tips en trucs


TIPS EN TRUCS,
alternatieve koude bak

Benodigdheden:

  • 1 of 2 plastic stapelboxen (curverboxen (stapelboxen), vierkante plantenbakken, of ander materiaal dat daarvoor geschikt is (in je schuur is vast wel wat te vinden)
  • Ongeveer 12 (wat er in de box past) 10 x 10 potjes (of ander soort potjes, net wat je zelf hebt liggen).
  • Steeklabels en watervaste Edding 3000 stift (geen cd-marker; die vervaagt in het zonlicht is mijn ervaring)
  • Zaaigrond
  • een glasplaatje of plaatje plexiglas in de afmeting dat hij 2 cm over de rand van de box uitsteekt of een stukje stevig transparant plastic waaraan je aan twee zijden een latje of zo bevestigt waardoor het op de bak blijft hangen en het er gemakkelijk vanaf te halen valt.
  • Lauw water

  • En zaadjes natuurlijk ;o)

Eerst laat je de potjes zich volzuigen met water. Dat doe je door een laagje van ongeveer 5 cm lauw water in de plastic bak te gieten en daar de potjes met zaaigrond in te zetten. Begint de bovenzijde van het potje zich matig vochtig aan te voelen, dan hebben ze zich voldoende volgezogen, kun je het resterende laagje water weggooien en gaan zaaien. Is dat gebeurd, dan kun je de potjes in de bak zetten. Laat ze niet helemaal volzuigen, anders 'slaat de grond dicht' en krijg je last van mosvorming.


Werkwijze:
Eerst laat je de potjes zich volzuigen met water. Dat doe je door een laagje van ongeveer 5 cm lauw water in de plastic bak te gieten en daar de potjes met zaaigrond in te zetten. Begint de bovenzijde van het potje matig vochtig aan te voelen, dan is het voldoende volgezogen. Je kunt het resterende laagje water weggooien en gaan zaaien. Is dat gebeurd, dan kun je de potjes in de bak zetten.


Neem vervolgens een transparant afdekplaatje (glas, plastic, kunststof, ...) van iets groter dan de omtrek van de bovenzijde stapelbox en leg deze op de box. Zet deze daarna op een lichte plek (nooit in de volle zon) en zorg dat de temperatuur voldoende hoog is (afhankelijk van de soorten kiemplantjes die je erin hebt staan. Perkgoed heeft een hogere temperatuur nodig dan bepaalde vaste planten). Zorg dat de potjes altijd voldoende vochtig maar nooit nat zijn. Te droog is funest voor je zaaisel, maar te nat eveneens.


Voordeel van deze - verplaatsbare - kweekbak is dat je bak en al bij kwetsbaar weer (strenge vorst of zo) even naar binnen kan zetten.

TIPS EN TRUCS,
woekerende planten

Soms wordt een plantengroep te groot. Vaak zijn dat planten die zich door wortels vermenigvuldigen. Enkele voorbeelden zijn Lysimachia, Psysostegia, Asclepias, etc. .


Ik los dat altijd op door de plantengroep op de gewenste doorsnede zo diep mogelijk recht in ��n steek naar onder in te steken. Doel is de wortels recht door te steken zonder dat er allemaal stukjes wortel ontstaan.


Alle plantendelen die ondergronds rondom de plant afgestoken zijn kun je dan voorzichtig, zonder de worteluitlopers te beschadigen, verwijderen. Let daarbij op dat elk plantendeeltje, hoe klein ook, weer een nieuwe plant kan vormen.


pijl op pootjesMijn advies en werkwijze met RoundUp is komen te vervallen. Ik heb er een aantal malen negatieve reacties op gekregen van tegenstanders van dit middel. Ik heb geen zin in discussies over het wel of niet gebruiken van RoundUp in de tuin, zodat ik heb besloten om de tekst te laten vervallen. Jammer voor degenen die met mijn methode goed uit de voeten konden.

TIPS EN TRUCS,
het steunen en beheersen van planten

Het best is er naar te streven zoveel mogelijk planten in je border te hebben en hem zo in te richten dat de planten elkaar steunen. Ik probeer daarbij rekening te houden met de uiteindelijke breedte van de plant en die van de buurplant zodat deze elkaar als ze volledig ontwikkeld zijn elkaar kunnen steunen.


Maar... er zijn altijd planten die sneller gaan dan de andere en ook zijn er - in mijn border althans - sommige buurplanten zoals bijvoorbeeld de dahlia's, de mirabilis en het eenjarig zaaiwerk.


En zo komt, wil je niet met plat geregende of plat gewaaide planten komen te zitten, toch het moment dat je je maatregelen moet nemen


Nu is er op het gebied van plantensteunen van alles te koop. Echter... en daar komt bij ons weer het kosten Plaatje om de hoek zetten, met een tuin van onze grootte heb je het dan al snel over meer dan honderd steunen. Ga daar maar eens aanstaan...


Ook daar moest dus weer wat verzonnen worden. Nu heb ik het geluk van een handige en vindingrijke man te hebben. En zo werken wij momenteel met:


Korven 

van schapengaas of geplastificeerd tuingaas met een voldoende maasbreedte en hoogte dat de bladeren en sommige stengels goed doorheen kunnen groeien.


Korven gebruiken wij vooral bij bossige planten, zoals bijvoorbeeld Bergkorenbloem (Centaurea montana) of vaste korenbloem (C. dealbata); beemdkroon (Knautia arvensis); moederkruid (Tanacetum parthenium); en zo zijn er natuurlijk nog zat andere planten te noemen die na een eerste zware regenbui plat liggen.

Bij middelhoge bossige planten (50-100 cm) gebruiken we gaas met een diameter van 50 cm bij 50 cm hoog. Bij hoge bossige planten gebruiken we er met een diameter van 100 cm bij 100 cm hoog.


Metalen plantensteunen

Ook hier gaat de eer naar mijn man. Die heeft van stevig betonijzer plantensteunen gebogen zoals je die wel bij de tuincentra kopen kunt. Van die halfronde met twee 'poten' zogezegd.


Dat kopen kun je natuurlijk doen, zeker als je er maar een klein aantal nodig hebt; daar zou ik dan mijn spieren niet moe voor maken.

Bij 'Tuinfee' zie je er in alle soorten en maten.

Maar als je net als wij -tig van die steunen en dan in verschillende maten nodig hebt... tja dan zul je toch ook hier weer vindingrijk moeten zijn.

Tonkinstokken/bamboestokken:

Lengte 75 cm en 100 cm. Werkt ook prima. Ik zet er drie in een driehoeksvorm, verbind die drie stokken met elkaar met groen jutetouw (bij de tuincentra te koop) en sluit op die manier de plant op.

Bij mijn pioenrozen waaraan enorme bloemen komen zet ik bij elke bloemtak een bamboestok en bevestig die met een plantenclip.


TIPS EN TRUCS,
lichtbak zaailingen

Teveel warmte en te weinig en van maar ��n kant komend (voor het raam of zo; of onder een raam op de grond) licht maken dat je lange lerpen van zaailingen krijgt die moeilijk te hanteren en daardoor kwetsbaar zijn.

Teveel warmte kun je ondervangen Door je jonge kiemplanten in een koele ruimte onder te brengen; te weinig licht echter, daar moet je wat kunstgrepen bij toepassen.


a) de potje in het volle licht (maar niet in het ZON-licht) plaatsen. Staan ze wel in de zon dat licht een beetje temperen. Jong zaaigoed is kwetsbaar en kan gemakkelijk uitdrogen of verbranden.


b) het potje meerdere malen per dag draaien. Doe je dat niet, dan groeien de jonge zaailingen naar het licht toe en krijg je van die lange lerpen van kiemplantjes. Een lichtbak voor zaailingen is een handig hulpmiddel om je van die handeling (gedeeltelijk) te verlossen.


Heel gemakkelijk te maken van een doos en aluminiumfolie:

Heel simpel om te maken van een boodschappendoos. Ik heb in dit geval een vrij lage doos gebruikt, maar mooier is het om een iets hogere doos te kiezen.
Enige wat je daarna moet doen is de doos in zijn vorm snijden en hem bekleden met aluminiumfolie.
TIPS EN TRUCS,
steeklabels
Je kunt daarvoor steeklabels in de winkel kopen. Als je echter zoals ik heel veel zaait, dan wordt dat een kostbare geschiedenis. Ik heb een oplossing gevonden door verticale lamellen van plastic jaloezie�n in strookjes van 2-3 cm te knippen en daarop met een watervaste viltstift te schrijven.

Een tip die ik onlangs kreeg was:


'Ik zaai sinds vorig jaar ook heel veel, en had ook een ernstig gebrek aan labels. Ben toen begonnen met melkpakken (die plastic jerrycans) kapot te knippen. Het onderste deel is een mooi bakje om van alles in te verzamelen en het middendeel knip ik tot labels, zo wordt al dat plastic mooi gerecycled en zit mijn afvalcontainer niet zo vol!!'


Gebruik geen stift die je ook voor cd-roms gebruikt, want die zijn niet altijd te vertrouwen (ze verbleken soms of je veegt de tekst er gemakkelijk vanaf). Ik gebruik een Edding 3000 permanentmarker en die houdt zich goed. Niets is zo hatelijk als je op een gegeven moment eindelijk een kiemplantje ziet opkomen en het label verbleekt is...

TIPS EN TRUCS,
alternatieven voor zaaipotjes

Een tip van een gebruiker van Zaaisite:
ikzelf heb volgende �goedkope � tip : als je gedurende het jaar eieren koopt, koop die dan ik de kartonnen verpakking want net die verpakking is ideaal om als zaaipotje te gebruiken en de zaailing kan met potje en al verplant worden in je tuin !   zodoende heb je telkens een serie van 10 of 12 zaailingen ( ideaal aantal voor vb pompoen, tomaat enz...)  

En dan natuurlijk mijn eigen alternatief:

kranten Papier zaaipotjesIk heb in het maart nummer 2012 van
Tuin & Co een leuke tip gelezen van een lezeres die  kokers maakt van kranten Papier. Misschien kende je de manier al, maar voor wie dat nog niet doen hier de werkwijze.

Je hebt nodig: plastic drinkflesje, longdrinkglas of een spuitbus die als mal kan dienen, bladzijden van kranten Papier driedubbelgevouwen tot er een stevige strook van ca. 20 cm ontstaat en tuinaarde om de koker mee te kunnen vullen.
Het werkt heel simpel: je rolt de strook om de mal en houdt aan de onderzijde ongeveer 2 � 3 cm over. Die 2 � 3 cm vouw je vervolgens om en drukt de onderzijde van de mal in de palm van je hand of op de tafel en maakt een draaiende beweging. Doel daarvan is dat de onderzijde goed in model blijft zitten. Vervolgens schuif je de papieren koker van de mal en klaar is klara
(of kees ;-) ).

Het mooie van deze manier van zaaien en het materiaal is dat je als de plant eenmaal voldoende ontwikkeld is en in de tuin uitgeplant kan worden, je dat met koker en al kunt doen. Je hoeft dan niet de wortels te verstoren.

Trouwens, je begrijpt dat deze methode niet alleen voor lathyrussen geldt. Het lijkt me, maar dat moet ik nog even onderzoeken, dat het ook een heel geschikte manier is om bijvoorbeeld papavers voor te zaaien en andere zaadsoorten waarbij de penwortel niet beschadigd mag worden (slaapmutsje,  papaver, malvasoorten, muurbloem, ...)

TIP: Er zijn tegenwoordig handige houten hulpmiddelen die als mal kunnen dienen. Ik heb een bezoeker van de zaaisite die ze als hobby zelf maakt en dat wellicht ook voor anderen wil.

Idee van verscheidene bezoekers van de zaaisite:

"Ik las over het maken van zaaipotjes van kranten Papier maar ik gebruik de kartonnen binnenrolletjes uit de wc papierrollen. Ook die zijn goed voor tere zaailingen die dan niet verspeend hoeven worden en bovendien heb je die altijd voorradig, zonde om weg te gooien. Ik heb het geprobeerd en het werkt prima!"

TIPS EN TRUCS,
bescherming groenten

Om de sla en dergelijke te beschermen en vraat van vogels (mussen en houtduiven in ons geval) tegen te gaan hebben we tunneltjes van mollengaas (te koop bij tuincentra) over de groenten gebogen en de kopzijde afgeschermd. Voldoet goed.

TIPS EN TRUCS
zaadjes in een glaasje

vriesbekertjesIk mag graag experimenteren. Zo ook met een maniertje om de koukiemers toch aan de portie kou te laten komen. Ik bedacht me dat eens te doen met genummerde medicijnbekertjes (verzameld door een familielid in het ziekenhuis). In een afsluitbare bak geplaatst en daar een laagje water over de afzonderlijke zaadjes geschonken.

De nummers noteerde ik samen met de zaadsoort in een logboekje. De bak met bekertjes heb ik in de vriezer geplaatst en er na 3 weken uitgehaald. De bekertjes heb ik laten ontdooien (was trouwens een grappig gezicht, die zaadjes zo in het ijs :-) ) en leeg geschonken. De zaadjes heb ik in een zaaibedje in mijn kweekkas uitgezaaid. Er zijn al drie soorten gekiemd. Het zou een gemakkelijke manier zijn om de zaden door de kiemrust heen te loodsen. Ik ben benieuwd hoe de rest van de zaden het gaat doen.

Conclusie: het experiment is redelijk geslaagd. De helft van de zaden zijn gaan kiemen.

TIPS EN TRUCS
zaadjes voorweken

zaden lablab purpureus voorwekenNiet alleen zijn die medicijnbekertjes handig om in te vriezen, zoals hier boven, maar ook als je veel soorten hebt voor te weken, zoals bijvoorbeeld de Lathyrus, de Ipomoea, de Lablab, de lupine, etc. Ik heb de glaasjes van een nummer voorzien en doe daarin de zaadjes. Naast het dienblad waarop de medicijnbekertjes staan, ligt een lijstje waarop ik schrijf welke zaadsoort er in welk bekertje zit. Warm water erop en wachten maar tot de zaden zwellen en in de zaaigrond kunnen. Ook dat gaat gemakkelijk: gewoon het glaasje uitgieten boven de zaaiaarde, zaadjes verdelen en zaaiaarde erop. Ach en zo fr�belen we wat af met onze hobby nietwaar :-)
zaden voorweken


2021 © Gea's Zaaisite