tijd voor de plantjeszaaierij..!plantenoogst

ZLOG 2 juni 2012

 

Nog maar even een dag erbij plakken...

 

Crambe cordifolia. Ook zo'n plant wat maar moeilijk lukt om te zaaien. Maar het kan wel! Ik heb al eens een aantal zaailingen op kunnen kweken, maar je zult het nu net zien, juist deze groep van drie die ik in de tuin heb uitgeplant, werd door de slakken opgevreten...! Waardeloos, maar ik laat me daar dus niet Door ontmoedigen en heb dit jaar weer een poging gedaan. Niet gelukt helaas, maar een volgend zaaisel ligt al in de koelkast om de koudeperiode te ondergaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, ook hiermee. Gezaaid via de deno-methode 16 januari 2012, na een koudeperiode van 4 weken in de koelkast naar de garage (minstens 3 graden Celsius) gebracht om te ontkiemen. Helaas dus niet gelukt deze keer en nu ben ik helaas door mijn zaadjes heen. Voor wie het ook proberen wil en wèl zaadjes heeft:
Zaaimethode:
Kiemtemperatuur maximaal 5°C. September-oktober in potten in onbeschermde koude bak of direct op de plek van bestemming of zaaibed zaaien. Kiemtijd 1 tot 3 maanden. In geval van gecontroleerd zaaien: zaaibakje niet leeggooien na de eerste kieming; zaad kiemt zeer onregelmatig.

 

Centaurea montana 'Amethyst in Snow'. Gezaaid 6 maart 2012 onder glas, maar helaas geen kieming. Jammer hè, want het is toch wel een heel aparte.

 

Cleome spinosa Pink Queen. Kattesnorren. Fijne plant om in de tuin te hebben. Ik heb er altijd wel een aantal varieteiten van staan. Meestal in een mooie groep van 5 tot 7 stuks. Zo ook deze roze variant. Gekregen uit een ruiling.
Gezaaid 19 januari 2012 in de kamerkas. Kiemde met 3 weken. Begin juni de jonge planten in de tuin uitgeplant.

 

Collomia grandiflora. 50-100 cm / zacht roze / eenjarig helaas / bijen en vlinders.
Gezaaid 12 april (HKB) onder glas. Slechts één kiemplantje, maar dat kan genoeg zijn om een mooie plant op te kweken. Kiemtijd 3 weken.

 

Dolichos lab lab Ruby Moon. 300 cm / roodpaars met roodbruin blad / bloei 7-9 / eenjarige klimplant. Een tuinvriendin heeft deze plant altijd op de zuidmuur staan en daar groeit hij als een tierelier en zet in het najaar van die prachtige roodpaarse peulen. Zover kom ik niet denk ik. Ten eerste zit de groei er door deze koude temperatuur nog niet echt goed in en verder staat mijn plant niet op zo'n ideaal plekje. Ach ja, de tijd zal het leren en we nemen het maar zoals het komt nietwaar. Als ik maar wel mooie bloei krijg en een gezonde plant.
Ik heb deze kiemplant van een tuinvriendin gekregen die hem voor me had opgekweekt. Twee keer per jaar wisselen we plantjes en zaden uit. Leuk onderdeel van de hobby.

 

Dracocephalum argunense. 40-60 cm / (licht) paarsblauw / bloei 7-8 / matig winterharde vaste plant. Vorig jaar had ik de Dracocephalum ruyschianum. Jeetje, wat was ik daar enthousiast over. Helaas heeft hij de winter niet overleefd en nu is een zusje (broertje?) van hem aan de beurt, deze D. arguense. Het plaatje belooft heel veel goeds. Gezaaid met de deno-methode op 16 januari 2012. Drie zaailingen heb ik er uit kunnen opkweken door de kleine zaailingen uit de deno naar een potje over te brengen en die verder op te kweken in onze garage. 2 Juni zijn ze uitgeplant.

 

Aconitum napelus 'Album'. Vorig jaar verse zaadjes van een tuinvriendin uit België gekregen. Pracht resultaat. Massa kiemplantjes vanuit mijn winterzaaisel in de hoge koude bak. Ze groeien niet zo snel op en zijn daarom nog niet uitgeplant. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om van de Aconitum echt verse zaadjes te hebben.

 

Aquilegia flabellata. Een droppie van een akelei. Niet zo hoog als mijn andere akeleien en daarom geschikt voor aan de rand van een border in een groepje of zo.  Ik heb er vorig jaar al een opgekweekt en wil er wel meer van. Gezaaid deno-methode op 16 januari 2012. Eerst een koudebehandeling gegeven en vervolgens bij kamertemperatuur laten ontkiemen. Duur was slechts 3 weken! Ik heb er 6 opgekweekt.

 

Alonsoa medidionalis Pink Beauty. Een leuke eenjarige voor aan de rand van de border of voor in een bak of kuip. Gezaaid 2 april in de hoge koude bak. Kiemde snel, binnen 2 weken. Ik heb mooi wat jonge planten opgekweekt en de meeste zijn inmiddels al in de tuin uitgeplant. De groei stagneerde een beetje, want het bleef maar zo koud. Dat jonge goed doet het daar niet zo geweldig bij, die hebben zon en warmte nodig. Nou ja, dat zullen we toch wel gaan krijgen..?

 

Amaranthus paniculata Autumn Palette. Spannend deze amarant. Een mix van bruintinten. Marvels Bronze had ik al eens, daar was ik ook al zo enthousiast over. En dan mijn Oeschberg, die mooie staande dieprode met donker blad. Allemaal mooie soortjes en waarschijnlijk is deze een mooie toevoeging daarop. Hoogte 90-120 cm / kleur: bruintinten / Bloei juli-september. Eenjarig. Oppassen met laten uitrijpen aan de plant, voor je het weet is je hele tuin vergeven van de amaranthus zaailingen. Tijdig de uitgebloeide stengels weghalen dus. Gezaaid 8 april (HKB); gekiemd binnen 14 dagen.

 

Anthericum liliago. Hoogte 80 cm, kleur: wit, bloei (in jaar na zaaien) mei-juni.
Vaste plant. Grasachtig blad en witte sterbloemen. Ik ben benieuwd. Ik weet niet goed wat ik me erbij moet voorstellen, dat heb je soms met sommige zaadjes. Daar moet je je gewoon bij laten verrassen. Voordeel is zeker dat hij het goed doet op droge grond. Voor mij met onze zandgrond is dat natuurlijk prima.

 

Anchusa azurea Dropmore. Hoogte tot 150 cm / kleur kobaltblauw / bloei juni-september. Tweejarige tot vaste plant. Vorig jaar had ik een exemplaar, nee werkelijk schitterend. Zeer rijke en lange bloei en ik heb er heel wat mooie foto's van kunnen maken.
Dit jaar wilde ik hem natuurlijk weer en heb ik dus gezaaid. De moederplant leek de strenge vorst van afgelopen winter niet te hebben overleefd. Resultaat 5 zaailingen en dit heb ik hier en daar in de tuin uitgezet. Wie schetste echter mijn verbazing bij het zien van de moederplant: hij heeft wat jonge uitlopers gemaakt. Er is dus nog hoop.

 

Campanula carpatica Blue Clips. Hoogte 10-15 cm / kleur zacht blauwpaars / bloei juni-augustus. Vaste plant. Het karpatenklokje heb ik al in het wit en het is zo'n dankbare plant (woekert niet; bloeit lang en rij; en is ijzersterk) dat ik hem ook graag in het blauw wil hebben. Gezaaid 8 april (HKB); kiem binnen 3 weken. Ik heb 9 mooie nieuwe plantjes op kunnen kweken. Mij benieuwen hoe de groei zich inzet. Die is nu nog maar bescheiden.

 

Campanula glomerata Alba. Hoogte 35-50 cm / kleur wit / bloei juni - augustus. Vaste plant. Hetzelfde als het verhaal hierboven. Van het kluwenklokje heb ik de paarsblauwe variant, de Superba en het lijkt me leuk nu ook de witte te hebben. Kijken of de plant mooi uit zaad terugkomt en het een echt witte wordt.

 

 

Wordt vervolgd ... ZLOG 3 juni 2012

 

 

 

 

2018 © Gea's Zaaisite