Het verspenen van kiemplanten

kiemplantjesWat is verspenen?

Zodra je met succes uit het droge zaadje een kiemplantje hebt kunnen opkweken, bent je verslaafd. Hoe bijzonder is het niet te kijken naar het leven dat spruit uit een klein droog zaadje en uitgroeit tot mooie bloem.



En deze kiemplantjes hebben net als al het 'jonge spul', zorg nodig. Zorg in de vorm van het toedienen van voeding en cre�ren van goede omstandigheden.

Hoe frustrerend is het als je - zoals velen onder ons - te vroeg hebt gezaaid en alle kracht in lange lerpen van kiemplantjes verloren ziet gaan. De blijdschap van het kiemen wordt daarmee volledig teniet gedaan en in de plaats komt een verontrust gevoel dan het op die manier niet goed zal gaan.

Even los van het 'normale' verspenen dat ik hieronder ga beschrijven, wil ik de oplossing bieden om die lange lerpen waarover ik het hierboven had, toch nog een kans van slagen te geven. Je kunt namelijk, deze kiemplantjes diep inplanten.

Dat doe je door naast het kiemplantje met een mesje of plat stripje recht naar beneden toe een sleuf te maken tot aan de bodem. Vervolgens steek je met een verspeenhoutje (zelf te maken Door uit een plastic stripje een hoekje te knippen) in het sleufje richting worteltje van de kiemplant.

Vervolgens trek je zonder direct contact met het steeltje of worteltje, de zaailing naar beneden tot de blaadjes zich net boven de grond bevinden. Druk met de andere kant van het verspeenhoutje de grond weer aan en zo heb je een poging gedaan de kiemplant te redden. Het is niet optimaal, maar als je deze actie niet neemt, gaat het zo wie zo verkeerd.

Maar nu dus naar het 'normale' verspenen waar ik het over had. Verspenen is het overbrengen van kiemplantjes van de in een potje of zaaibakje gezaaide zaden.

Door computer gegenereerde alternatieve tekst:
Dat gebeurt niet eerder dan het tweede - echte - bladpaar te zien is en zich een groeipunt heeft gevormd. Zodra de kiemplantjes deze grootte hebben moeten ze naar een grotere behuizing om ruimte te geven aan de ontwikkelende bladeren en worteltjes en op die manier tot een goed plantje uit te groeien. Je kunt zelf wel bedenken dat als er teveel plantjes dicht opeen staan, dat ten koste moet gaan van de ontwikkeling van de kiemplant.

Door computer gegenereerde alternatieve tekst:
begin
kiemplantje
zaadlob
zaadhuid
zaad (boon), tweelobbig
kiempje
worteltjeDaarnaast teert de kiemplant niet meer op de eigen voedingsopslag die hij in het zaadje meekreeg, de zaadlob, en moet de grond waarin geplant gaat worden bemest zijn (potgrond) of bemest worden (zaaigrond met plantenvoeding gift).

Voordat het kiemplantje verplaatst kan worden, moet je de nieuwe behuizing, het potje, voorbereiden. Je kunt verplanten in de gewone plastic potjes, maar ook gebruik maken van de afbreekbare turfpotjes of als je veel te verspenen hebt in zelf gemaakte papieren potjes (link).

De bemeste potgrond moet goed losgemaakt zijn, zodat de worteltjes goed hun weg kunnen vinden. Zet de potjes in een klein laagje (1 cm) lauw water en laat de potgrond het vocht opzuigen. Maak daarna met je vinger een kuiltje van ongeveer 1,5 cm.

Ga naar het bakje met kiemplantjes en wip daar met een mesje of lepeltje het kiemplantje uit de aarde, het liefst zonder de grond te verstoren, en breng dit over naar het nieuwe potje. Grond goed aandrukken zodat het kiemplantje op alle delen contact maakt met de nieuwe aarde.

Labeltje erbij en klaar ben je ermee.

Mijn ervaring met verspenen is dat de plantjes daar flink van aan het groeien slaan. Dat zal deels komen door de bemeste potgrond, maar ook door het eigen mechanisme dat de kiemplantjes in zich hebben. Kiemplantje zijn mits je ze goed verzorgd heel krachtig en hebben maar een doel: overleven en zo snel mogelijk uitgroeien tot een krachtige plant.

Welke planten kun je het best - niet - verspenen en direct op de plek van bestemming zaaien?

klik hier om naar het overzicht te gaan...

2021 © Gea's Zaaisite