het verhaal achter de Zaaisite

Ben je nieuw en wil je graag het verhaal achter de rijkdom aan informatie binnen Zaaisite weten? Misschien sta jij / staan jullie ook op de drempel van het aanleggen van een - zoals wij destijds - grote tuin en deze met beperkter middelen te beplanten lees dan de tekst hieronder

Veel is door mijn verhuizing in september 2020 natuurlijk achterhaald, maar vraag ik je daar overheen te kijken. Ik laat de tekst nog even online om tot een stimulans te kunnen dienen. En dus ook daar: veel plezier en inspiratie toegewenst!
(tekst... voorheen 'Voorstellen')

Mijn naam is Gea. Samen met mijn man Michael en onze kinderen Robert en Laura gingen wij op de Veluwe wonen. Daarvoor in Haarlem (1971-1975) en vervolgens in de Haarlemmermeer van 1975 tot 1998.Hierboven ons huis in de Haarlemmermeer. Twee onder één kap. Links Michael zijn geboorte-huis; rechts het huis waar wij 23 jaar hebben gewoond. Het was een typische dijkwoning met achter het huis een flinke lap grond waar we voornamelijk speelmogelijkheid voor de kinderen hadden gemaakt. Wel hadden we er een vijver, een heel kleine border, een volière en een kweekkasje.

In november 1998 zijn we verhuisd naar de Veluwe.

Aan de rand van heide en bossen op een voor ons uniek plekje in Nederland. We kochten er een bouwvallige boerderij die gesloopt moest worden. Met behoorlijk wat grond (12.500 m2). Toen nog alleen weide en een enorme hoeveelheid wildgroei aan dennen, maar ooit zou dat weide, tuin, boomgaard en vijver moeten worden.

Grootste plannen dus, maar om dat financieel een beetje binnen de perken te houden vereiste een behoorlijke dosis vindingrijkheid. En met die vindingrijkheid ontstond mijn nieuwe hobby; het opkweken van (vaste) planten en mailen met tuinmaatjes.


het begin...

Toen we klaar waren met het bouwen van ons nieuwe huis, een flinke aderlating voor onze portemonnee, moest de bestrating, tuin, vijver, boomgaard, borders en gazon aangelegd worden.
Een beste klus, ook financieel. En dus moest er wat verzonnen worden...… en als je dan op de foto hierboven het braakliggende terrein en de uitgegraven vijver ziet, dan begrijp je dat er nogal wat voor kwam kijken om dit beplant te krijgen. Veel hebben we gekocht, veel hebben we gekregen, maar het was bij lange na niet voldoende.


Er moesten borders aangelegd worden, een grote vijver, een boomgaard (heerlijk...  je eigen fruit), looppaden moesten bedacht (valt ook nog niet mee op een kaal terrein) en ja... het moest allemaal gevuld en beplant met alle consequenties van dien :-)

de aanleg...

We zijn gestart met de vijver uit te graven (500 kub inhoud, geen kleintje dus) en de grond gebruikten we om de grond rondom ons huis op te hogen. Dat ligt iets hoger  dan het maaiveld. Volgende stap was de boomgaard en we zijn richting de Batterijen in Ochten gereden om fruitbomen te kopen. Wat een verscheidenheid aan fruitbomen (struiken) en niet te vergeten planten. We kochten er ook een Sequoiadendron giganteum (mammoetboom) voor een plek waar hij zijn gang kon gaan. Hij was toen we hem kochten (2004) 50 cm en is nu toch al zeker 8 meter hoog. Dat belooft dus wat voor de toekomst. Het is een schitterende boom en wat zijn we blij dat we voldoende ruimte hadden om hem destijds te kunnen planten.

 

De borders

We begonnen met de borders rond het huis aan te leggen, dus een langs de oprit naar de garage en rond het huis (ik verwacht er in seizoen 2015 albums van te zullen maken).

Garageborder (onderaan 10 meter lang, 4 meter diep, vanaf daar richting garage 20 meter lang x 2 meter diep en eindigende op een gedeelte van 4 x 4 meter)

Langs het pad naar de garage hebben we een langgerekte, druppelvormige border. Om het geheel te breken hebben we gebruik gemaakt van bomen en struiken. De opvallendste boom is onze Aziatische Papierberk ( Betula utilis ssp. jacquemontii). Schitterend mooie witte bast en staat er een Clerodendrum  trichtomum (kansenboom/pindakaasboom: vanwege de geur), verscheidene varieteiten van de Weigela (rijke en langdurige bloei), Hibiscus Oiseau Bleu, Buddleja in verschillende kleuren en ga zo nog maar even door. En dan natuurlijk de nodige vaste planten. Teveel om hier allemaal op te noemen en dus hoop ik mijn belofte na te komen en er dit seizoen een mooi album van te maken. Zoveel mooie foto's liggen te wachten. 


Garagecirkel
(doorsnede 4 meter)

Een leuk breekpunt in het gazon voor de garage en naast het huis. Er staan struiken in met afwijkende bladkleuren, een Liriodendron tulipifera (tulpenboom) die na ongeveer 4 jaar zijn eerste 'tulpen' bloei gaf. Schitterende bloem. Verder staan er voornamelijk zacht gele planten in.

Border rond het huis (10 meter lang x 2,5 meter diep)
Een border aan de voorzijde en zijkant van ons huis en evenredig daaraan een sikkelvormige in het zichtveld naar ons huis.Sikkelvormige border
  (10 meter lang x 2,5 meter diep)
Met vaste planten, twee rekjes waar ik in de zomer eenjarige klimmers (Ipomoea, Lablab, Cobaea, ..) laat groeien.
Kapschuurborder (6 meter lang x 4 meter diep) 

Links van de kapschuur en voornamelijk gevuld met geel bloeiende vaste planten en geel bladige struiken en bomen, zoals de Acer platanoides Drummondii (witbonte noorse esdoorn), een Ulmus hollandica 'Wredei'  (goudiep), Weigela florida Variegata en Buddleja weyeriana (vlinderstruik met gele bolletjes).


En dan heb ik het alleen nog maar over de borders rond het huis. Verder zijn er nog de rozenborder (cirkel 6 meter doorsnede), de borders rondom de vijver (teveel meters om hier zo globaal even te noemen, later zal ik daar bij 'Vijver' apart aandacht aan besteden), een struikenborder met een doorsnede van 8 meter, een border met een natuurlijke uitstraling door veel heemplanten die er worden/werden gebruikt, nóg een border van 20 meter bij 4 meter diep aan de begrenzing van de tuin en tot slot de grootste niervormige border van 40 meter bij 8 meter diep.  

(zodra er even gelegenheid is zal ik deze pagina aanpassen en wat meer over deze borders vertellen)

Al met al heel wat metertjes om te vullen. En dan naar het tuincentrum te gaan en daar te shoppen, dat doe je één keer om vervolgens te merken dat die aanhanger vol met planten totaal lijkt weg te vallen in die borders. En zo kwetsbaar ook nog eens, dat jonge grut... dus moest er een oplossing gevonden worden. En dat bleek het zelf opkweken van planten uit zaad.   


de Plantjeszaaierij...

. .. dat is de naam die ik aan deze leuke hobby heb gegeven. Het opkweken van planten voor eigen tuin uit uitgewisselde  plantenzaden. Het begon allemaal met het onderling ruilen via nl.tuinen en zo nu en dan door te kopen bij Anja of Emmy. Later kwamen daar de Nationale Proeftuin en de 'tuinmaatjes' bij.

Dank nog Nous, Kristien, Lenne, Annemarie, en al die andere leuke meiden die ik als zodanig ben gaan zien...

En zo was een nieuwe hobby geboren. Een hobby die me veel heeft gegeven: een mooie tuin, veel fijne tuinmaatjes, mailvrienden en vriendinnen, een stukje kennis op het gebied van vermeerderen van planten en foto’s van planten uit eigen tuin.

Kennis, vriendschap en materiaal (zaden en planten uit eigen tuin) dat ik graag met anderen wil delen. Vandaar deze site en deze pagina. Informatie om ook anderen te stimuleren met deze leuke hobby te beginnen. Alle informatie die ik in de loop der tijd heb kunnen verzamelen heb ik overzichtelijk gebundeld en vind je terug in de verschillende menu's

Het meeste zijn we momenteel bezig met de tuin en met de plantjeszaaierij (opkweken van plantjes voor eigen gebruik).

Naast de tuin, het mailen en de site, is ook het fotograferen een hobby van me geworden. Van de meeste planten uit mijn tuin zijn er afbeeldingen. Je vindt ze bij mijn informatiesheets en bij de diverse albums mijn tuinsite (een aantal zijn er nog in bewerking, helaas... omstandigheden en tijdgebrek :-(  )

Ik hoop dat je er veel plezier aan zult beleven.

2021 © Gea's Zaaisite