het binnen voorzaaien van eenjarigen
(buiten
zaaien? Volg dan deze
link) Zaaibeschrijving. Zaden
van mij zijn altijd voorzien van een uitgebreide zaaibeschrijving.
Het is belangrijk dat je die goed leest en daarbij logisch
nadenkt. Locatie. Het scheelt waar je woont. Tussen het ene gedeelte van Nederland (en Belgi�) en het andere kan soms wel 10�C verschil in buitentemperatuur zitten. Het uitplanten van de kiemplanten kan als je in het westen van Nederland woont al vaak drie weken eerder dan bijvoorbeeld bij mij op de Veluwe. Bij het lezen van de zaaibeschrijving moet je dus logisch nadenken en de kiemtemperatuur, de groeiomstandigheden en het tijdstip van uitplanten in het oog houden.
Maand(en) van zaaien. Als op de zaaibeschrijvingen
van eenjarigen de kiemtemperatuur en als zaaimaand bijvoorbeeld
januari-maart staat, dan is het niet handig om al meteen in
de eerste week van januari de zaden te gaan zaaien. Of je moet
alle omstandigheden (temperatuur Waarom dan die brede periode zul je denken? Reden dat die erop staat, is om ieder in de gelegenheid te stellen de eigen keuze te maken. En deze site is nu eenmaal bedoeld voor zowel de beginner als de routiniers (die wel van een uitdaging houden) onder ons. En voor mensen in het oosten, westen, noorden en zuiden van Nederland (en Belgi�). Het dwingt je min of meer na te denken over de eigen situatie, omstandigheden en mogelijkheden. Misschien heb je een verwarmde kas of serre tot de beschikking. Dat breidt je mogelijkheden enorm uit.
Een
handige tip voor beginners voor eenjarigen is de tijd van uitplanten
aan te houden min ca. 8-10 weken (het proces van kiemen tot
uitplanten). Kun je gebruikelijk gekocht perkgoed (afrikaantjes,
balsemien, vlijtig liesje, ...) al met
ijsheiligen (2012: 11-14 mei) zonder risico uitplanten,
dan kun je veilig zaaien in de tweede week van maart.
Kamerkasje of alternatief Let wel op dat in al die soorten bakken onderin gaatjes gemaakt moeten worden waardoor de zaaigrond het vocht op kan nemen en waardoor het overtollige vocht af kan voeren. Je zet het zaaisel (al dan niet in de buurt van verwarming) op de vensterbank en houdt in gedachten dat de temperatuur voldoende hoog moet zijn (de hoogte die er op de zaaibeschrijving staat). Welke zaaigrond In de eerste plaats kun je bij het tuincentrum
kant-en-klare zaai- en stekgrond kopen, zeker als je maar een
aantal zaadsoorten gaat zaaien. In de eerste plaats moet het aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet luchtig, voldoende maar niet t� vochtig, vocht vasthoudend en vrij van beestjes, grove delen en schimmels zijn. De verhouding van mijn zaaigrond is 2 delen gezeefde cocopeat (of als je dat niet hebt turfstrooisel) en 2 delen grofkorrelig zand (brekerzand, guszand, dat is zand waarmee vloeren gesmeerd worden en te koop bij de bouwmaterialenhandel). Een goede
tip van een gebruiker van zaaisite: Het zand dat je bij de bouwmaterialenhandel
koopt moet eerst goed gewassen worden. Dat doe je door een emmer
voor de helft te vullen met zand en vervolgens de kraan er boven
aan de zetten en al rustigjes roerende de emmer te laten overstromen
tot het water helder is. Het best kun je altijd goede materialen
gebruiken. Schone potjes en schone, ongebruikte zaaigrond.
Als je het niet helemaal vertrouwt, dan kun je eventuele ziektekiemen en zaden die erin zitten vernietigen Door het bakje gedurende een aantal minuten op de hoogste stand in de magnetron te zetten. Dat komt het meest voor bij het binnen voorzaaien en als je verkeerde materialen hebt gebruikt (vuile potjes, oude zaaigrond, ...). Ook bij het zaaien is het hygi�nisch werken belangrijk. De kiemplantjes beschadigen bij het steeltje en vallen om, de zogenaamde omvalziekte (Pythium).
Beter is echter preventieve maatregelen te nemen: zorg dat de zaaigrond niet te vochtig is en hou de zaaibak niet helemaal afgesloten, zodat de lucht kan circuleren. Ik zaai altijd in potjes van 10 x 10, maar dat is uiteraard een persoonlijke smaak. Je kunt van alles gebruiken: liter (ijs) bakken, bakjes van de afhaal-chinees, koffiebekers (goed voor lathyrus, papavers en afrikaantjes), voorgevormde potjes, zaaitrays, van die setjes waarin ze bij het tuincentrum perkgoed in verkopen (2 x 8 of 2 x 10, lekker klein maatje is mijn ervaring), ... eigenlijk teveel om op te noemen. In de eerste drie soorten moet je wel onderin
de bak gaatjes maken waar het vocht opgezogen kan worden en
waar het water weg lopen kan.
Ik
heb in het maart nummer 2012 van
Tuin & Co een leuke tip gelezen van een lezeres die
kokers maakt van kranten Papier. Misschien kende je de manier
al, maar voor wie dat nog niet doen hier de werkwijze. Ik neem daar voor een stapelbox (maar een diep dienblad of zo kan ook) en doe daar een laagje van 5 cm lauwwarm water in. Ik vul de benodigde potjes met zaaigrond en zet die potjes in de stapelbox zodat de potjes het water op kunnen nemen. De potjes zijn voldoende vochtig als de bovenzijde donker begint te kleuren. Het kan zijn dat je meerdere malen water moet bijvullen (vooral als je net als ik 20 potjes tegelijk voorbereid). Ik zaai afhankelijk van de grootte van
de kiemplant 1, 5, of 9 zaden per potje. Ik ga er vanuit dat
er zo 2 cm rondom de zaailing vrij moet zijn. Makkelijk is het
als je alvast met de top van je vinger kuiltjes maakt op de
plek waar het zaadje moet komen. Ik werk graag met een pincet
om de zaden op de zaaigrond te leggen. Een pietepeuterig werkje,
dat wel, maar je weet dan tenminste wat je zaait en vooral dat
je niet te dik zaait. Want dat is dikwijls de grootste fout
die ieder maakt: veel te veel en te dicht op elkaar zaaien.
Gevolg is dat de plantjes zich niet goed kunnen ontwikkelen
en de kans op schimmels groter wordt. Ik gebruik altijd een
stevig (120 grams of zo) papiertje dat ik dubbel vouw. Zo hou
ik controle over het aantal. Strooi je gewoon uit het zakje,
dan lijkt het al snel dat je veel te weinig zaait.
Je
kunt daarvoor steeklabels in de winkel kopen. Als je echter
zoals ik heel veel zaait, dan wordt dat een kostbare geschiedenis.
Ik heb een oplossing gevonden door verticale lamellen van plastic
jaloezie�n in strookjes van 2-3 cm te knippen en daarop met
een watervaste viltstift te schrijven. Als alle potjes gevuld zijn en van een label voorzien zet ik ze in de koudebak. Heb je die niet, dan kun je daarvoor ook een alternatieve koude bak(stapelbox) gebruiken. Zet daarvoor alle potjes in de bak, laat ze zich matig volzuigen met water, neem een transparant afdekplaatje (glas, plastic, kunststof, ...) van iets groter dan de omtrek van de bovenzijde stapelbox en leg deze op de box. Zet deze vervolgens op een lichte plek (nooit in de volle zon) en zorg dat de temperatuur voldoende hoog is (afhankelijk van de soorten kiemplantjes die je erin hebt staan. Perkgoed heeft een hogere temperatuur nodig dan bepaalde vaste planten). Zorg dat de potjes altijd voldoende vochtig maar nooit nat zijn. Te droog is funest voor je zaaisel, maar te nat eveneens. In de kas of kweekbak opgekweekte jonge planten moeten voor ze aan de buitenlucht blootgesteld worden langzaam wennen aan de temperatuur en weersomstandigheden buiten de veilige omgeving van de kweekbak of alternatieve koudebak. Dat doe je door gedoseerd (met enkele dagen tussen Pose) de bescherming (glasplaatje, raam, plasticzak, plastic deksel, ...) steeds meer open te zetten of weg te halen. Op een gegeven moment ben je zover dat de hele bescherming eraf kan en kunnen de planten zich voorbereiden om in de tuin of op een kweekveld uitgeplant te worden. Zelf opgekweekte planten kun je in de tuin
uitplanten als de aarde in de potjes waarin je ze hebt opgekweekt
goed doorworteld is (dus dat de plantjes veel worteltjes hebben
gemaakt). Als voorbereiding op het planten maak je op de plek
van bestemming een plantgat, giet daarin water zodat de grond
goed vochtig is, laat het water even wegtrekken, plant het plantje
en ... heel belangrijk, zet er het labeltje
bij. Waarom dat laatste? Het is niet onwaarschijnlijk dat het
een jaar duurt eer de plant bloeien gaat en zo herkenbaar wordt.
Niet zelden heb ik in het voorjaar tegen een plant aangekeken,
waarbij ik geenflauw idee meer had van wat het was. Simpelweg
omdat ik a. geen goed label had gebruikt
of b. geen goede stift
had gebruikt om er de naam mee op te schrijven. |
|
2021 © Gea's Zaaisite