Types zaden


A, (1), annual, eenjarige plant.
Eenjarigen zaai je in de regel vanaf maart tot mei. Of vanaf eind februari op warmte of binnenshuis. Dat kan ter plekke, maar ook in een potje in de koude bak (of beiden voor gespreide bloei). Buiten zaaien gebeurt in veel gevallen vanaf half april. Er zijn soorten die je alleen ter plekke of in een eigen potje kunt zaaien; die kunnen niet verspeend worden.Bij het binnenshuis zaaien moet je rekening houden dat je dat niet te vroeg doet. Er moet net voldoende tijd zijn tussen zaaien, ontwikkelen en uitplanten, zodat de plant na de nachtvorstperiode uitgeplant kan worden. Te lang binnen opkweken levert iele, lange lerpen van kiemplantjes op en dus zwakke zaailingen.

HHA, half hardy annual, half Winterharde eenjarige.
Dit zijn eenjarigen die je in het vroege voorjaar (eind februari) met voldoende zorg qua temperatuur en licht de nachtvorstperiode door kan loodsen. Zodra deze voorbij is (eind mei en in sommige delen van het land half juni) kunnen ze in de tuin uitgezet worden.
Voorbeelden zijn: Tagetes (afrikaantjes), Impatiens (Vlijtig Liesje), Nicotiana (Siertabak), Antirrhinum (Leeuwebekje), sommige Salvia soorten, etc.


HA, hardy annual, wintereenjarige; een zichzelf uitzaaiende eenjarige plant.
Deze planten zaaien zichzelf uit en de zaden of de kiemplantjes komen in niet te strenge winters (-5) ongeschonden de winter door. Deze soorten zijn ook in het najaar (september-oktober) te zaaien voor vroege bloei in het voorjaar. Vaak zijn deze soorten het best ter plekke te zaaien.

Voorbeeld zijn:
Omphalodes (gedenke mij), Cynoglossum (hondstong), Eschscholzia (slaapmutsje), Ipomoea (de zaden), Papaver somniferum en paeoniflorum (slaapbol), etc.


GA, glasshouse annual, eenjarige serre of kasplant.
Dit zijn soorten die binnen gezaaid, opgekweekt en gehouden worden.


HB, (B), (2), hardy biennial, Tweejarige plant.
Deze worden gezaaid in vanaf half mei tot half augustus direct ter plekke of in een eigen potje buiten onbeschermd in de koude bak of op een zaaibed. Zorgen dat het potje niet vol kan regenen of uit kan drogen.
In het eerste jaar wordt de rozet – de plant gevormd en in het jaar erop volgt de bloei.
Om in de eerste twee jaar verzekerd te zijn van bloei moet die twee jaren achtereen gezaaid en uitgeplant worden. De jaren erop zorgt de plant zelf voor de rest (zaait zichzelf uit).

Voorbeelden van tweejarigen zijn:
Cheiranthus (muurbloem), Digitalis (vingerhoedskruid), Verbascum (toorts), Lunaria (judaspennig), Bellis (madeliefje), Hesperis matronalis (damastbloem), Dianthus barbatus (duizendschoon), etc.

GB, glasshouse biennial, tweejarige serre of kasplant.
Deze groep wordt binnen gezaaid, opgekweekt en gehouden.


HP, (P), (V), hardy perennial, winterharde vaste plant.
Een kruidachtige, meestal bloeiende plant.
Zaaien vanaf februari (langkiemers) tot half maart binnenshuis en vanaf maart in potjes in de koude bak. Zodra de zaden ontkiemd zijn koeler zetten en eventueel verspenen. Als de plantjes voldoende ontwikkeld zijn overplanten in een potje met rijkere aarde of anders vloeibare plantenvoeding in het gietwater toevoegen. Als de kluit voldoende beworteld is uitplanten in de tuin. Ook kan direct na het rijpen of in september-oktober gezaaid worden. Bloei is er dan meestal, vaak, maar niet altijd in het voorjaar-zomer van het jaar erop.

Zaaien in maart-april: bloei soms in hetzelfde jaar, maar ook wel pas na 1 of 2 jaar. Vaak wordt net als bij de tweejarigen een rozet of plant gevormd die het jaar erop bloeit. Anders dan bij de tweejarigen sterft deze echter in het najaar niet af, tenminste… niet helemaal, maar loopt in het voorjaar weer uit. Al dan niet met enige bescherming. Hou bij het opkweken van vaste planten dat de plant zich soms maar heel geleidelijk aan ontwikkelt. Verwacht dus niet in alle gevallen meteen een volwaardige plant.

Voorbeelden zijn:
Delphinium (ridderspoor), Aquilegia (Akelei), Papaver oriëntale (oosterse papaver), etc.


HHP, half hardy perennial, vorstgevoelige vaste plant.
Zaaien als eenjarige. Kiemplantjes voldoende bescherming bieden in de winter. Gedurende de nachtvorstperiode koel en licht opkweken en na eind mei, half juni buiten uitplanten. Zodra de plant volledig ontwikkeld is, deze zorg voortzetten: winterdek of vorstvrij wegzetten.

2021 © Gea's Zaaisite