Eetbare bloemen en planten (en zaden)
Dat de moestuin ons veel lekkers aan groenten
en vruchten biedt wisten we wel. Steeds meer echter, lees ik
dat experimenterende koks onder ons de meest wilde recepten
uit proberen met plantendelen, bloemen, kruiden en zaden.
Nu ga ik daar niet verder op in, ik ben een recht toe, recht
aan kok met af en toe een wilde uitspatting :-) en kan daarover
niet veel melden, maar ik kan wel vermelden welke van de planten
en bloemen ik in mijn tuin heb (gehad) die voor dat doel aangewend
kunnen worden.
Voor mezelf een leuke uitdaging om ook deze materie eens door te
spitten :-)
Eetbare bloemen:
Niet elke bloem is eetbaar ! Eigenlijk
is dat maar een fractie van het brede assortiment aan bloemen
dat de natuur ons biedt. En niet alleen omdat veel bloemen of
plantdelen giftig zijn, maar ook zijn veel planten - ook die
je in de tuincentra (of juist die je in de tuincentra) koopt,
besproten met bestrijdingsmiddel. Niet echt plezierig om dat
tot je te nemen.
Maar ook bloemen in de vrije natuur zijn niet altijd veilig.
Denk maar eens aan de bloemen in de berm langs een drukke weg
of bloemen in de nabijheid van landbouwland waar ook dikwijls
nog met pesticiden gespoten wordt.
Weet zeker dat je met de juiste plant
of bloem van doen hebt en eet in het begin heel spaarzaam. Niet
ieder reageert namelijk goed op deze vorm van voedsel.
Goudsbloemen (Calendula officinalis) -
Een heerlijke eetbare bloem. Smaken variėren van pittig tot
bitter tot gepeperd. Hun scherpe smaak lijkt op saffraan . Heeft
mooie bloemblaadjes in gouden-oranje tinten. Strooi ze op soepen,
pasta of rijst gerechten, kruidenboters, en salades. Bloemblaadjes
voegen een gele tint toe aan soepen, spreads, en roerei.
Anjers (Dianthus caryophyllus) - Anjers kunnen
worden gedrenkt in wijn, snoep, of gebruik als taart decoratie.
Voor het gebruik van de verrassend zoete bloemblaadjes in desserts
verwijder de bittere witte onderkant van de bloem. Dianthus
zijn de miniatuur lid van de anjer familie met lichte kruidnagel-achtige
of nootmuskaat geur. Bloemblaadjes geven kleur aan salades.
Anjer bloemblaadjes is een van de geheime ingrediėnten die gebruikt
wordt om Chartreuse, een Franse likeur, te maken sinds de 17e
eeuw./p>
Chrysanten (Chrysanthemum coronarium) ? Pittige smaak, een beetje
bitter, variėrend in de kleuren van rood, wit, geel en oranje.
Ze variėren in smaak van zwakpeperig tot milde bloemkool. Ze
kunnen eerst worden geblancheerd en vervolgens de bloemblaadjes
strooien op een salade. De bladeren kunnen ook worden gebruikt
om azijn op smaak te brengen. Verwijder de bittere bloembasis
en gebruik alleen de bloemblaadjes. Jonge bladeren en stengels
van de Kroon Daisy, ook wel bekend als Chop Suey Groenen of
Shingiku in Japan, worden veel gebruikt in de oosterse roerbakgerechten
en als salade kruiden.
Klaver (Trifolium soorten) - Sweet, anijs-achtige, zoethout.
Rauwe bloemhoofdjes zijn vaak moeilijk te verteren.
Korenbloem (Centaurea cynaus) - Ook wel bachelor-knop. Ze hebben
een licht zoete tot pittige, kruidnagel-achtige smaak. . Vaker
gebruikt als garnering.
Damastbloem
(Hesperis matronalis) - Ook wel Sweet Rocket of Dame Violet.
Deze plant wordt vaak verward met Phlox. Phlox heeft vijf bloemblaadjes,
Dame Rocket heeft slechts vier. De bloemen, die phlox lijken,
zijn diepe lavendel, en soms roze naar wit. De plant is een
onderdeel van de mosterd familie net als radijs, broccoli, kool,
bloemkool en
mosterd. De plant en bloemen zijn eetbaar, maar
vrij bitter. De bloemen zijn aantrekkelijk toegevoegd aan groene
salades. De jonge bladeren kunnen ook worden toegevoegd aan
uw salade greens (voor culinaire doeleinden, de bladeren moeten
worden geplukt voordat de plant bloeit). Het zaad kan ook worden
gekiemd en toegevoegd aan salades. OPMERKING: Het is niet hetzelfde
ras als het kruid vaak genoemd Rocket, die wordt gebruikt als
een groene salades.
Paardebloemen (Taraxacum officinalis) - Lid van de Daisy familie.
Bloemen zijn liefste als ze jong geplukt. Ze hebben een zoete,
honing-achtige smaak. Rijpe bloemen zijn bitter. Paardebloem
knoppen zijn lekkerder dan de bloemen: beste te halen deze wanneer
ze heel dicht bij de grond, stevig gebundelde in het centrum,
en over de grootte van een kleine kauwgombal. Goed rauw of gestoomd.
Ook in wijn. Jonge bladeren smaken goed gestoomd, of gooi ze
in salades. Bij het serveren van een rijstgerecht gebruik dan
is paardenbloemen als confetti over de rijst.
Eendagslelie (Hemerocallis soorten) - Iets zoet met een milde
plantaardige smaak, zoals zoete sla of meloen. Hun smaak is
een combinatie van asperges en courgettes. . Sommige mensen
denken dat verschillende gekleurde bloesems verschillende smaken
hebben. Voor het gebruik van de verrassend zoete bloemblaadjes
in desserts, snij de bittere witte onderkant van de bloem. Bloemen
zien er mooi uit op salade schotels of bekroning op een ijstaart.
Strooi de grote bloemblaadjes in een lente salade. In het voorjaar
verzamelde uitschieters zijn te gebruiken als een substituut
voor asperges. OPMERKING: Veel Lelies bevatten alkaloļden en
zijn niet eetbaar. Daglelies kan optreden als een diureticum
of laxeermiddel, eet ze met mate.
Madeliefjes (Bellis perennis) - De bloemen hebben een licht
bittere smaak en worden meer gebruikt voor hun uiterlijk dan
hun smaak. De bloemblaadjes worden gebruikt als garnering en
in salades.
Fruit Bloemen:
De meeste fruitbomen worden bespoten vlak voor en tijdens de
bloei. Als u gebruik maakt van je eigen bloemen die nog niet
gespoten, dan alleen de bloemblaadjes, niet de stampers of meeldraden.
Appelbloesem (Malus soorten) - Apple Blossoms hebben een delicate
bloemige smaak en aroma. Ze zijn een mooie aanvulling op fruit
gerechten en kan gemakkelijk worden gekonfijte te gebruiken
als garnering.
OPMERKING: Eet met mate want de bloemen kunnen
cyanide sporen bevatten .
De zaden van de appel zijn giftig.
Vlierbessen Bloesem (Sambucus spp) - De bloesems hebben een
romige kleur en hebben een zoete geur en zoete smaak. Bij het
oogsten vlierbesbloemen, hen niet te wassen want dat verwijdert
een groot deel van de geur en smaak. In plaats daarvan zorgvuldig
controleren op insecten. De vrucht wordt gebruikt om wijn te
maken. De bloemen, bladeren, bessen, bast en wortels zijn allemaal
gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde door de eeuwen.
OPMERKING: Alle andere delen van deze plant, behalve de bessen,
zijn giftig! Ze bevatten een bittere alkaloļde en glycoside
dat kan veranderen in cyanide. De gekookte rijpe bessen zijn
onschadelijk. Eten van ongekookt bessen kan leiden tot misselijkheid,
braken en diarree.
Fuchsia (Fuchsia x hybrida). Bloemen hebben een enigszins zure
smaak. Explosieve kleuren en sierlijke vorm maakt het ideaal
als garnering. De bessen zijn ook eetbaar.
Zuring (Rumex acetosa) - Zuring bloemen hebben een wrange citroen
smaak. Dus gebruiken als een citroen: op pizza, een salade topping,
in sauzen, over komkommer salade.
Gladiool (Gladiolus spp) - Bloemen (verwijderd helmknoppen)
hebben een onopvallende smaak (smaak vaag als sla) maar vormen
mooie houders voor zoete of hartige spreads of mousses. Meng
individuele bloemblaadjes in salades. Het kan ook worden gekookt
als een dag lelie.
Kruiden bloemen:
De meeste kruiden bloemen zijn net zo lekker als het loof en
zeer aantrekkelijk wanneer gebruikt in salades. Voeg enkele
blaadjes toe aan een gerecht dat je al om de smaak brengt met
het kruid.
Uien bloemen (Alliums) (prei, bieslook, knoflook, knoflook bieslook)
- Bekend als de Bloeiende uien. Er zijn ongeveer vierhonderd
soorten dat de bekende ui omvat, knoflook, bieslook, hellingen,
en sjalotten. Alle leden van dit geslacht zijn eetbaar. Hun
smaken variėren van milde uien en prei tot sterke ui en knoflook.
Alle delen van de planten zijn eetbaar. De bloemen hebben meestal
een sterkere smaak dan de bladeren en de jonge ontwikkeling
van zaad-koppen smaakt nog sterker. We eten de bladeren en bloemen
vooral in salades. De bladeren kunnen ook worden gekookt als
een aroma met andere groenten in soepen, enz.
Bieslook
Bloesem (Allium schoenoprasum) - Gebruik telkens wanneer een
lichte ui smaak en aroma gewenst is. Scheid de roosjes en geniet
van de zachte ui smaak in een verscheidenheid aan gerechten.
Knoflook Blossoms (Allium sativum) - De bloemen kunnen wit of
roze zijn, en de stengels zijn plat in plaats van rond. De smaak
heeft een knoflook zweem die smaak geeft aan uw favoriete eten.
Milder dan de bol knoflook. Heerlijk in salades.
Engelwortel (Angelica archangelica) - Afhankelijk van het ras,
variėren bloemen van licht lavendel-blauw tot diep roze. Het
heeft een smaak gelijk aan zoethout. Angelica wordt culinair
gewaardeerd om de zaden en stengels, die worden gekonfijt gebruikt
in likeuren, en de jonge bladeren en scheuten kunnen worden
toegevoegd aan een groene salade. Vanwege de selderij-achtige
smaak, Angelica heeft een natuurlijke affiniteit met vis. De
bladeren hebben een sterkere, schone smaak en zijn een interessante
toevoeging aan salades. In haar geboorteland Noord-Europa, worden
zelfs de rijpe bladeren worden gebruikt, met name door de Lappen,
als een natuurlijk bewaarmiddel voor vis. Veel mensen in de
koude noordelijke regios, zoals Groenland, Siberiė en Finland
vinden Angelica een groente, en eten de ruwe stengels, soms
met boter. Jonge bladeren kunnen worden gebruikt in een thee.
Anijs Hysop (Agastache foeniculum) - Zowel de bloemen en bladeren
hebben een fijne anijs of zoethout smaak. De bloesems maken
garnituren aantrekkelijk en worden vaak gebruikt in Chinese
stijl gerechten. Uitstekend in salades.
Basilicum (Ocimum basilicum) - Afhankelijk van het type, de
bloemen zijn óf helder wit, lichtroze, of een delicate lavendel.
De smaak van de bloem is milder, maar vergelijkbaar met de bladeren
van dezelfde plant. Basil heeft ook verschillende rassen die
verschillende mildere smaken als citroen en munt hebben. Bestrooi
ze over de salade of pasta voor een geconcentreerde smaak en
een vonk van kleur die elk gerecht een frisse, feestelijke look
geeft.
Wilde Bergamot (Monarda didyma) - smaak zoals oregano
en munt en doet denken aan citrus met zachte mengeling van citroen
en sinaasappel. De rode bloemen hebben een mint smaak. De bladeren
en bloemblaadjes kunnen ook gebruikt worden als groenten en
reguliere salades. De bladeren smaken als het belangrijkste
ingrediėnt in Earl Grey thee en kan gebruikt worden als een
vervanger..
Borage (Borago officinalis) - Heeft mooie korenbloemblauw stervormige
bloemen. Bloesems en bladeren hebben een koele, zwakke komkommer
smaak. Geweldig in limonade, jenever en tonics, sorbets, soepen,
kaas en dips.
Kleine pimpernel (Sanquisorba minor)- De smaak is meestal vergeleken
met die van komkommers. Ze kunnen door elkaar worden gebruikt
.
Kervel (Anthriscus cerefolium) Kervel bloemen zijn delicate
witte bloemen met een anijssmaak. Kervel smaak gaat zeer snel
verloren, hetzij door het drogen van het kruid, of te veel warmte.
Gebruik het derhalve alleen vers.
Koriander (Koriander sativum) - Net als de bladeren
en zaden, hebben de bloemen een sterke kruidige smaak. Gebruik
bladeren en bloemen rauw. de smaak vervaagt al snel wanneer
gekookt. Strooi naar smaak over salades, bonen gerechten, en
koude groentegerechten.
Kamille
(Chamaemelum noblis) - De bloemen zijn klein en hebben een zoete,
appel-achtige smaak. OPMERKING: Drink kamillethee met mate,
want het bevat thuaone; ambrosia patiėnten kunnen allergisch
zijn voor kamille.
Dille (Anethum graveolens) - Pittige; net als hun bladeren, maar sterker.
Gebruik van de gele dille bloemen zoals het kruid in warme of
koude soepen, zeevruchten, dressings en dips. De zaden worden
gebruikt in beitsen en bakken.
Venkel (Foeniculum vulgare) - Het heeft gele bloemen die een
milde anijssmaak hebben. Gebruik in combinatie met desserts
of koude soepen of als garnering met uw voorgerechten.
Gember (Zingiber officinale) - De witte variėteit van gember
is zeer geurig en heeft een gingery smaak op de tong. Bloemblaadjes
kan rauw gegeten worden of u kunt de jonge scheuten koken.
Jasmijn (Jasmine officinale) - De bloemen zijn intens geurig
en worden traditioneel gebruikt voor geurende thee. Echte Jasmijn
heeft ovale, glanzende bladeren en buisvormige, wasachtige-witte
bloemen. OPMERKING: De valse Jasmijn is in een compleet andere
geslacht, Gelsemium, en wordt beschouwd als te giftig voor
menselijke consumptie.
Lavendel (Lavandula angustifolia) - zoete, bloemige smaak, met
citroen en citrus. Bloemen ziet er prachtig uit en smaakt ook
goed in een glas champagne, met chocolade cake, of als garnituur
voor sorbets. Lavendel leent zich voor hartige gerechten, ook
van stevige stoofschotels en met wijn verlaagde sauzen.
Voegt een mysterieuze geur aan vla, vlaaien of sorbets.
Citroenverbena (Aloysia triphylla) - Kleine crčmekleurige citrus
geurende bloemen. Bladeren en bloemen kunnen worden doordrenkt
als een kruidenthee, en gebruikt om de smaak in vla en vlaaien.
Marjolein (Origanum
majorana) - Bloemen zijn een mildere versie
van het blad plant. Gebruik als het kruid.
Oregano (Origanum vulgare) - mildere versie van het blad plant.
Gebruik het kruid.
Rosemarijn Rosemary - mildere versie van het blad. Verse of
gedroogde kruiden en bloemen geeft smaak aan mediterrane gerechten.
Gebruik in combinatie met vlees, schaaldieren, sorbets of dressings.
Saffloer (Carthamus tinctorius) - De gedroogde bloemenworden
gebruikt als voedsel kleurstof in plaats van de meer aromatische
en duurdere Spaanse saffraan.
Salie (Salvia officinalis) - De bloemen zijn violet-blauw, roze
of wit tot 1 3 / 8 cm lang, klein, geclusterd in kransen langs
de stengel toppen. Bloemen hebben een subtielere smaak dan de
bladeren en kan gebruikt worden in salades en als garnering.
Bloemen zijn een heerlijke metgezel voor veel voedingsmiddelen
zoals bonen, maļs gerechten, gebakken of gevulde champignons,
of pesto saus.
Bonenkruid (Satureja hortensis) - De smaak van de bloemen is
enigszins warm en peperig en vergelijkbaar met tijm.
Tijm (Thymus spp.) - Mildere versie van het blad. Gebruik takjes
of bloemen als garnering en strooi dit over soepen, enz.
Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) - Cranberry-achtige smaak
met citrus ondertoon. Gebruik enigszins zure bloemblaadjes spaarzaam
in salades of als garnering. De bloem kan worden gedroogd om
er een exotische thee van te zetten.
Stokroos (Alcea rosea) - Zeer flauw smakende smaak.
Kamperfoelie (Lonicera japonica) - zoete honing smaak. Alleen
de bloemen zijn eetbaar. OPMERKING: Bessen zijn zeer giftig
- niet opeten!
Hyacint (Brodiaea douglasii) - Alleen de wilde hyacint bollen zijn eetbaar. De bollen kunnen worden gebruikt
zoals aardappelen en heeft een zoete, nootachtige smaak. OPMERKING:
De gewone hyacint (te vinden in uw tuin) is giftig en mag niet
worden gegeten.
Vlijtig liesje (Impatiens wallerana) - De bloemen hebben een
zoete smaak. Ze kunnen worden gebruikt als garnering in salades
of zwevend in dranken.
Driekleurig viooltje (Viola tricolor) - Mooi geel, wit en paars
bloemen hebben een milde smaak en kan worden gebruikt in salades
en om taarten versieren, of geserveerd met zachte kaas. Ze zijn
ook een geweldige aanvulling op dranken, soepen, desserts of
salades.
Sering (Syringa vulgaris) - De smaak van seringen varieert.
Zeer fijn, een beetje bitter. Heeft een duidelijke citroengeur
smaak met prikkelende ondertoon.
Linde (Tilla spp.) - Kleine bloemen, wit tot geel zijn heerlijk
geurend en hebben een honing-achtige smaak. De bloemen worden
gebruikt in thee die in het Frans tilleul genaamd wordt.
Geveerdbladig afrikaantje (Tagetes tenuifolia)
- Deze kan worden gebruikt als een substituut voor
saffraan. Ook veel in salades heeft een citrus smaak.
Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) - Komt in variėteiten en
in schitterende kleuren met peperige smaak. Oost-Indische kers
behoort tot de meest voorkomende eetbare bloemen. Bloesems hebben
een zoete, pittige smaak vergelijkbaar met waterkers
Viooltje (Viola x wittrockiana) - Violen hebben een licht zoete
groene of grasachtige smaak. Eet alleen de bloemblaadjes,
de smaak is zeer mild Te gebruiken als garnering, in fruitsalade,
groene salade, desserts of in soepen.
Pioenroos (Paeonia lactiflora) - In China worden de gevallen
blaadjes voorgekookt en gezoet als een tea-time delicatesse.
Pioen water werd gebruikt om te drinken in de middeleeuwen.
Voeg pioen bloemblaadjes toe in je zomerse salade of limonades.
Feijoa (Feijoa sellowians) - De smaak is zoet en tropisch, zoiets
als een vers geplukte rijpe papaja of exotische meloen nog warm
van de zon.
Sleutelbloem (Primula vulgaris) - Ook bekend als Cowslip. Deze
bloem is kleurrijk met een zoete, maar saaie smaak. Toe te voegen
aan salades,, koken als groente, of fermenteren in een wijn.
Wilde peen(Daucus carota) - Het is de oorspronkelijke wortel,
waaruit de moderne cultivars werden ontwikkeld. De bloemen zijn
klein en wit. Goed in salades. OPMERKING: Het probleem is ze
ziet er bijna precies hetzelfde als andere giftige wilde planten.Wilde
peen heeft een harige stengel, terwijl de stengels van giftige
lookalikes glad en haarloos zijn.
Rozen(Rosa canina
) Smaken zijn afhankelijk
van type, kleur, en de bodemgesteldheid. Smaak doet denken aan
aardbeien en groene appels. Zoet, met subtiele ondertonen, variėrend
van fruit tot mint . Alle rozen zijn eetbaar, meer uitgesproken
smaak hebben de donkere variėteiten. Kunnen ijs en desserts,
of grotere bloemblaadjes garnituur kan worden gestrooid op desserts
of salades. Vries ze in ijsblokjes. Bloemblaadjes worden gebruikt
in stroop, gelei, geparfumeerde boters en zoet beleg. LET OP:
Zorg ervoor dat je het bittere witte gedeelte van de bloemblaadjes
te verwijdert.
Geraniums (Pelargonium soorten) - De bloem smaak hangt af van
het ras. Strooi ze over desserts en verfrissende drankjes
of invriezen in ijsblokjes. OPMERKING: Geranium Citronelle bloesem
kan niet worden gegeten.
Zonnebloem (Helianthus annus) - De bloem is het best te eten
in het kiem stadium, en smaakt vergelijkbaar met artisjokken.
Zodra de bloem opent kunnen de bloemblaadjes worden gebruikt,
zoals chrysanten, de smaak is duidelijk bitterzoet. De ongeopende
bloemknoppen kunnen worden gestoomd zoals artisjokken.
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) - De bloem smaak
is zoet met een hint van noten en vanille. OPMERKING: heeft
een bloedverdunnende werking indien gegeten in grote hoeveelheden
Knolbegonia (Begonia x tuberosa) - LET OP: Alleen Hybriden zijn
eetbaar. De bloemblaadjes van de knolbegonias zijn eetbaar.
Hun felle kleuren en zure, fruitige smaak brengen smaak en schoonheid
op een zomerse salade. Begonia bloesems hebben een heerlijke
citrus zure smaak en een sappige crunch. De bloemblaadjes worden
gebruikt als garnering en in salades. Stengels kunnen worden
gebruikt in plaats van rabarber. De bloemen en stengels bevatten
oxaalzuur en mag niet worden verbruikt door personen die lijden
aan jicht, nierstenen, of reuma.
Tulp kroonbladeren (Tulipa) - Smaak varieert van tulp naar tulp,
maar over het algemeen smaken de bloemblaadjes als zoete sla,
verse baby erwten, of komkommer-achtig. OPMERKING: Sommige mensen
hebben een sterke allergische reactie. Aanraken veroorzaakt
dan al uitslag, gevoelloosheid, enz. Zij kunnen ze niet eten
Eet nooit de bollen. Als u twijfels hebt, eet de bloem niet.
Plantaardige bloemen:
Wist u dat broccoli, bloemkool en artisjokken
allen bloemen zijn? Ook het kruid saffraan en de meeldraden
van de krokus
Kappers zijn ongeopende bloemknoppen van een
struik. De algemene regel is dat de bloemen van de meeste groenten
en kruiden zijn veilig om te eten. Controleer dat altijd eerst,
want zoals met alles in het leven, er zullen altijd uitzonderingen
zijn. OPMERKING: Vermijd - de bloemen van tomaat, aardappel,
aubergine, paprika en asperges.
Rucola (Eruca vesicaria) - Ook wel raket in de tuin, Roquette,
rucola-sla, Oruga,
Rocketsalad, raket-zachtaardig; Raukenkohl (Duits); rouquelle
(Frans); rucola (Italiaans). Een Italiaanse groente meestal
gewaardeerd rauw in salades of op brood. De bloemen zijn klein,
wit met donkere centra en kunnen worden gebruikt in de salade
voor een licht pikante smaak. De bloemen smaak is vergelijkbaar
met de bladeren en variėren in kleur van wit tot geelachtig
met donkere paarse nerven. Rucola lijkt op radijs bladeren in
zowel uiterlijk en smaak. Bladeren zijn samengesteld en hebben
een pittige, peperige smaak die begint mild in jonge bladeren
en sterker wordt als ze volwassen worden.
Artisjok (Cynara scolymus) - De artisjok is een bloem waarvan
de bladeren van de bloem worden gegeten.
Broccoliroosjes (Brassica oleracea) - Het bovenste gedeelte
van broccoli zijn eigenlijk bloemknoppen. Als de bloemknoppen
volwassen zijn, zal elke openen in een helder gele bloem, dat
is waarom ze roosjes worden genoemd.
Mais scheuten (Zea mays) - Mais scheuten kunnen worden gegeten
als ze grote grassprieten lijken met een sterke zoete maļs smaak.
De hele baby maļs in bolster kan ook gegeten worden, zijde en
alles.
Mosterd (Brassica soorten) - Jonge bladeren kunnen worden gestoomd,
gebruikt als een kruid, rauw gegeten of gekookt als spinazie.
OPMERKING: Sommige mensen zijn zeer allergisch voor mosterd.
Beginnen met een klein beetje. Eten in grote hoeveelheden kan
leiden tot een rode huid vlekken
Okra (Abelmoschus esculentus) Het heeft hibiscus-achtige
bloemen en zaaddozen dat, wanneer geplukt een heerlijke groenteschotel
geeft wanneer gestoofd of gebakken. De rijpe zaden zijn
gebruikt als een substituut voor koffie, het zaad kan worden
gedroogd voor de opslag en toekomstige gebruik.
Pac Choy (Brassica chinensis) - Een smakelijk zusje van de Broccoli
plant.
Erwten bloesem (Pisum soorten) - Eetbare doperwten bloeien meestal
in wit. De bloesems zijn licht zoet en knapperig en smaken ze
zoals erwten. De scheuten en wijnranken zijn eetbaar, met een
delicate, erwt-achtige smaak. OPMERKING: Bloei van siererwten
is giftig - niet eten.
Radijs bloemen (Raphanus sativus) - Afhankelijk van het ras,
zijn bloemen roze, wit of geel, en verschilt de
smaak ( radijs smaak). Het best gebruikt in salades. De Radijs
scheuten met hun felle rode of witte stengels zijn erg lekker
gebakken of in salades.
Gewone bonen (Phaseolus vulgaris) - hebben briljante rode bloemen
die erg lekker zijn en kunnen worden geserveerd als garnituur
voor soepen, en in salades.
Pompoen bloesem (Curcubita pepo) - pompoen bloesems zijn eetbaar
en de smaak mild van ruwe squash. Bereid de bloesems door wassen
en trimmen van de stengels en verwijder de meeldraden.
Viooltjes (Viola soorten) - Zoete, geparfumeerde smaak. Zijn
er in kleurrijk paars en geel tot abrikoos en pastel tinten.
De bladeren en bloemen zijn goed te eten. Prachtige versiering.
Al deze bloemen maken een mooie versiering voor taarten, sorbets,
of andere desserts. De hartvormige bladeren zijn eetbaar en
lekker gekookt als spinazie.
Yucca kroonbladeren (Yucca soorten) - De witte bloem is Yucca
knapperig met een milde, zoete smaak (een hint van artisjok).
in het voorjaar, kunnen ze gebruikt worden in salades en als
garnering.
Bron: van internet geplukt (anarchiel.com)
Literatuur: De eetbare tuin (Alys Fowler)
|