ik heb hem in het roomwit gehad en ben al tijden op zoek naar nieuwe zaden, nadat de mijne Door de vorst ter ziele was gegaan. Gelukkig kon een tuinvriendin deze mooie lichtpaarsblauwen bemachtigen :-) (*) Teleurstellend resultaat. Door het ontbreken van warmte en licht wilde de groei niet goed doorzetten, gevolg dat alle energie opgebruikt was toen het er echt op aankwam. Dat gaat dus niets worden dit jaar. Dus wie straks nog mooie soorten Ipomoeazaden heeft... ik hou me aanbevolen :-)

Asarine scandens rozeMaurandya scandens Maurandya 999 klimplant 1-jrg HHP roze of roodpaars. Synoniem voor Asarina. Ik heb dit jaar dus veel mooie klimplanten (en er ook genoeg plek voor; wat zal het weer een feestje worden..!) (+)

Microseris ringens Girandole Microseris 0 HP geel. Heb ik gehad en was ook al door die akelige vorst van vorig jaar ter ziele gegaan. Ik wil hem toch weer graag hebben. Gelukkig zijn er nog zaden in omloop :-) (+)
Mirabilis jalapa Broken Colours Nachtschone 20 HP gemengd. Zo'n fantastisch lange en rijke bloeier. Voor wie van kleur houdt in de tuin een echter aanrader. Deze varieteit is echter een beetje afgezwakt in kleur (geeft soms wat rust in een border; mirabilis kan nogal wat opdringerig zijn ;-) ). (-) Raar hè, mirabilis, zo'n gemakkelijke zaadsoort om te zaaien en dan niet te kiemen... ik denk dat het niet zo'n geweldig verse zaden zijn geweest.

penstemon digitalis dark towersPenstemon digitalis Dark Towers Slangekop 0 TP licht roodpaars. Hetzelfde verhaal als met meerdere planten uit deze nieuwe rij van zaaisels, ook deze prachtplant heb ik in de tuin gehad maar is ook ter ziele gegaan in vorige winter. Gelukkig had ik nog enkele zaden bewaard en is er een kleine kans dat ik er weer op kan kweken. Zaden gaan echter wel achteruit in kiemkracht en of deze het nog redden gaan... de tijd zal het leren. (-)
Penstemon palmeri Slangekop 0 HP roze. Vorig jaar geprobeerd deze volgens de richtlijnen, als koel en lichtkiemer, te zaaien en dat is niet gelukt. Nu maar een poging wagen bij kamertemperatuur. Misschien dat het wat oplevert.  (-)
Phaseolus caracalla Spekboon 0 klimplant HA lilablauw. Wat een aparte plant hè! (*)
Phaseolus vulgaris Yin-Yang Spekboon 0 klimplant HA zwart-witte boontjes. Deze zaai ik om de leuke boontjes. (*)
Phlox divaricata Louisiana Blue Perkphlox 20 HP paarsblauw (-)
Phlox drummondii Dwarf Beauty Perkphlox 50 HHP (-)
Phlox drummondii Red Perkphlox 0 halfWinterharde eenjarigeHHP rood (-)
Phlox drummondii Tapestry Mix Perkphlox 0 halfWinterharde eenjarigeHHP gemengd (-)
Phlox paniculata Blue Evening Vlambloem 0 vaste plant HP  (-) Ook wat phloxen betreft is het geen succes geworden. Maar net als met de Astrantia's zaait de phlox ook kwistig rond de moederplant. Dus als je jonge plantjes rond de plant aantreft en die met me ruilen wil, ik heb er ook wel in de aanbieding. Ze zijn heel gemakkelijk te rooie en te verzenden.
Platycodon grandiflorus Sentimental Blue Ballonklokje 100 HP lilapaars. Eens kijken wat er nu weer voor mooi kleurtje uit komt. Het is met de Platycodon (synoniem Campanula) altijd weer afwachten. Soms valt het mee; soms valt het tegen.
Portulaca grandiflora Postelein 0 A En zo is het ook met deze Portulaca. Die koop ik gewoonlijk op kleur, maar nu heb ik er uit ruiling en dat is toch altijd een beetje twijfelen. Afwachten dus, ook hier.
Rudbeckia hirta Cherry Brandy Zonnehoed 0 tweejarige HHP roodbruin. En zo is het ook het geval met deze. Ik heb er wel vertrouwen in, maar als ze toch echt zo geweldig worden als deze van T&M.. zou mooi zijn. (+)
Ruellia graecizans Wilde Petunia 10 HP onbekende kleur (+)
Salvia patens Cambridge White Salie 50 HHP wit (*)
Salvia pratensis Rose Rhapsody Veldsalie 25 HP roze. Mooie salvia's  (+)
Scutellaria alpina 25 rotsplant HP (+)
Silene dioica Purple Prince Lijmkruid 200 HP hardroze (+)
Silene elisabethae Hemelroosje 300 rotsplant HP roze (+)
Silene pendula Peach Blossom Lijmkruid 0 Winterharde eenjarigeHA (-)
Symphyandra wanneri Symphyandra 0 rotsplant HP lilablauw (+)
Trifolium rubens Peach Pink Sierklaver 0 goed winterharde vaste plant HP lichtroze
Verbena odorosa Verbena 50 A roze (+)
Verbena rigida Polaris IJzerhard 0 HP blauwwit (+)
Viola cornuta Maskerade Mixed Hoornviooltje 10 rotsplant HP gemengd (+)
Viola mandshurica Fuji Dawn Tuinviool 0 HA dieppaars, witbont blad. (+)
Viola x wittrockiana Buids 0 HA paars en lila (+)
Viola x wittrockiana Heart Purple Viooltje 0 HA paarsblauw met geeloranje hart (-)
Viola x wittrockiana Jolly Joker Viooltje 50 HA paars met oranje (-)
Viola x wittrockiana Juwabrid met ogen Viooltje 50 HA geel (+)
Viola x wittrockiana Trimardeaux Mixed Tuinviool 50 HA gemengde kleuren (+)2019 © Gea's Zaaisite