rotsplanten


 

vijverterras alyssum phloxIk kan me nog herinneren wat ik, toen ik nog niet eens zo heel lang geleden, helemaal blanco was wat tuinieren betreft, me altijd voorstelde bij wat een 'rotstuin' zou inhouden: een berg met stenen, rotsen of steenslag, waar tussen kleine plantjes die ik koos omdat ik ze leuk vond gegroeppeerd waren. Het eerste rotstuintje dat ik destijds maakte werd dan ook een groot fiasco. Verkeerde keuze van plantjes en ze daardoor slecht kunnen verzorgen. Mijn gedachte over een rotstuin was natuurlijk wel heel kort door de bocht.

Inmiddels weet ik beter.

 
Je bent niet speciaal gehouden aan een rotsachtige ondergrond waar de beplanting weinig vocht nodig heeft en ook relatief weinig voeding.

Ook met een andere ondergrond kun je een 'rots'tuin houden.

Een voorbeeld is de meters lange strook (houten bak van 10 x 10 cm bekleed aan de binnenzijde met worteldoek) die wij langs de weg hebben gemaakt. Daarin hebben wij verscheidene rotsplantjes of kleine vaste plantjes ondergebracht. Het is nu hij goed begroeid raakt een machtig leuk gezicht. We houden er typische rotsplantjes in, maar ook jonge opkweek van lage vaste plantjes die maar heel langzaam groeien en die anders te kwetsbaar in border weg zouden vallen.


Kortom, het gegeven 'rotstuin' behelst een breed assortiment soorten planten die grofweg genomen in een paar hoofdgroepen onder te verdelen valt:  droogte minnende planten, vocht minnende planten, planten voor tussen rots of of op muurtjes, planten voor in bakken of troggen en kruipende planten. Bij de keuze van de planten moet met die factoren, net als je doet bij borderplanten, rekening gehouden worden en moeten ze naar soort of eigenschap gegroeppeerd worden. Eén ding echter, hebben ze allemaal gemeen: de grootte, of liever gezegd, de geringe afmeting.

het zaaien van rotsplanten

Wat het uit zaad vermeerderen van rotsplanten betreft en daar gaat deze website tenslotte over, dat verschilt niet zoveel van de overige planten.

Het zaaien van het veelal zeer fijne zaad gaat het gemakkelijkst als je een bakje met zaaiaarde vult, daarop een laagje van ca 0,5 cm gewassen en gezeefd guszand (brekerzand) strooit. Vervolgens vouw je een memoblaadje in twee en neemt wat zaadjes op met de vouw en strooit die al tikkende tegen de vouw op het laagje guszand. Dan neem je de plantenspuit en sproeit op het zand, waardoor de zaden tussen de zandkorrels spoelen.

Het lastigste komt als je moet gaan verspenen, een belangrijk onderdeel van het zaai- en groeitraject. Daarvoor heb je een vaste hand, een verspeenhoutje en een loep nodig. Ik gebruik als verspeenhoutje een tandenstoker, waarmee ik de kleine zaailingen uit de zaaiaarde wip en overbreng naar een potje met potgrond, waar net als bij het zaaien, een laagje guszand op is aangebracht.

Het opkweken van rotsplanten is wat lastiger. Doordat de jonge rotsplanten, ienie-mienie-plantjes dus, heel snel verdrogen of verbranden door de zon. Het is een plantensoort waar je de tijd voor moet (kunnen) nemen en ze moeten, vooral in de opkweekfase, behoorlijk nagelopen worden. Er moet veel gesproeid en bescherming tegen directe zon en andere weersinvloeden, zoals slagregen geboden worden.

En heb je dan eenmaal mooie plantjes opgekweekt en hebben die gebloeid en zaad gezet, dan volgt het einde van de cyclus: het oogsten van de zaadjes. Dat is in veel gevallen een behoorlijk priegelwerkje waar niet zelden een pincet en een loep aan te pas moet komen. Maar dat hebben we er wel voor over nietwaar. Juist dat oogsten en verzamelen vormt een leuk onderdeel van de hobby, want zeg nu zelf, wat is er leuker dan onderling speciale soortjes te kunnen ruilen en je verzameling uit te breiden.

Ik heb een behoorlijk aantal zaden beschikbaar die geschikt zijn om in een pot, trog of rotstuin op te kweken. Je kunt ze eenvoudig op de zadenlijst selecteren Door op de knop 'hoogte' te klikken. De laagste planten komen dan tevoorschijn en daar zitten heel veel soorten tussen die voor dit doel geschikt kunnen zijn.

Heb je zin in een album te bekijken... hier heb ik er eentje voor je gemaakt. Veel plezier ermee!

vijverterras vijverterras vijverterras

Meer informatie en handige links:

Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV)

Vlaamse Rotsplanten Vereniging (VRV)

Rots- en alpen Plantenkwekerij ‘De Gentiaan'

2021 © Gea's Zaaisite