Zaden, de missers

Je begint aan een nieuwe hobby en leest op deze website dat je ook zelf zaden kunt oogsten en zelfs mooie - ook vaste - planten uit zaad op kunt kweken. En dan begint hoor.

De ene valkuil na de andere :-)

Onderstaande zijn er die ik in het begin ben tegen gekomen. Ach en jij zult er wellicht nog wel meer tegenkomen. Maar... elke ervaring, elke misser is er een die je hobby nòg leuker kan maken, want zeg nu zelf: problemen zijn er om overwonnen te worden. En op een gegeven moment heb je het in de (groene) vingers... hoeveel voldoening krijg je daar niet van!

1. Te vroeg oogsten. Dus oogsten terwijl de zaden nog niet dik, droog en uitgerijpt zijn. Gevolg zijn lege zaden of niet goed ontwikkelde zaden. Geduld dus. Meer lezen over het oogsten van zaden, klik (of tik) dan hier.

2. Overmoedig en zonder ervaring meteen ‘moeilijke’ zaden kiezen om te gaan zaaien

(o, dat doe ik wel even... ).

De moeilijke zijn die zaden die je binnen op moet kweken en ze een langere tijd binnen op moet kweken. Dat gaat niet ieder gemakkelijk af. Je kunt er hier meer over lezen

3. Zaadjes nog niet helemaal droog in plastic bakje bewaren: schimmel.

4. Geen handschoenen dragen bij giftige zaden, zoals bij de Ricinus (wonderboom).

5. Te hebberig zijn; ik kan me zodra me een mooie zadenlijst onder ogen komt nauwelijks bedwingen, vind alles mooi en wil alles wel uitproberen. Echter ondanks dat wij een behoorlijk grote tuin hebben, is overal een limiet voor, dus ook voor het aantal zaaisels dat ik per seizoen behappen kan.Liggen er nu nog steeds een aantal pracht zaden te wachten om de grond in te gaan. Frustrerend dus. Volgende keer maar wat selectiever zijn en me niet al teveel laten verleiden.

6. Het meteen na de eerste pogingen opgeven. Hoeveel leuke ervaringen en hoeveel spannende momenten loop je dan wel niet mis! Doorzetten dus en dan heb ook jij een een leuke hobby bij.


2021 © Gea's Zaaisite