tijd voor de plantjeszaaierij..!plantenoogst

ZLOG 1 juni 2012


En dan sta je boven de kweekbak en zie je de massa plantjes die je hebt gezaaid. Ik zal het aantal niet noemen, want dat klinkt een beetje onbehoorlijk :-) en een beetje hebberig van mijn kant. Want dat gebeurt er elk jaar. Zoveel zaadjes ter beschikking, zoveel mooie soortjes gekregen of geruild. Die moeten en zullen gezaaid en gelukkig heb ik voldoende ruimte om ze een mooi plekje te kunnen geven.

 

Deze soortjes heb ik vandaag de grond in gedaan:

 

Argemone polyanthemos, 50-75 cm, witbloeiend met geel centrum, blauwgrijze stekelige bladeren. Bloei juli-september. Gezaaid 26 maart in de hoge koude bak (HKB). Kiem binnen 14 dagen.

 

Asarine purpusii Victoria Falls, stengels van 45 cm, net als mijn eigen Asarine procumbens is het een plant om in pot of hanging basket te planten. Rijk bloeiend en ik hoop dat ik er mooie zaadjes van kan oogsten en dat het in de richting van de kleur van Thomson and Morgan komt, want wat is die mooi nietwaar! Gezaaid 8 april HKB. Kiem binnen 3 weken echter van de minstens 20 zaadjes zijn er slechts 3 gekiemd. Maar goed, maakt niet uit, met die drie moet ik toch zeker één bloeiende plant kunnen opkweken nietwaar!

 

Astrantiasoorten (Sissinghurst Varieted, Mixed, ex Lars, maxima, Star of Beauty). Slechts één soort is opgekomen, de Astrantia ex Lars. Op de 15 zaadjes die ik ervan heb gezaaid heb ik 2 zaailingen. Astrantia dus is niet mijn ding. Ik had het er in de zaailog van 31 mei al over. Gelukkig heb ik er de eerste reactie op, een lezeres heeft mooie astrantia's en die hebben zich rond de plant uitgezaaid (net als bij mijzelf de soorten A. major en A. Margery Fish) en we gaan zaailingen ruilen. Ook een manier! Ik ben benieuwd naar deze nieuwe manier van uitwisseling. Zou leuk zijn om naast de zaadjes ook de zaailingen 'van mijn tuin... naar jouw tuin..!' te laten verhuizen.

 

Achillea millefolium Cerise Queen
Het zou mooi zijn als het deze mooie van het plaatje zou worden. De tijd zal het leren. De eigen foto volgt zodra de plant gaat bloeien en dus is het ook hier weer spannend wat dit zaaisel zal brengen. Ik had niet zoveel zaadjes (geruild met een tuinvriendin van een zending van Thomson and Morgan), maar ik kan nu toch een groepje van 3 vormen. En dan is het natuurlijk nog afwachten of deze Achillea op kleur blijft. Ik heb namelijk de ervaring met een gekochte mooie rode, dat die kleur erg terugliep in de opvolgende jaren. Misschien dat de uitlopers van de plant de kleur niet goed overnemen? Ook hier zal de tijd het leren. Wordt dus vervolgd.
Gezaaid via de deno-methode op 31 januari 2012 en overgebracht naar een eigen potje dat ik vorstvrij bewaarde in onze garage (minimaal 3 graden)

 

Achillea millefolium Summer Pastels
Als boven. Ook hier dus afwachten wat hij gaat doen. Ook het zaaien was via de deno en heel eerlijk gezegd vind ik dat de kiemplantjes wel wat te lijden hebben van deze onderneming. Ik heb het dan over het zaaien in zakjes van fijne zaden, om die kleine kiem goed over te brengen valt niet mee en ze krijgen maar al te gemakkelijk er een tik van.

 

Aconitum volubile, een kruipende monnikskap die heel mooi kiemde. 100% resultaat en dat bij wisselende temperaturen via de deno methode.
Ik heb 12 plantjes opgekweekt en drie ervan heb ik in een groepje in de tuin uitgeplant. Ook hier weer spannend hoe de plant zich zal ontwikkelen. Heel soms krijg je in het jaar van zaaien een bescheiden bloei. Of dat ook met deze plant het geval is weet ik niet, maar ze ontwikkelen zich in ieder geval prima.

 

Agastache aurantiaca Fragant Delight Mix, hoogte 60-100 cm; kleur gemengd; bloei 7-9; matig winterharde vaste plant (als eenjarige op te kweken). Voor iemand als ik die erg gestructureerd werkt is dit - uit een ruiling verkregen - een lastige zaadsoort gebleken. Ik hou er namelijk van om te weten wat er zo ongeveer uit een zaad zal komen en een mengsel zoals dit... ik weet het niet. Ik zou er in de eerste instantie niet voor gekozen hebben, maar wilde het ook weer niet naast me neerleggen en het toch een kans geven. Een poging gewaagd dus en het heeft geresulteerd in 21...! zaailingen. In drie groepjes van 7 uitgeplant en nu dan maar eens zien wat ervan komt.
Mijn tegenzin voor gemengde soorten is mede ingegeven door het oogsten dat ik doe. Ik wil graag tamelijk zeker zijn dat ik de juiste kleur van een bepaalde soort mag verwachten. Een mengsel bij elkaar geeft enkel een mix, tenminste zo komt hij op de zadenlijst te staan. Het is vervelend als je en verwachting hebt van een bepaalde kleur en er komt iets heel anders uit. Ik probeer daar altijd zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan en kruisbestuiving zoveel mogelijk te beperken, al is het natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten.  

 

Alcea armenia, dat was de naam op het zakje zaadjes die ik van een tuinvriendin kreeg. Zoekende op Google kwam ik niets tegen en dus ben ik maar vrij aan het zoeken gegaan: Alcea, ook wel genoemd Althaea en dan via mijn aanvuloptie binnen Google Chrome... en ja hoor, daar kwam wat tevoorschijn: Althaea armeniaca, dat zal hem dus zijn. Iets heel anders dan een gewone stokroos en ik zal dus wel een behoorlijk plekje voor hem moeten reserveren. Leuk hè.
Gezaaid via de deno-methode op 16 januari 2012; koudebehandeling gegeven; gekiemd 14 dagen bij 20 graden in de kamer na de koudeperiode van 4 weken in de koelkast.

 

En zo ook met de Alcea pallida. Weer iets anders dan een 'gewone' stokroos. En zo kom ik stilletjes aan mooie, speciale soorten in de tuin. Hij staat bekend als een tweejarige, maar wat de stokroos betreft trek ik me daar niets meer van aan. Ik heb al verscheidene stokrozen in de tuin die er al meer dan 4 jaar staan. Een uitzondering daarop is de Alcea rosea 'Cassis', die na 3 jaar trouwe dienst de geest heeft gegeven. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want hij staat bij mij aan de rand van de vijver op een plek van ons terrein waar het in de winter behoorlijk vriest (dit jaar tot - 24 graden). Dat wordt dus weer zaaien, want die mooie stokroos wil ik niet graag missen.

 

Allium karataviense Ivory Queen. Ik heb vorig jaar bollen en zaden gekregen van de normale Allium karataviense en wilde ook graag de witte variant. Helaas is dat op een mislukkig uitgelopen, de zaadjes die ik uit een ruiling heb gekregen zullen te oud zijn geweest. Alliumzaadjes zijn bij mijn ervaring maar kort kiemkrachtig. Dus als een van de lezers zaadjes van deze witte Allium in de tuin heeft en er zaadjes van wil oogsten, dan hou ik me voor een ruiling aanbevolen.
Gezaaid via de deno-methode op 16 januari 2012; koudebehandeling gegeven; in de kamer schuur bij 5-12 graden gezet voor kieming, maar helaas dus.

 

Althaea officinalis. Voor in mijn 'wilde tuin' de 'gewone' heemst. Mooie rijkbloeiende plant.

 

 

 

Wordt vervolgd ... ZLOG 2 juni 2012

 

 

 

2018 © Gea's Zaaisite