Social Media (Facebook)
  • Gea's Zaaisite
    Alles rondom onze tuin, de planten en de ervaringen. Nieuwe zaden, mededelingen.
    Van harte welkom..!


buiten zaaien

het ter plekke (breedwerpig, in rijen of figuren in de volle grond of op een kweekbed) zaaien

April is de maand waarin vele eenjarigen buiten, direct ter plekke gezaaid kunnen worden. In veel gevallen is dat zelfs beter dan ze in potjes op te kweken. Ik heb het dan over bloemen zoals de Korenbloem, Juffertje in het groen, de Papavers, Goudsbloem, Slaapmutsje, ...


Overzicht ter plekke te zaaien zaden





Direct ter plekke zaai ik vooral eenjarigen en in het jaar van zaaien bloeiende vaste planten. Doel is de lege vakken in de border te vullen en ook om er extra kleur mee aan te brengen. Daar lenen eenjarigen zich heel goed voor.


Je bepaalt welk plekje in de border je wilt bezaaien en houdt rekening met de hoogte en de kleur van het zaaigoed. Dat kun je doen aan de hand van de rest van de planten die je in de border hebt staan (gecombineerde border van vaste planten, struiken en eenjarigen) of door een zaaischema te maken (meerdere eenjarigen bij elkaar) of zelfs zou je een stukje kunnen reserveren als pluktuin.



Voorbereiding

Wij tuinieren op zandgrond en die is erg waterdoorlatend (het water zakt meteen weg). Gevolg is dat ik behoorlijk controle moet houden op mijn zaaisels wat uitdrogen betreft. Niet alleen het bovenste laagje moet vochtig zijn, maar tot minimaal 10 cm diepte moet de grond vochtig aanvoelen wil de jonge plant zich goed ontwikkelen. Droogt pas ontkiemd zaad uit, dan is dat voor je zaaisel einde-verhaal.

Hoe dat zit met (zware) kleigrond weet ik niet, want daar heb ik zelf geen ervaring mee. Als jij op zware kleigrond zaait en daar ervaringen mee hebt en dit wilt delen, mail me dan vooral. Dan kan ik het in deze tekst verwerken.

Tip 1
Het probleem rond de doorlatendheid heb ik opgelost door tegenwoordig te zaaien in omgewerkte zandgrond/potgrond.
Ik spit het gebied dat ik bezaaien wil om, haal daar twee scheppen zandgrond weg en vervang die door twee scheppen potgrond of compost. Die twee vermeng ik weer met elkaar. Doel daarvan is om de grond wat meer watervasthoudend te maken. Ongeveer 3 weken voor ik ga zaaien strooi ik op het gebied dat ik bezaaien wil wat (een eetlepel per vierkante meter is genoeg) gedroogde koe- of kippenmest.

Tip 2
Geef middelgrote (grootte v.e. suikerkorrel) een voorsprong Door ze een nacht tussen vochtig keuken Papier te leggen en ze - belangrijk - de volgende dag in de bewerkte grond (zie hieronder) te zaaien. Ze zullen daardoor sneller kiemen.

Je maakt de grond goed los, verbetert hem eventueel (zie boven), bedenk dat de grond goed rul moet zijn en vrij van onkruid. Hark de plek aan en maak eventueel een markering. Sommige zaden moet je voorweken (lathyrus bijvoorbeeld) en ook bij andere wat forse zaden zou je dat kunnen doen. Lathyrus week ik altijd Door ze 24 uur in lauwwarm water te laten staan. Andere zaden zou je 24 uur tussen vochtig keuken Papier kunnen leggen. Wel meteen zaaien, want door ze te weken heb je de bescherming weggehaald en zijn ze kwetsbaar voor uitdrogen. Daarmee verdwijnt de kiemkracht.   

Ter plekke zaaien

Zaai de zaden zoals in de beschrijving omschreven staat. Er zijn namelijk zaden die je niet moet bedekken, licht (dun; nauwelijks) moet bedekken en zaden die een bepaalde zaaidiepte hebben. Papavers strooi je namelijk onbedekt op de zaaigrond en hark je heel licht in; lathyrus bijvoorbeeld zaai je ca. 2 cm diep.



Markeren










Om te voorkomen dat je tijdens je werkzaamheden op een ingezaaide plek gaat staan kun je de plek markeren. Ik gebruik daar zaairingen of zilverzand voor.



Zaairingen...?
Jullie hebben vast wel al gemerkt dat ik graag dingen uitprobeer en zo was de zaairing ook zo'n uitprobeersel.
Je maakt van verticale lamellen (op elke rommelmarkt voor een habbekrats te koop) een ring van 50-60 cm doorsnede. Die lamellen zijn 10 cm breed, dus daarmee ontstaat een opstaande rand die je vult met 2/3 gewone tuingrond en een afdeklaagje met schone zaaigrond (om verontreinigingen in de vorm van onkruid tegen te gaan). Daar zaai je in. Je kunt - als je zo'n ring storend vindt staan hem ook gedeeltelijk ingraven. Wil je het helemaal heftig maken, dan kun je ter bescherming tegen uitdrogen of om de warmte binnen te houden ook nog een glasplaatje erop leggen. Doe je dat laatste dan moet je wel zodra het weer beter wordt, de jonge kiemplantjes aan de buitenlucht laten wennen door ze af te harden.

Tip:
Probeer in een vorm te zaaien (rijen of cirkels), in ieder geval zo dat de opkomende kiempplanten naderhand gemakkelijk te onderscheiden zijn tussen eventueel opkomend onkruid.

Uitdunnen

Planten hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Door de teveel gezaaide kiemplantjes weg te knippen of plukken geef je de planten die ruimte.

Ik heb in de loop der tijd geleerd om ruim (dun) te zaaien. Zodra de jonge kiemplantjes ongeveer het tweede bladpaar hebben ontwikkeld is het moment gekomen om te dunnen. Je werkt naar de afstand toe die de volwaardig uitgegroeide plant rond zich nodig heeft. Al naar gelang de grootte en breedte van de plant kan dat vari�ren van 10 tot 50 cm.

Beschermen

Als je zaden goed ontkiemd zijn en er mooie kiemplantjes ontwikkelen, dan is het belangrijk goed op te letten dat de vogels of slakken er niet mee aan de haal gaan. Vooral kiemplantjes van de Afrikaantjes, Riddersporen, Lathyrus en van de Salviasoorten moeten er dikwijls aan geloven. Het is moeilijk dit te voorkomen, of je moet Eco-style slakkenkorrels er rondom leggen. Tja en wat de vogeltjes betreft... ach aan de andere kant heb je daarvan ook heel veel plezier. Dat hou ik maar als troost in de gedachten...


Bij nachtvorst kun je een afwasteiltje of emmer over je jonge plantjes zetten die je de volgende ochtend als de kou weer verdwenen is weghaalt.


Ik wens je veel succes!

2021 © Gea's Zaaisite