kruisbestuiving

Soms kan het zijn dat uit de zaadjes die je particulier hebt aangeschaft of geruild hebt, een andere variŽteit komt dan je voor ogen had. Met een 'variŽteit' bedoel ik hoe de plant er anders uit ziet dan de moederplant, de basisplant.
Voorbeelden zijn de Green Envy bij de Echinacea en Zinnia. De Echinacea (zonnehoed) is van nature roodpaars. Nu is de plant door kwekers of bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn gemanipuleerd. Gemanipuleerd is dat ze de originele plant zo hebben bewerkt dat deze een heel andere kleur of vorm krijgt. Ook wordt gemanipuleerd in lengte of grootte (zie maar aan de Baby, Compactum, Nanum, etc. toevoegingen bij de varieteits-naam)

Simpelweg gezegd komt dat hier op neer:

Je hebt een basisplant. Om zaadjes te kunnen vormen moet het stuifmeel van de ene bloem op de andere bloem aangebracht worden, de bloem moet bestoven worden. Als je meerdere variŽteiten (uitvoeringen, kleuren) van een bepaalde plant in de tuin hebt staan, dan kan er kruisbestuiving plaatsvinden. Kan de plant er anders uit gaan zien en onbedoeld eigenschappen van een andere plant meenemen.
Door kruisbestuiving (door de natuur zelf (bijen, vlinders, wind)) of door de kwekers kun je die basisplant manipuleren. Maken dat die plant er anders uit gaat zien. Dat kan zijn in kleur, dat kan zijn in grootte of dat kan zijn in vorm (of een mengeling daarvan).

Schaf je nu zaadjes aan van zo'n gemanipuleerde plant, dan gebeurt het soms dat niet alle kiemplantjes dezelfde eigenschappen hebben dan de moederplant, dan de plant die op het plaatje staat of waarvan je zaadjes hebt genomen. Het resultaat kan terugvallen in de basisplant, maar ook heel verrassende nieuwe variŽteiten (uitvoeringen) geven. Ik vind dat verrassende een heel leuk aspect van de hobby, maar niet ieder denkt daar zo over.

Dit soort zaden zaai ik zelf altijd ruim. Meerdere zaadjes per zaaisel. Bij variŽteiten in bladkleur namelijk, kun je vaak al aan het kiemplantje zien of de eigenschappen overgenomen zijn. Het blad daarvan is bijvoorbeeld al purperkleurig of witbont. De overige zaailingen kun je dan verwijderen.

Welke kleur eruit zal komen, tja daar moet je dan nog even geduld mee hebben.
In ieder geval hoop ik dat je veel plezier zult beleven aan de zaadjes en er mooie bloemen en planten uit op zult kweken.

2021 © Gea's Zaaisite