fruit

fruit - peren

Doyenn� du Comice

peren

2010: slecht jaar voor de peren. Door het mooie voorjaar gingen de bomen vroeg in bloei en daarop volgend een vorstperiode: foute boel dus, alles bevroren. 

Conference

2009. Inmiddels is onze boomgaard 6 jaar oud en nu lijkt het erop dat ook de perenbomen die overgebleven zijn, de Doyenn� du Comice, de Clapps Favorite en deze Conference, nu eindelijk gaan dragen.

We hebben heel veel pech gehad met de perenrassen en we vermoedden al dat de buurtjes toch gelijk zouden krijgen, toen ze zeiden dat peren het hier niet doen. Nu (2009) echter, hingen er waarachtig volgroeide mooie peren aan de boom. Nog niet zo veel (hooguit een mand vol), maar toch... het belooft in ieder geval wat voor de komende jaren. Misschien heeft de boom toch zijn tijd nodig gehad om te ontwikkelen. En misschien schuilt er ook waarheid in de artikeltjes die je er wel eens over leest. Daarin meldt men dat een perenboom pas met 6 jaar goed gaat dragen. Laten we het hopen en laten we de negatieve toon die gezet is Door al die ziekten aan die bomen maar varen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen...

Clapps Favorite

Een vroege middelgrote handpeer. Wij kunnen hem vanaf half augustus al plukken. Vanaf het eerste jaar nadat planten, draagt de boom al zeer rijk. Geschikt als handpeer, maar ook om er sap en stoofpeertjes van te maken. Heerlijke smaak.
Alleen oppassen dat ze niet te laat worden geplukt. Dan worden ze melig en flauw van smaak. Sterke boom, geen ziektes.

Gieser Wildeman

Zonde! Ik had me er zo op verheugd: stoofpeertjes (ben ik helemaal verzot op) uit eigen boomgaard. Het heeft niet zo mogen zijn. Ook deze boom namelijk kreeg te verduren van perenvuur (bacterievuur) en geen peertje kwam tot ontwikkeling en tak na tak werd onooglijk om te zien.

Beurre Alexandre Lucas

Helaas moest deze na 2 jaar plaats maken voor een andere fruitboom. Niet meer te redden, teveel takken waren door boomkanker aangetast. Een pruim dan maar, want die peren leken, op de Clapps Favorite na, niet echt te willen lukken.


(wordt vervolgd, dit is bij lange na nog niet alles :) )

2021 © Gea's Zaaisite