Eetbare bloemen en planten (en zaden)

Dat de moestuin ons veel lekkers aan groenten en vruchten biedt wisten we wel. Steeds meer echter, lees ik dat experimenterende koks onder ons de meest wilde recepten uit proberen met plantendelen, bloemen, kruiden en zaden.
Nu ga ik daar niet verder op in, ik ben een recht toe, recht aan kok met af en toe een wilde uitspatting :-) en kan daarover niet veel melden, maar ik kan wel vermelden welke van de planten en bloemen ik in mijn tuin heb (gehad) die voor dat doel aangewend kunnen worden.

Voor mezelf een leuke uitdaging om ook deze materie eens door te spitten :-)


Eetbare bloemen:


Niet elke bloem is eetbaar ! Eigenlijk is dat maar een fractie van het brede assortiment aan bloemen dat de natuur ons biedt. En niet alleen omdat veel bloemen of plantdelen giftig zijn, maar ook zijn veel planten - ook die je in de tuincentra (of juist die je in de tuincentra) koopt, besproten met bestrijdingsmiddel. Niet echt plezierig om dat tot je te nemen.
Maar ook bloemen in de vrije natuur zijn niet altijd veilig. Denk maar eens aan de bloemen in de berm langs een drukke weg of bloemen in de nabijheid van landbouwland waar ook dikwijls nog met pesticiden gespoten wordt.

Weet zeker dat je met de juiste plant of bloem van doen hebt en eet in het begin heel spaarzaam. Niet ieder reageert namelijk goed op deze vorm van voedsel. calendula indian prince


Goudsbloemen (Calendula officinalis) - Een heerlijke eetbare bloem. Smaken variėren van pittig tot bitter tot gepeperd. Hun scherpe smaak lijkt op saffraan . Heeft mooie bloemblaadjes in gouden-oranje tinten. Strooi ze op soepen, pasta of rijst gerechten, kruidenboters, en salades. Bloemblaadjes voegen een gele tint toe aan soepen, spreads, en roerei.


Anjers (Dianthus caryophyllus) - Anjers kunnen worden gedrenkt in wijn, snoep, of gebruik als taart decoratie. Voor het gebruik van de verrassend zoete bloemblaadjes in desserts verwijder de bittere witte onderkant van de bloem. Dianthus zijn de miniatuur lid van de anjer familie met lichte kruidnagel-achtige of nootmuskaat geur. Bloemblaadjes geven kleur aan salades. Anjer bloemblaadjes is een van de geheime ingrediėnten die gebruikt wordt om Chartreuse, een Franse likeur, te maken sinds de 17e eeuw./p>


Chrysanten (Chrysanthemum coronarium) ? Pittige smaak, een beetje bitter, variėrend in de kleuren van rood, wit, geel en oranje. Ze variėren in smaak van zwakpeperig tot milde bloemkool. Ze kunnen eerst worden geblancheerd en vervolgens de bloemblaadjes strooien op een salade. De bladeren kunnen ook worden gebruikt om azijn op smaak te brengen. Verwijder de bittere bloembasis en gebruik alleen de bloemblaadjes. Jonge bladeren en stengels van de Kroon Daisy, ook wel bekend als Chop Suey Groenen of Shingiku in Japan, worden veel gebruikt in de oosterse roerbakgerechten en als salade kruiden.


Klaver (Trifolium soorten) - Sweet, anijs-achtige, zoethout. Rauwe bloemhoofdjes zijn vaak moeilijk te verteren.


Korenbloem (Centaurea cynaus) - Ook wel bachelor-knop. Ze hebben een licht zoete tot pittige, kruidnagel-achtige smaak. . Vaker gebruikt als garnering.


hesperis matronalis purpureusDamastbloem (Hesperis matronalis) - Ook wel Sweet Rocket of Dame Violet. Deze plant wordt vaak verward met Phlox. Phlox heeft vijf bloemblaadjes, Dame Rocket heeft slechts vier. De bloemen, die phlox lijken, zijn diepe lavendel, en soms roze naar wit. De plant is een onderdeel van de mosterd familie net als radijs, broccoli, kool, bloemkool en… mosterd. De plant en bloemen zijn eetbaar, maar vrij bitter. De bloemen zijn aantrekkelijk toegevoegd aan groene salades. De jonge bladeren kunnen ook worden toegevoegd aan uw salade greens (voor culinaire doeleinden, de bladeren moeten worden geplukt voordat de plant bloeit). Het zaad kan ook worden gekiemd en toegevoegd aan salades. OPMERKING: Het is niet hetzelfde ras als het kruid vaak genoemd Rocket, die wordt gebruikt als een groene salades.

Paardebloemen (Taraxacum officinalis) - Lid van de Daisy familie. Bloemen zijn liefste als ze jong geplukt. Ze hebben een zoete, honing-achtige smaak. Rijpe bloemen zijn bitter. Paardebloem knoppen zijn lekkerder dan de bloemen: beste te halen deze wanneer ze heel dicht bij de grond, stevig gebundelde in het centrum, en over de grootte van een kleine kauwgombal. Goed rauw of gestoomd. Ook in wijn. Jonge bladeren smaken goed gestoomd, of gooi ze in salades. Bij het serveren van een rijstgerecht gebruik dan is paardenbloemen als confetti over de rijst.


Eendagslelie (Hemerocallis soorten) - Iets zoet met een milde plantaardige smaak, zoals zoete sla of meloen. Hun smaak is een combinatie van asperges en courgettes. . Sommige mensen denken dat verschillende gekleurde bloesems verschillende smaken hebben. Voor het gebruik van de verrassend zoete bloemblaadjes in desserts, snij de bittere witte onderkant van de bloem. Bloemen zien er mooi uit op salade schotels of bekroning op een ijstaart. Strooi de grote bloemblaadjes in een lente salade. In het voorjaar verzamelde uitschieters zijn te gebruiken als een substituut voor asperges. OPMERKING: Veel Lelies bevatten alkaloļden en zijn niet eetbaar. Daglelies kan optreden als een diureticum of laxeermiddel, eet ze met mate.

Madeliefjes (Bellis perennis) - De bloemen hebben een licht bittere smaak en worden meer gebruikt voor hun uiterlijk dan hun smaak. De bloemblaadjes worden gebruikt als garnering en in salades.

Fruit Bloemen:

De meeste fruitbomen worden bespoten vlak voor en tijdens de bloei. Als u gebruik maakt van je eigen bloemen die nog niet gespoten, dan alleen de bloemblaadjes, niet de stampers of meeldraden.appel bloesem

Appelbloesem (Malus soorten) - Apple Blossoms hebben een delicate bloemige smaak en aroma. Ze zijn een mooie aanvulling op fruit gerechten en kan gemakkelijk worden gekonfijte te gebruiken als garnering.

OPMERKING: Eet met mate want de bloemen kunnen cyanide sporen bevatten . 
De zaden van de appel zijn giftig.

Vlierbessen Bloesem (Sambucus spp) - De bloesems hebben een romige kleur en hebben een zoete geur en zoete smaak. Bij het oogsten vlierbesbloemen, hen niet te wassen want dat verwijdert een groot deel van de geur en smaak. In plaats daarvan zorgvuldig controleren op insecten. De vrucht wordt gebruikt om wijn te maken. De bloemen, bladeren, bessen, bast en wortels zijn allemaal gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde door de eeuwen. OPMERKING: Alle andere delen van deze plant, behalve de bessen, zijn giftig! Ze bevatten een bittere alkaloļde en glycoside dat kan veranderen in cyanide. De gekookte rijpe bessen zijn onschadelijk. Eten van ongekookt bessen kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree.

Fuchsia (Fuchsia x hybrida). Bloemen hebben een enigszins zure smaak. Explosieve kleuren en sierlijke vorm maakt het ideaal als garnering. De bessen zijn ook eetbaar.

Zuring (Rumex acetosa) - Zuring bloemen hebben een wrange citroen smaak. Dus gebruiken als een citroen: op pizza, een salade topping, in sauzen, over komkommer salade.

Gladiool (Gladiolus spp) - Bloemen (verwijderd helmknoppen) hebben een onopvallende smaak (smaak vaag als sla) maar vormen mooie houders voor zoete of hartige spreads of mousses. Meng individuele bloemblaadjes in salades. Het kan ook worden gekookt als een dag lelie.


Kruiden bloemen:

De meeste kruiden bloemen zijn net zo lekker als het loof en zeer aantrekkelijk wanneer gebruikt in salades. Voeg enkele blaadjes toe aan een gerecht dat je al om de smaak brengt met het kruid.

Uien bloemen (Alliums) (prei, bieslook, knoflook, knoflook bieslook) - Bekend als de “Bloeiende uien.” Er zijn ongeveer vierhonderd soorten dat de bekende ui omvat, knoflook, bieslook, hellingen, en sjalotten. Alle leden van dit geslacht zijn eetbaar. Hun smaken variėren van milde uien en prei tot sterke ui en knoflook. Alle delen van de planten zijn eetbaar. De bloemen hebben meestal een sterkere smaak dan de bladeren en de jonge ontwikkeling van zaad-koppen smaakt nog sterker. We eten de bladeren en bloemen vooral in salades. De bladeren kunnen ook worden gekookt als een aroma met andere groenten in soepen, enz.

allium schoenoprasum - bieslookBieslook Bloesem (Allium schoenoprasum) - Gebruik telkens wanneer een lichte ui smaak en aroma gewenst is. Scheid de roosjes en geniet van de zachte ui smaak in een verscheidenheid aan gerechten.

Knoflook Blossoms (Allium sativum) - De bloemen kunnen wit of roze zijn, en de stengels zijn plat in plaats van rond. De smaak heeft een knoflook zweem die smaak geeft aan uw favoriete eten. Milder dan de bol knoflook. Heerlijk in salades.


Engelwortel (Angelica archangelica) - Afhankelijk van het ras, variėren bloemen van licht lavendel-blauw tot diep roze. Het heeft een smaak gelijk aan zoethout. Angelica wordt culinair gewaardeerd om de zaden en stengels, die worden gekonfijt gebruikt in likeuren, en de jonge bladeren en scheuten kunnen worden toegevoegd aan een groene salade. Vanwege de selderij-achtige smaak, Angelica heeft een natuurlijke affiniteit met vis. De bladeren hebben een sterkere, schone smaak en zijn een interessante toevoeging aan salades. In haar geboorteland Noord-Europa, worden zelfs de rijpe bladeren worden gebruikt, met name door de Lappen, als een natuurlijk bewaarmiddel voor vis. Veel mensen in de koude noordelijke regio’s, zoals Groenland, Siberiė en Finland vinden Angelica een groente, en eten de ruwe stengels, soms met boter. Jonge bladeren kunnen worden gebruikt in een thee.

Anijs Hysop (Agastache foeniculum) - Zowel de bloemen en bladeren hebben een fijne anijs of zoethout smaak. De bloesems maken garnituren aantrekkelijk en worden vaak gebruikt in Chinese stijl gerechten. Uitstekend in salades.

Basilicum (Ocimum basilicum) - Afhankelijk van het type, de bloemen zijn óf helder wit, lichtroze, of een delicate lavendel. De smaak van de bloem is milder, maar vergelijkbaar met de bladeren van dezelfde plant. Basil heeft ook verschillende rassen die verschillende mildere smaken als citroen en munt hebben. Bestrooi ze over de salade of pasta voor een geconcentreerde smaak en een vonk van kleur die elk gerecht een frisse, feestelijke look geeft.

monarda mixedWilde Bergamot (Monarda didyma) -  smaak zoals oregano en munt en doet denken aan citrus met zachte mengeling van citroen en sinaasappel. De rode bloemen hebben een mint smaak. De bladeren en bloemblaadjes kunnen ook gebruikt worden als groenten en reguliere salades. De bladeren smaken als het belangrijkste ingrediėnt in Earl Grey thee en kan gebruikt worden als een vervanger..

Borage (Borago officinalis) - Heeft mooie korenbloemblauw stervormige bloemen. Bloesems en bladeren hebben een koele, zwakke komkommer smaak. Geweldig in limonade, jenever en tonics, sorbets, soepen, kaas en dips.


Kleine pimpernel (Sanquisorba minor)- De smaak is meestal vergeleken met die van komkommers. Ze kunnen door elkaar worden gebruikt .

Kervel (Anthriscus cerefolium) Kervel bloemen zijn delicate witte bloemen met een anijssmaak. Kervel smaak gaat zeer snel verloren, hetzij door het drogen van het kruid, of te veel warmte. Gebruik het derhalve alleen vers.

Koriander (Koriander sativum) - Net als de bladeren en zaden, hebben de bloemen een sterke kruidige smaak. Gebruik bladeren en bloemen rauw. de smaak vervaagt al snel wanneer gekookt. Strooi naar smaak over salades, bonen gerechten, en koude groentegerechten.

anethum - dilleKamille (Chamaemelum noblis) - De bloemen zijn klein en hebben een zoete, appel-achtige smaak. OPMERKING: Drink kamillethee met mate, want het bevat thuaone; ambrosia patiėnten kunnen allergisch zijn voor kamille.

Dille (Anethum graveolens) - Pittige; net als hun bladeren, maar sterker. Gebruik van de gele dille bloemen zoals het kruid in warme of koude soepen, zeevruchten, dressings en dips. De zaden worden gebruikt in beitsen en bakken.


Venkel (Foeniculum vulgare) - Het heeft gele bloemen die een milde anijssmaak hebben. Gebruik in combinatie met desserts of koude soepen of als garnering met uw voorgerechten.

Gember (Zingiber officinale) - De witte variėteit van gember is zeer geurig en heeft een ‘gingery’ smaak op de tong. Bloemblaadjes kan rauw gegeten worden of u kunt de jonge scheuten koken.

Jasmijn (Jasmine officinale) - De bloemen zijn intens geurig en worden traditioneel gebruikt voor geurende thee. Echte Jasmijn heeft ovale, glanzende bladeren en buisvormige, wasachtige-witte bloemen. OPMERKING: De valse Jasmijn is in een compleet andere geslacht, “Gelsemium”, en wordt beschouwd als te giftig voor menselijke consumptie.

Lavendel (Lavandula angustifolia) - zoete, bloemige smaak, met citroen en citrus. Bloemen ziet er prachtig uit en smaakt ook goed in een glas champagne, met chocolade cake, of als garnituur voor sorbets. Lavendel leent zich voor hartige gerechten, ook van stevige stoofschotels en met wijn verlaagde sauzen.  Voegt een mysterieuze geur aan vla, vlaaien of sorbets.

Citroenverbena (Aloysia triphylla) - Kleine crčmekleurige citrus geurende bloemen. Bladeren en bloemen kunnen worden doordrenkt als een kruidenthee, en gebruikt om de smaak in vla en vlaaien.

origanum marjoranaMarjolein (Origanum majorana) - Bloemen zijn een mildere versie van het blad plant. Gebruik als het kruid.

Oregano (Origanum vulgare) - mildere versie van het blad plant. Gebruik het kruid.
Rosemarijn Rosemary - mildere versie van het blad. Verse of gedroogde kruiden en bloemen geeft smaak aan mediterrane gerechten. Gebruik in combinatie met vlees, schaaldieren, sorbets of dressings.

Saffloer (Carthamus tinctorius) - De gedroogde bloemenworden gebruikt als voedsel kleurstof in plaats van de meer aromatische en duurdere Spaanse saffraan.

Salie (Salvia officinalis) - De bloemen zijn violet-blauw, roze of wit tot 1 3 / 8 cm lang, klein, geclusterd in kransen langs de stengel toppen. Bloemen hebben een subtielere smaak dan de bladeren en kan gebruikt worden in salades en als garnering. Bloemen zijn een heerlijke metgezel voor veel voedingsmiddelen zoals bonen, maļs gerechten, gebakken of gevulde champignons, of pesto saus.

Bonenkruid (Satureja hortensis) - De smaak van de bloemen is enigszins warm en peperig en vergelijkbaar met tijm.

Tijm (Thymus spp.) - Mildere versie van het blad. Gebruik takjes of bloemen als garnering en strooi dit over soepen, enz.

Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) - Cranberry-achtige smaak met citrus ondertoon. Gebruik enigszins zure bloemblaadjes spaarzaam in salades of als garnering. De bloem kan worden gedroogd om er een exotische thee van te zetten.alcea rosea

Stokroos (Alcea rosea) - Zeer flauw smakende smaak.

Kamperfoelie (Lonicera japonica) - zoete honing smaak. Alleen de bloemen zijn eetbaar. OPMERKING: Bessen zijn zeer giftig - niet opeten!

Hyacint (Brodiaea douglasii) - Alleen de wilde hyacint bollen zijn eetbaar. De bollen kunnen worden gebruikt zoals aardappelen en heeft een zoete, nootachtige smaak. OPMERKING: De gewone hyacint (te vinden in uw tuin) is giftig en mag niet worden gegeten.

Vlijtig liesje (Impatiens wallerana) - De bloemen hebben een zoete smaak. Ze kunnen worden gebruikt als garnering in salades of zwevend in dranken.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor) - Mooi geel, wit en paars bloemen hebben een milde smaak en kan worden gebruikt in salades en om taarten versieren, of geserveerd met zachte kaas. Ze zijn ook een geweldige aanvulling op dranken, soepen, desserts of salades.

Sering (Syringa vulgaris) - De smaak van seringen varieert. Zeer fijn, een beetje bitter. Heeft een duidelijke citroengeur smaak met prikkelende ondertoon.

Linde (Tilla spp.) - Kleine bloemen, wit tot geel zijn heerlijk geurend en hebben een honing-achtige smaak. De bloemen worden gebruikt in thee die in het Frans tilleul genaamd wordt.

Geveerdbladig afrikaantje (Tagetes tenuifolia) - Deze kan worden gebruikt als een substituut voor saffraan. Ook veel in salades heeft een citrus smaak.

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) - Komt in variėteiten en in schitterende kleuren met peperige smaak. Oost-Indische kers behoort tot de meest voorkomende eetbare bloemen. Bloesems hebben een zoete, pittige smaak vergelijkbaar met waterkers

Viooltje (Viola x wittrockiana) - Violen hebben een licht zoete groene of grasachtige smaak.  Eet alleen de bloemblaadjes, de smaak is zeer mild Te gebruiken als garnering, in fruitsalade, groene salade, desserts of in soepen.

Pioenroos (Paeonia lactiflora) - In China worden de gevallen blaadjes voorgekookt en gezoet als een tea-time delicatesse. Pioen water werd gebruikt om te drinken in de middeleeuwen. Voeg pioen bloemblaadjes toe in je zomerse salade of limonades.


Feijoa (Feijoa sellowians) - De smaak is zoet en tropisch, zoiets als een vers geplukte rijpe papaja of exotische meloen nog warm van de zon.

Sleutelbloem (Primula vulgaris) - Ook bekend als Cowslip. Deze bloem is kleurrijk met een zoete, maar saaie smaak. Toe te voegen aan salades,, koken als groente, of fermenteren in een wijn.

Wilde peen(Daucus carota) - Het is de oorspronkelijke wortel, waaruit de moderne cultivars werden ontwikkeld. De bloemen zijn klein en wit. Goed in salades. OPMERKING: Het probleem is ze ziet er bijna precies hetzelfde als andere giftige wilde planten.Wilde peen heeft een harige stengel, terwijl de stengels van giftige lookalikes glad en haarloos zijn.

Rozen(Rosa canina ) Smaken zijn afhankelijk van type, kleur, en de bodemgesteldheid. Smaak doet denken aan aardbeien en groene appels. Zoet, met subtiele ondertonen, variėrend van fruit tot mint . Alle rozen zijn eetbaar,  meer uitgesproken smaak hebben de donkere variėteiten. Kunnen ijs en desserts, of grotere bloemblaadjes garnituur kan worden gestrooid op desserts of salades. Vries ze in ijsblokjes. Bloemblaadjes worden gebruikt in stroop, gelei, geparfumeerde boters en zoet beleg. LET OP: Zorg ervoor dat je het bittere witte gedeelte van de bloemblaadjes te verwijdert.

Geraniums (Pelargonium soorten) - De bloem smaak hangt af van het ras.  Strooi ze over desserts en verfrissende drankjes of invriezen in ijsblokjes. OPMERKING: Geranium Citronelle bloesem kan niet worden gegeten.helianthus annuus - zonnebloem

Zonnebloem (Helianthus annus) - De bloem is het best te eten in het kiem stadium, en smaakt vergelijkbaar met artisjokken. Zodra de bloem opent kunnen de bloemblaadjes worden gebruikt, zoals chrysanten, de smaak is duidelijk bitterzoet. De ongeopende bloemknoppen kunnen worden gestoomd zoals artisjokken.

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) -  De bloem smaak is zoet met een hint van noten en vanille. OPMERKING: heeft een bloedverdunnende werking indien gegeten in grote hoeveelheden

Knolbegonia (Begonia x tuberosa) - LET OP: Alleen Hybriden zijn eetbaar. De bloemblaadjes van de knolbegonia’s zijn eetbaar. Hun felle kleuren en zure, fruitige smaak brengen smaak en schoonheid op een zomerse salade. Begonia bloesems hebben een heerlijke citrus zure smaak en een sappige crunch. De bloemblaadjes worden gebruikt als garnering en in salades. Stengels kunnen worden gebruikt in plaats van rabarber. De bloemen en stengels bevatten oxaalzuur en mag niet worden verbruikt door personen die lijden aan jicht, nierstenen, of reuma.

Tulp kroonbladeren (Tulipa) - Smaak varieert van tulp naar tulp, maar over het algemeen smaken de bloemblaadjes als zoete sla, verse baby erwten, of komkommer-achtig. OPMERKING: Sommige mensen hebben een sterke allergische reactie. Aanraken veroorzaakt dan al uitslag, gevoelloosheid, enz. Zij kunnen ze niet eten Eet nooit de bollen. Als u twijfels hebt, eet de bloem niet.


Plantaardige bloemen:

Wist u dat broccoli, bloemkool en artisjokken allen bloemen zijn? Ook het kruid saffraan en de meeldraden van de krokus… Kappers zijn ongeopende bloemknoppen van een struik. De algemene regel is dat de bloemen van de meeste groenten en kruiden zijn veilig om te eten. Controleer dat altijd eerst, want zoals met alles in het leven, er zullen altijd uitzonderingen zijn. OPMERKING: Vermijd - de bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, paprika en asperges.

Rucola (Eruca vesicaria) - Ook wel raket in de tuin, Roquette, rucola-sla, Oruga,
Rocketsalad, raket-zachtaardig; Raukenkohl (Duits); rouquelle (Frans); rucola (Italiaans). Een Italiaanse groente meestal gewaardeerd rauw in salades of op brood. De bloemen zijn klein, wit met donkere centra en kunnen worden gebruikt in de salade voor een licht pikante smaak. De bloemen smaak is vergelijkbaar met de bladeren en variėren in kleur van wit tot geelachtig met donkere paarse nerven. Rucola lijkt op radijs bladeren in zowel uiterlijk en smaak. Bladeren zijn samengesteld en hebben een pittige, peperige smaak die begint mild in jonge bladeren en sterker wordt als ze volwassen worden.

Artisjok (Cynara scolymus) - De artisjok is een bloem waarvan de bladeren van de bloem worden gegeten.

Broccoliroosjes (Brassica oleracea) - Het bovenste gedeelte van broccoli zijn eigenlijk bloemknoppen. Als de bloemknoppen volwassen zijn, zal elke openen in een helder gele bloem, dat is waarom ze roosjes worden genoemd.

Mais scheuten (Zea mays) - Mais scheuten kunnen worden gegeten als ze grote grassprieten lijken met een sterke zoete maļs smaak. De hele baby maļs in bolster kan ook gegeten worden, zijde en alles.

Mosterd (Brassica soorten) - Jonge bladeren kunnen worden gestoomd, gebruikt als een kruid, rauw gegeten of gekookt als spinazie. OPMERKING: Sommige mensen zijn zeer allergisch voor mosterd. Beginnen met een klein beetje. Eten in grote hoeveelheden kan leiden tot een rode huid vlekken

Okra (Abelmoschus esculentus)  Het heeft hibiscus-achtige bloemen en zaaddozen dat, wanneer geplukt een heerlijke groenteschotel geeft wanneer gestoofd of gebakken.  De rijpe zaden zijn gebruikt als een substituut voor koffie, het zaad kan worden gedroogd voor de opslag en toekomstige gebruik.

Pac Choy (Brassica chinensis) - Een smakelijk zusje van de Broccoli plant.

Erwten bloesem (Pisum soorten) - Eetbare doperwten bloeien meestal in wit. De bloesems zijn licht zoet en knapperig en smaken ze zoals erwten. De scheuten en wijnranken zijn eetbaar, met een delicate, erwt-achtige smaak.  OPMERKING: Bloei van siererwten is giftig - niet eten.

Radijs bloemen (Raphanus sativus) - Afhankelijk van het ras, zijn bloemen roze, wit of geel, en   verschilt de smaak ( radijs smaak). Het best gebruikt in salades. De Radijs scheuten met hun felle rode of witte stengels zijn erg lekker gebakken of in salades.

Gewone bonen (Phaseolus vulgaris) - hebben briljante rode bloemen die erg lekker zijn en kunnen worden geserveerd als garnituur voor soepen, en in salades.

Pompoen bloesem (Curcubita pepo) - pompoen bloesems zijn eetbaar en de smaak mild van ruwe squash. Bereid de bloesems door wassen en trimmen van de stengels en verwijder de meeldraden.

Viooltjes (Viola soorten) - Zoete, geparfumeerde smaak. Zijn er in kleurrijk paars en geel tot abrikoos en pastel tinten.  De bladeren en bloemen zijn goed te eten. Prachtige versiering. Al deze bloemen maken een mooie versiering voor taarten, sorbets, of andere desserts. De hartvormige bladeren zijn eetbaar en lekker gekookt als spinazie.

Yucca kroonbladeren (Yucca soorten) - De witte bloem is Yucca knapperig met een milde, zoete smaak (een hint van artisjok). in het voorjaar, kunnen ze gebruikt worden in salades en als garnering.


Bron: van internet geplukt (anarchiel.com)
Literatuur: De eetbare tuin (Alys Fowler)2021 © Gea's Zaaisite