TLOG... logboek tuinieren

Vrijdag 13 februari 2015

Vrijdag de 13e ... geen gunstige dag om na bijna een jaar door familieomstandigheden en ziekte op non-active te hebben gestaan, de draad weer op te pakken. Maar ik ben niet bijgelovig. Het was voor mij juist een heel goede dag en ik ben blij dat ik na bijna een jaar van op een heel laag pitje te hebben gestaat wat tuin, zaaien, website en Facebook betreft, nu eindelijk me weer kan storten in dat waar ik het liefst mee bezig ben: de tuin, de zaden, het zaaien en... het rammelen op het toetsenbord.


De aanblik van de tuin is nu even wat anders dan voorgaande jaren. Dan hadden wij namelijk al in december de borders geschoond van oude plantenresten. Zoals je weet hebben wij een heel grote tuin, ons terrein beslaat 12.500 m2 en die is onderverdeeld in gazon, vijver, boomgaard, kweekveld/pluktuin, weide en 20 borders, waarvan er twee mega-groot. Ga daar maar eens aanstaan in het vroege voorjaar wanneer de meesten onder ons met de tuinwerkzaamheden beginnen.

En dus besloten wij om - tegen de regels in - onze tuin in het najaar winterklaar te maken door de oude plantenresten te verhakselen en het gehakselde materiaal weer terug op de borders te brengen. Ter winterbescherming van de ondergrondse plantdelen in ruste. Dat werkt heel goed. In het voorjaar (normaliter dan :-) ) kan in een normaal tempo de borders klaar gemaakt worden voor de zomer.

Dat betekent in mijn geval:

  • te groot geworden planten die stevig stoelen (uitgroeien) af te steken tot gewenste afmeting
  • planten die uitgezaaid zijn op potten zetten voor de koopjeshoek (de onderstreepte zijn nu beschikbaar)
  • winterharde planten die ik het jaar ervoor heb gezaaid en opgekweekt een definitieve plek in de tuin geven
  • planten die vaker voorkomen in de tuin af te stoten en ruimte te maken voor de nieuwe aanwinsten
  • stekken van de Clerodendrum, de Sorbaria, Rosa Duchesse de Montebello  en de Rubus loganobaccus (loganbes) afsteken en oppotten voor de koopjeshoek
  • onkruid verwijderen
  • graskantjes afsteken als ik een border schoon heb

Vandaag heb ik om 'er een beetje in te komen' drie kleine borders aangepakt, de garagecirkel, het puntje bij de voordeur en het puntje bij de pergola.
Voornamelijk blad weggehaald en kleine veldkers en paarse dovenetel als onkruid.
Drie stuks  Digitalis White Spot (vingerhoedskruid) van vorig jaar was in de terraspot met Asarine arubescens uitgezaaid en diende dus mooi als kweekbak.
Met een mes met een lang lemmet heb ik de plant uit de pot gesneden, zodat de kluit mooi intact bleef en de drie planten in een groepje weer uitgeplant.

Zo doe ik dat trouwens dikwijls met uitgezaaide planten. Zelfs de Papaver rhoeas (klaproos) en de Papaver somniferum (slaapbol), Papaver orientale (oosterse papaver) die normaal een hekel hebben aan verplanten, heb ik al vele malen met mooi resultaat verplaatst.


 lees verder bij 14 februari 2015...


2019 © Gea's Zaaisite