fruitfruit - appelrassen

AlkmenePrachtig mooi appeltje, zowel om te zien aan de boom als om te eten. Geel met een oranjerode blos. Fris zoetzuur van smaak en lekker sappig. Stevig tot vrij hard vruchtvlees. Middel formaat.


oktober 2009. Deze appel staat in de top 3 van onze boomgaard. Prachtige kleur, vrijwel geen ziekte, heerlijk sappig en fris zoet van smaak. Goede structuur (niet te zacht, maar ook weer niet te hard).


Schone van Boskoop

Goede appel. Heel geschikt voor appeltaart en moes.


Elstar

Hoef ik weinig over te melden. Draagt bij ons zeer rijk en geeft goede, middelgrote, appels met een lekkere licht-zure smaak. Sappig. Vrij hard qua vruchtvlees. Vrijwel geen ziekte. Goede sap en handappel.


oktober 2009. Een van onze toppertjes in de tuin. Voor de hand een heerlijke appel, maar ook om er sap van te maken. Verrassend is de mooie kleur die de appelsap ervan krijgt. Door de rode schil van de appel krijgt deze een roze toon. Heel plezierig om naar te kijken (en van te drinken)Lombarts Calville (Lombart)

Bevalt ons niet goed. De smaak niet en de structuur niet (niet sappig). Ook is hij kwetsbaar voor ziekte (bij ons dan tenminste). Deze boom zal waarschijnlijk komend seizoen (2006) vervangen worden.


Bewaren van november tot januari


oktober 2009. En zo zie je maar weer dat je niet overhaast te werk moet gaan en zeker bij fruitbomen geduld moet hebben. Deze Lombart namelijk ziet er doorgaans niet uit (een zwarte waas over de appel), maar een sap dat er uit komt... de meest sappige in onze boomgaard zo laat mijn man weten.

En dus zijn we blij dat we hem hebben laten staan. De smaak is zachtzuur en de structuur wat aan de stevige kant.


Bramley Seedling

Grote moesappel. Zeer groot formaat en als je van appelmoes maken houdt, dan is deze aan te bevelen. Een gigantische hoeveelheid appels komt er vanaf. Geschikt dus om appelmoes van te maken en ook komt er een heerlijke appelsap uit. Fris zoet van smaak. Om zo te eten is het een mega-vrucht. In mijn beleving een beetje teveel van het goede. Hij is niet gevoelig voor ziekte en hij sluit bij ons de rij van plukrijpheid van de appels: medio september-oktober.


Bewaren van november tot januari.


15 oktober 2009: Eergisteren hebben we alle appels uit de boomgaard gehaald m.u.v. deze soort. Hier zijn er nog een aantal blijven hangen omdat die toch nog niet goed uitgerijpt waren. Is dus wat aan de late kant wat dat betreft.

De opbrengst echter is zo gigantisch, dat je per seizoen zeker niet zonder hoeft te zitten. We hebben er zeker al 4 grote manden vanaf gehaald die w�l rijp waren.Golden Delicious

Hoeft geen toelichting. Doet het bij ons goed, zonder al teveel ziekten.


oktober 2009. En toch kun je je daarin kennelijk vergissen. Ook deze boom namelijk heeft er toen de perenbomen werden aangetast door bacterievuur aan moeten geloven. De ene na de andere tak verkankerde en ook die is vervangen door een andere boom. De Ingrid Marie in dit geval.


Granny Smith

Die moet er dit jaar (2006) aan geloven. We hebben hem 5 jaar de kans gegeven om zich te ontwikkelen en onze mening erover bij te stellen, maar het is niets waard die Granny's van ons. Het is in de winkel een lekkere friszure, sappige appel, maar bij ons een harde, bijna niet te eten, zure soort. Die wordt dus komend jaar vervangen voor een andere.


Als je een goede vervanger in dit rijtje weet, hou ik me aanbevolen.


oktober 2009. We vonden het moeilijk te kiezen en hebben hem twee jaar terug vervangen door een boom waar we goede resultaten mee boekten: de Bramley Seedling. Nu in 2009 draag hij voor het eerst goed. Tenminste, voor zo'n jonge boom dan. E�n mandje hebben we er vanaf gehaald.


Notarisappel

Geweldige appel. Mooi groot, mooie vorm, goede structuur, heerlijk sappig en geweldige volle smaak. Voor ieder aan te bevelen. Wij eten hem uit de hand, maar maken er ook sap van en appelmoes van. En zo nu en dan een appeltaart. Multifunctioneel dus ;)


Hij is te bewaren van oktober tot december.

oktober 2009. Een van onze toppertjes in de tuin. Voor de hand een heerlijke appel, maar ook om er sap van te maken. Verrassend is de mooie kleur die de appelsap ervan krijgt. Door de rode schil van de appel krijgt deze een roze toon. Heel plezierig om naar te kijken (en van te drinken)

Drents Bellefleur

Een grote appel in een mooie kleur. Zacht zuur van smaak, goed sappig en oogstbaar in oktober. Goede sap en handappel.


Discovery

Deze appel is het eerst plukrijp. Al in augustus hangt de boom vol mooie rode appeltjes. Geweldig om te zien. Heerlijk sappig en een mooie kleur. De smaak is zeer aromatisch en daar moet je van houden. Het vruchtvlees is wat rood doorlopen en ook dat weet niet ieder te waarderen. Voor ons echter is het een top-appel. We gebruiken hem als handappel, maar maken er ook de eerste appeltaart van en hij gaat door de sapcentrifuge. Resultaat daarvan is een leuke rozerode appeldrank.


Hij is te bewaren van augustus tot oktober


Jonagold

Een grote appel met een zachtzure, frisse smaak. Sappig en vrijwel geen ziekte.

Goed als handappel. Bij de appelsap komt er bij het sapcentrifugeren veel schuim vrij.


Hij is te bewaren van december tot februari


Jonagored

Het broertje van de appel hierboven. Rode schil en voor de rest dezelfde eigenschappen. Ook bij deze appel krijgt het sap dat je ervan maakt een verrassende rode kleur.


Rode Dijkmanszoet

Een middelgrote appel. Zoet van smaak en mooi van kleur. Zeer vroeg, al in augustus kun je de eerste appels plukken. Appels echter waar je qua smaak van moet houden. Het zijn echte kookappels en zeer geschikt om 'hetebliksem' van te maken. Een streekgerecht van hier in de buurt.


Groninger Kroon

Een middelgrote appel. Stevig, geelachtig vruchtvlees. Groenachtige schil met een rode blos. Niet geweldig sappig, zachtzure smaak met een goed aroma.

Ingrid Marie

Onze mooiste appel. Grote appel. Prachtig rood van kleur, heerlijk sappig en friszoet van smaak. Draagt tot nu toe (2009-2014) elk jaar. Geen ziekte. 


(zo, en dat was het voorlopig eventjes over onze appels. het wordt vervolgd, ik wil er nog genoeg over kwijt :) )


2021 © Gea's Zaaisite