ziekten en plagen bij het zaaien

Ook bij het zaaien loop je tegen allerlei ongewenste ontwikkelingen aan in de vorm van beestjes, schimmels, bladverkleuringen en vraat.
Tegen een aantal is wat te doen.

Wat je bij de hand zou kunnen hebben is een nevelspuit, schone plantpotjes; eventueel schone potgrond; spuitzwavel te koop bij tuincentrum; middel tegen luizen, wantsen; witte vlieg en slakken; slakkenval.

Symptomen Oorzaak  Oplossing
Zaailingen groeien iel en spichtig op Zaaisel staat te warm en niet voldoende in het licht.  Niet te vroeg zaaien. Zodra de zaden ontkiemd zijn het zaaibakje koeler zetten en op een lichte plek uit de directe zon. Dagelijks het bakje een kwartslag draaien, zodat de zaailingen niet naar één kant blijven groeien. 
Zaailingen worden afgeknaagd, waardoor enkel een steeltje blijft staan; er is een slijmspoor aanwezig.  Slakken Zoek de slak op of - al naar gelang waar het zaaisel staat -een slakkenvalletje ingraven of enkele korreltjes slakkenkorrels strooien. 
Op de grond verschijnt een witte draderige schimmel Zaaisel staat te warm en te vochtig. Mogelijk staan de zaailingen te dicht opeen. Zaaibakje goed luchten door de plastic zak of het deksel eens per dag eventjes open te zetten. Met een heel fijne nevel spuitzwavel sproeien. Dat is te koop als beschrijdingsmiddel tegen schimmels op fruit.
Op de grond verschijnt een groene laag De zaaigrond is te nat en te koud en er verschijnt een moslaagje. De zaden worden verstikt. Dit gebeurt meestal bij winterzaaisels die onbeschermd buiten staan.  Preventief bij het winterzaaien op de zaaigrond een laagje heel fijn grind of het grove deel van gezeefd gus(breker)zand gebruiken. Grote tot middelgrote zaden worden daarmee licht bedekt; heel fijne zaden strooi je op deze bedekking en nevelt ze vervolgens met een nevelspuit o.i.d. tussen het fijne grind. 
De zaailingen groeien niet goed door Niet alle kiemplantjes groeien snel, dat op de eerste plaats. Maar als geconstateerd wordt dat er echt geen gang in de groei zit en de zaailing alleen maar achteruit lijkt te gaan in groei, dan staat het zaaisel waarschijnlijk niet goed en zijn de omstandigheden - licht, zuurstof, warmte en vocht - niet goed.   Uitzoeken welke omstandigheid mogelijk niet goed is. Te donker (zaailing groeit spichtig op) : lichtere plek opzoeken. Zuurstof: is de grond soms dichtgeslagen Door het teveel geven van water? Dan voorzichtig de zaailing(en), zonder de worteltjes te beschadigen, verspenen in nieuwe luchtige grond en op het beste hopen. Warmte: planten kwijnen weg; zoek een warmer, meestal is dat v.a. 13-16 graden Celsius, plek. Vocht: jonge kiemplanten hebben nog niet veel vocht nodig. Enige zorg is eigenlijk in dat prille stadium om te zorgen dat de potgrond altijd licht vochtig blijft en - nooit - uitdroogt. Uitgedroogde potgrond vervangen door nieuwe en de jongen kiemplant daar naar overbrengen. 
Als ik aan het bakje zit lijken er beestjes op de bodem te springen Aardvlooien  
De kiemplantjes groeien slecht door. Er verschijnen gele of witte vlekken, kringen, strepen (anders dan die bedoeld zijn bij de soorten met wit of geelbont blad). Virussen Kiemplant is onbruikbaar geworden en onherstelbaar. Plant vernietigen en zaaibakje weggooien. 
Blad is overdekt met een witte poederachtige schimmel Meeldauw Nevelen met een lichte oplossing spuitzwavel.
De bladeren van de toppen samengesponnen tot een rolletje waarin een rupsje zit Bladrollers Aangetaste blad wegnemen en vernietigen.
Kiemplantje groeit niet, blad verkleurt geel en groeitop zwak  Gebrek. Dat kan zijn aan licht, aan water of aan voedingstoffen Onderzoeken waar de oorzaak ligt. Dat kan zijn te arme potgrond. Zaden zaai je in zaaigrond waarin geen voedingstoffen zitten. Kiemplantjes echter verspeen je naar een potje met bemeste potgrond. Of, als je in je potje met zaaigrond verder opkweekt, giet je met water waarin plantenvoeding is toegevoegd. Om wortelgroei te stimuleren is speciale meststof aan te schaffen. Pas wel op met overbemesten, dat is net zo schadelijk als niet bemesten. 
Groeitop misvormd; groei stagneert; kleine groene of zwarte insecten Bladluizen Nevelen met een middel tegen bladluizen. Natuurlijke vijand is het lieveheersbeestje.
Groei stagneert; plant verdroogt; gele bladeren. Kleine witte langwerpige streepjes op de kiemplant Witte vlieg Nevelen met een middel tegen witte vlieg, al zijn die moeilijk te bestrijden. Natuurlijke vijand is de sluipwesp. 
De jonge kiemplant groeit zeer slecht door. Bladeren hebben kleine gaatjes. Groeitop raakt misvormd waardoor de plant niet tot ontwikkeling komt Wantsen Nevelen met een middel tegen wantsen. 
Een wirwar van slingerende witte banen op de bladeren. Vooral de akelei en chrysant heeft er nogal last van. Vooral cosmetische schade, maar ook wordt hij kwestbaarder voor ziekte.  Mineervlieg Nevelen met een middel tegen mineervlieg of lijmvalletje zetten.  Natuurlijke vijand is de sluipwesp. 


 

 

2021 © Gea's Zaaisite