Het zaaien van Echinacea,
de variëteiten

Dit seizoen 2010/2011 en het vorige (2009/2010) heb ik een groot aantal Echinacea gezaaid en opgekweekt. Dat ging op zich prima. Ik gebruikte goede stevige, hard aanvoelende  zaden (belangrijk) en het kiemen ging, ook zonder koudeprikkel, wonderwel goed.

Maar als dan eenmaal een zaailing goed is opgekweekt en voldoende sterk is om in de tuin of op een zaaibed uitgeplant te worden, is het uur van de waarheid aangebroken. Hèt moment voor ons hobby-zaaiers.

Hoe gaat de plant bloeien en eruit zien?
Komen de eigenschappen van de veelal gemanipuleerde moederplant terug? Heeft hij diezelfde mooie tint van bijvoorbeeld de Fatal Attraction of de aparte groene kleur en blaadjes-vorm van de Green Envy? De Magnus is die werkelijk groter in stengel en doorsnede van de bloem?

Welnu, ik kan daarin kort zijn: het is zeker niet wat ik had gehoopt. Slechts een aantal malen kreeg ik uit een zaaisel één of twee zaailingen die in de richting kwamen van de moederplant.

Maar wat had ik eigenlijk verwacht; ik moest beter weten. Hybriden, F1-categorie planten, ... het is en blijft altijd een verrassing. Maar is dan mijn zaaisel mislukt? Zeker niet! Ik heb zoals gezegd een aantal 'echte' varieteiten terug kunnen opkweken en het restant mag er zeker ook zijn. Hiernaast vind je een overzichtje van mijn planten tot nu toe.

Het zijn jonge planten en ik ben benieuwd hoe ze zich verder zullen ontwikkelen.

Wordt dus vervolgd....

Eigen ervaringen zijn altijd welkom!
kijk voor zaadjes op mijn zadenlijst

 

2019 © Gea's Zaaisite