ZLOG... tijd voor de plantjeszaaierij..!

ZLOG 6 februari 2013

 

>> verder naar 23 februari
naar de conclusie >>

 

En dan alles dat nu momenteel in de garage staat bij een wisselende temperatuur van 10 tot 5 graden Celsius. Kijken wat het me dit jaar op gaat leveren.


Update 24 juni 2013:
Vermeldingen:
(*) gekiemd, maar vervolgens door kou en slechte omstandigheden weggevallen
(+) gekiemd en opgekweekt
(-) niet gekiemd

Gelukkig heb ik van een aantal soorten nog zaden over (zie het getal achter de nederlandse naam) en kan ik nog eens in de herkansing. Bij de Alliums lukt dat niet, die zijn maar heel kort kiemkrachtig.

Allium christophii Sierui 50, laag, licht paarsviolet, grote sprieterige bollen (-)
Allium cyaneum Sierui 25, laag, paars met een leuke sprieterige bloeiwijze (-)
Allium cyathophorum v farreri Sierui 50 (-)
Allium flavum Gele Look 200, ook al zo'n leuke bloeiwijze (+)
Allium karataviense Ivory Queen Puinlook 100, Ik heb zelf al de gewone paarse en die vind ik al zo leuk met zijn grote bollen tussen glanzende donkergroene bladeren. De plant wordt niet hoog en dat maakt hem zo apart. (+)
Allium senescens Duitse Knoflook 0
Allium siculum Nectaroscordum 0, heb ik in de tuin staan, die leuke sierui met zijn afhangende klokjes. (-) Conslusie met de Alliums: vers zaad gebruiken en direct op de plek van bestemming zaaien. Dit voorzaaien is bij mij op een teleurstelling uitgelopen.
Althaea Romney Marsh Echte Heemst 25 (-)
Androsace septentrionalis 999, een leuke rotsplant. Zelfs met mijn grote tuin namelijk, begint toch ook er een klein ruimte gebrek op te treden. Rotsplanten zijn dan een ideale soort planten om toch nog heel lang de hobby te kunnen voortzetten, zelfs al zou je dat doen in potten en bakken. (-)
Anthriscus sylvestris Ravenswing Fluitekruid 999, mooi donkerbladig fluitekruid. In het aller begin van mijn tuinleven had ik deze mooie plant aangeschaft in de verwachting daar nog lang plezier van te hebben... niet dus. Ik heb hem bij ons op zandgrond, niet echt in de schaduw en in vrij open border ervaren als een matig winterharde vaste plant. En dus moet ik hem vaak zaaien om er weer in de tuin te hebben. (*)
Aquilegia buergiana Calimero Akelei 70. Mooi h, deze fijne, kleine akelei. Ik hoop dat het lukken gaat er wat van op te kweken. (+)
Aquilegia canadensis Canadese Akelei 300, Alweer zo'n leuke kleine akelei, goed geschikt voor de rotstuin of voor op een pot. (+)
Aquilegia ecalcarata Akelei 999 (+)
Aquilegia skinneri Mexicaanse Akelei 25 (+) Mooi wat jonge planten van op kunnen kweken!
Aquilegia viridiflora Chocolate Soldier Akelei 25. Spannend h! (+) Entje op kunnen kweken. Zeer zuinig op zijn, mij benieuwen of er zo'n mooitje uit gaat komen.
Aquilegia vulgaris White Double Gevuldbloemige akelei 999 (+)
Aquilegia vulgaris var. stellata Christa Barlow Gevuldbloemige akelei 999 (+)
Astrantia major Roma Zeeuwsknoopje 15. Zeeuwse knopen lukt bij mij tot nu toe erg slecht. Ik probeer alle mogelijke manieren, maar heel af en toe slechts, heb ik resultaat. Vorig jaar heb ik gelukkig een aantal Astrantia Maxima en een paar Astrantia Rosea kunnen opkweken. Wel apart was dat het beide zaden waren van een mailcontact die ze min of meer vanaf de plant plukte om ze in de envelop te doen. Kakelvers zogezegd. Misschien is dat het probleem met deze zaaisels. Dat de zaden goed uitgerijpt en vers moeten zijn. Welnu, ik heb een paar pogingen gedaan, alle op verschillende manieren (licht, donker, kou, warm, deno). Nu maar weer eens kijken wat het opleveren gaat. (-)
Astrantia major Ruby Cloud Zeeuwsknoopje 5. Nu heb ik ook deze mooie rode varieteit, maar houd er zeker rekening mee dat de kans dat er die mooie rode uit gaat komen maar heel klein is, of misschien op alle 20 zaadjes die ik heb gezaaid, slechts 1-3 planten die tot deze mooie rode uit gaan groeien. De tijd zal het leren en het is mijn sport om er toch minstens n exemplaat goed uit te krijgen.  (+)
Astrantia major Sunningdale Variegated 15. Deze witbontbladige varieteit schijnt toch wel redelijk uit zaad terug te komen. Maar dan heb je ook wel wat (ik hoop het dus maar) (-)
Berzelia galpinii 75. Dat zou toch wel heel bijzonder zijn als ik die op zou kunnen kweken. Wat een uitdaging. Ik heb ze weleens gekocht voor in een boeket en dan nu zelf zaaien... spannend hoor. (+)
Callirhoe involucrata Calirrhoe 0. Schitterend toch! Kun je je voorstellen hoe leuk het is als je dergelijke zaden onder handen krijgt? (+)
Crambe cordifolia Zeekool 50 Met dank aan Marjan. Zou het ons gaan lukken een paar mooie planten op te kweken? (-) Alle manieren geprobeerd en helaas zonder resultaat. En dat nog wel met die mooie verse zaden van Marjan. Daar kon het dus niet aan liggen. Een plant kopen dus maar...
Delphinium exaltatum Reuzenridderspoor 25 (+) Goede kiem, mooie planten opgekweekt.
Dicentra formosa Gebroken Hartje 25. Heb ik weliswaar al in de tuin, maar kan wel een groter groepje gebruiken en dus... zaaien maar! (-)
Dracocephalum argunense Drakenkop 25. In 2011 al zoveel plezier van gehad, hij bloeit en bloeit maar door. Helaas is hij niet zo heel winterhard dus nu maar weer zaaien. Bloeit in het jaar van zaaien.(+)
Eccremocarpus scaber Tresco Crimson 999. Een geweldige eenjarige klimplant met een zeer, zeer rijke bloei. (+) Een mooie klimmer van opgekweekt. Je ziet hem straks wel in het album verschijnen.
Eryngium bourgatii 25 Heb ik ook al eens in de tuin gehad, maar ook die is door zware vorst verdwenen. Zeer de moeite waard om weer opnieuw te proberen. Zal het niet om de mooie bloeiwijze zijn, dan wel om het wit gemarmerde blad. (+) Mooie planten van opgekweekt. Ben ik erg blij mee.
Eryngium giganteum Miss Willmotts Ghost Zeedistel 50. Zeg nou zelf, dat is toch geweldig. Ik hoop toch zo dat het opkweken lukt! (-) Niet gelukt helaas. Gelukkig krijg ik dit najaar van een tuinkennis mooie zaailingen die rond zijn moederplant zijn uitgezaaid. In het kader van mijn ruilprojectje 'Een plant voor een plant'. Zo heb ik al een aantal mooie astrantia's mogen krijgen en op mijn beurt weer anderen met mooie monarda's blij kunnen maken. Zo zie je maar, ng een leuk aspect van deze fijne hobby van ons.
Exochorda x macrantha The Pearl Parelstruik 25 (+) Een struik dit maal. Ik ben benieuwd of het groeien een beetje vlot wil gaan.
Gentiana asclepiadea Nymans Variety' Zwaluwkruidgentiaan 0. Een tuinvriendin van mij had hem klimmen langs een hek. Prachtige plant. Het is me echter nog niet gelukt hem op te kweken. Misschien nu dan? (+) En ieniemienie plantjes, maar je weet het: je hebt er dan ook maar n nodig om een mooie plant van op te kunnen kweken.
Geranium erianthum 0 (+)
Geranium sanguineum Elke Bloedooievaarsbek 0. Nu dan deze mooie roze bloedooievaarsbek aan mijn collectie toevoegen? Ik hoop dat het lukt, want het is wel een mooitje nietwaar. (+)
Geranium sanguineum Max Frei Bloedooievaarsbek 10. Hij lijkt wel een beetje op mijn eigen G. sanguineum violet, maar evengoed wil ik hem uit gaan proberen. Wie weet wat voor een leuk kleurtje er nog uit gaat komen. Dat is toch altijd maar afwachten met het opkweken van dit soort variteiten uit zaad. Het kan mee en het kan tegenvallen. (+)
Geranium wallchianum Buxton's Blue Ooievaarsbek 10. Zeg nu zelf, dat is toch zeker wel de moeite van het uitproberen waard! Wat een mooie kleur en dan dat witte hartje... (+)
Impatiens balfourii Springbalsemien 25. Springbalsemien, een beetje gevaarlijk om die in de tuin los te laten. Het springsysteem, waar de plant zijn naam aan ontleent, maakt dat je al snel er meer planten van in je tuin hebt dan je lief is. Echter zijn ze ook wel weer gemakkelijk te verwijderen. En deze I. balfourii is weer een bijzondere soort en wellicht niet zo'n woekeraar. De tijd zal het leren. Eerst hem maar eens aan de kiem krijgen .. ;-)  (*) Wel aan het kiemen, maar toen die kou er overheen... helaas dus.
Knautia dipsacifolia Bergknautia 100. Deze bergknautia heeft eenzelfde bladaanzet als de kaardenbol (dipsacifolia betekent zoveel als blad van de dipsacus (kaardenbol) ). Dus van die ongesteelde bladeren die zich als een kommetje om de stengel heen zetten. Bij de kaardenbol is dit kommetje bedoeld om insecten te lokkenen erin te laten verdrinken en op die manier voeding tot de plant te krijgen. Ingenieus nietwaar, die natuur... (-)
Knautia macedonica Melton Pastels Beemdkroon 50. Ik had hem vorig jaar al opgekweekt en Knautia-eigen bloeide hij in het jaar van zaaien. Hij bevalt me echter zo goed, dat ik er wel een groepje van aan wil leggen. (+)
Meconopsis betonicifolia Blauwe Papaver 999. Ik heb deze plant al eens gekocht en hij blijkt - althans bij mij in de tuin - van het type tweejarige. Dus kweek ik hem op als een zeer matig winterharde vaste plant. Hij is echter de moeite van het opkweken meer dan waard, want zeg nu zelf, wie wil deze beauty niet in de tuin..! (*)
Molinia arundinacea Cordoba Pijpestrootje 999. Grasjes. Ik ben mijn assortiment behoorlijk aan het uitbreiden, dank zij een fijne ruiling uit de zaaisite (dank nog JW). (-)
Molinia arundinacea Fontaine Pijpestrootje 25 (-)
Molinia arundinacea Transparent Pijpestrootje 999 (-)
Molinia caerulea Dauerstrahl Pijpestrootje 999 (-)
Molinia caerulea Edith Dudszus Pijpestrootje 999 (-)
Molinia caerulea Heidebraut Pijpestrootje 999 (-)
Molinia caerulea Moorhexe Pijpestrootje 999 (-)
Molinia caerulea Windsule Pijpestrootje 999 (-)
Penstemon cobaea Alba Slangekop 100. Stel je toch eens deze mooie combinatie voor. Geweldig toch om in de tuin te hebben! (+)
Penstemon mexicali Red Rocks Slangekop 100. Kijk, en dan krijg ik een zadenlijst onder ogen, waarbij ik tegen deze mooie penstemon kan ruilen... wat een geweldige hobby hebben we toch en wat een prachtkansen. (-)
Penstemon palmeri Slangekop 100. En dat ik iets met penstemons heb mag duidelijk zijn ;-) (-)
Penstemon smallii Slangekop 999 (-)
Penstemon utahensis Slangenkop 100 (+)
Phlomis taurica 10 Wat een aparte phlomis nietwaar. De moeite van het uitproberen. (+)
Phlox paniculata Katharine Vlambloem 0. Tja en dan het verhaal phloxen. Ben ik ook enthousiast over. Niet iedere bezoekers van de zaaisite is dat, voor hen zijn deze planten te krachtig in kleur en te aanwezig. Ik echter, kan er niet genoeg van in de tuin hebben en zo zie je maar weer: zoveel mensen; zoveel smaken (en gelukkig maar). Opkweken van phloxen uit zaad echter, geeft niet de garantie dat de zaailing de eigenschappen van de moederplant zal overnemen (zoals bij veel varieteiten van veel plantensoorten), maar ik wil de gok wel wagen. Het verrassingselement, in positieve of negatieve zin en het spannende moment tijdens de eerste bloei, is een belangrijk onderdeel van mijn hobby. (-)
Phlox paniculata Le Mahdi Vlambloem 0 (-)
Phlox paniculata Oljenka Vlambloem 0 (-)
Phlox paniculata Purple Flame Dwerg Vlambloem 10 (+)
Phlox paniculata Wild Salmon Kruipphlox 100 (+)
Phlox paniculata David's Lavender Vlambloem 0 (+)
Primula japonica Etage Mix 999. Vorig jaar gezaaid en opgekweekt, alleen verkeerd weggezet (in de volle zon) en toen was hij helaas zo beschadigd dat ik hem weg moest doen. Dit jaar de herkansing en met betere zorg omringen :-) (-)
Primula japonica Postford White 999. Idem. (-)
Primula modeste var. Fauriae 999. Mooi voor in de rotstuin. Wel de geschikte omstandigheden creren (zie boven). (-)
Ranunculus aconitifolius Flore Pleno Witte Boterbloem 0. Het zou toch wel geweldig zijn als ik deze mooie witte boterbloem zou kunnen opkweken uit zaad. Ik ben erg benieuwd of het lukken gaat. (-)
Saponaria officinalis Rosa Plena Zeepkruid 60 (-)
Scabiosa columbaria Butterfly Blue Duifkruid 100.  Heb ik in de tuin staan, maar ik wil er wel graag wat grotere groepjes van maken. Bijzaaien is daarvoor een prima remedie. (-)
Scabiosa japonica var. Alpina 25. Hetzelfde geldt voor deze plant. Die heb ik vorig jaar al opgekweekt en in de tuin uitgezet en nu wil ik de groep wat groter maken. (-)
Scutellaria alpina 25. Geweldig voor in het randje langs de weg (met rotsplantjes gevuld) (-)
Sesleria autumnalis Sesleria 999 (-)
Sesleria nitida Sesleria 999 (-)
Sphaeralcea incana 35 Een mooie oranje dit maal. Combineert prachtig met zacht paarsblauw is mijn ervaring. (-)
Stachys macrantha Grote Andoorn 10 Prachtig blad nietwaar. (-)
Stachys monnieri Hummelo Andoorn - Betonie 0 Ik heb er al een opgekweekt, maar had nog wat zaadjes liggen. Nog maar een poging, want hij bevalt me te goed om de zaadjes zomaar in te laten drogen (wat gebeurt als je de zaadjes te lang ongebruikt laat). (-)
Vernonia fasciculata 100. Twee jaar terug heh ik kennis gemaakt met deze mooie vaste plant, de Vernonia gigantea Mammoth. Prachtig diep van kleur en in de categorie hoge planten. Hoge planten, die ik in mijn diepe borders goed gebruiken kan. Nu weer een andere soort, de fasciculata, wordt ook tot 2 meter en heeft dezelfde krachtige kleur als de Mammoth (die iets hoger wordt)  (-)
Viola x wittrockiana Black King 25 Violen mogen natuurlijk niet ontbreken in het lijstje te zaaien zaden. Ik begin met zwart en wit :-) (-)
Viola x wittrockiana Swiss Giant Pure White Tuinviool 0 (-)


>> verder naar 23 februari


2019 © Gea's Zaaisite