ZLOG... logboek zaaien

 1 maart 2008

Vandaag heb ik een deel van de potjes met kiemplantjes vanuit de kamer overgebracht naar onze garage. De temperatuur daar schommelt van 8-10 C. En het is er voldoende licht.

Goede omstandigheden om de te vroeg gezaaide eenjarigen van gisteren qua groei een halt toe te roepen en om te hopen dat de overige plantjes hun groei gestaag voortzetten zodat ik straks in meimooi bewortelde plantjes heb.

We hebben dus nog 10-12 weken te gaan! Het is tenslotte nog maar in de eerste week van maart.

En ik kijk inmiddels die zaadjes bijna de grond uit ;)

En dat brengt me meteen weer op het punt van: 'waarom dan in hemelsnaam zo vroeg zaaien! Gretigheid; hebberigheid; nieuwsgierigheid; ongeduldigheid; onwetendheid; noem het maar op.

Zoveel van die mooie soortjes te hebben liggen en zoveel twijfel dikwijls over de manier van zaaien of over de kiemtijd van de zaadjes, dat je het zekere voor het onzekere neemt. Beter een paar zaadjes verknoeid,dan spijt dat je te laat bent geweest met zaaien.

En dikwijls kom je dan voor verrassingen te staan. Sommige zaadjes waarbij je informatie hebt gezocht en die bekend staan als 'langkiemer'blijken ineens de spurt erin te willen zetten en laten als eerste een kiempje zien.

En dan zit je in maart met een vorstgevoelige kiemplant die je - in ons deel van het lang - pas op zijn vroegst eind mei naar buiten kunt doen.

Ach ja; weer een goede toevoeging aan mijn pagina 'missers' 

2019 © Gea's Zaaisite