fruit

fruit - dranken

Appelsap

Appelcider

Bramensap

Druivensap

Perensap

Appelsap

Vorig jaar een sapcentrifuge van Philips (HR1865 700W) gekocht. We moesten toch iets kunnen gaan doen met al die appels en druiven die we uit de boomgaard kregen.


Welnu, het eerste jaar was geen succes. Veel schuim op het sap en al snel oxiderend. Ook ging dat toen veel te langzaam naar onze zin. Elke keer dat kleine opvangcontainertje te legen, dat schoot niet op.


We hadden veel appels te doen en tegen de tijd dat je daar klaar mee was zou het heldere van de appelsap in een nare bruine kleur veranderd zijn.


Daar moest dus iets op verzonnen worden. Het moest opgevangen worden en meteen gefilterd door een zeef. Het kon niet uitblijven, Michael zijn radertjes gingen weer werken en er is een constructie bedacht ;)


Dat was in de vorm van een grote jerrycan van 25 liter met daarin ongeveer 10 cm van de bodem een kraantje. Op die jerrycan kwam een grote trechter te staan en in die trechter werd een zeef gehangen.


Het sap uit de sapcentrifuge werd in een bak opgevangen en vervolgens in de zeef/trechter-combinatie gegoten. Na het Doorzakken van het sap in de jerrycan werd de zeef leeggeklopt in een emmer en weer op de trechter geplaatst om de volgende bak sap te ontvangen.


Dat ging best wel snel. Zo met zijn tweetjes hadden we al snel een 7-tal manden appels weggewerkt.


Om een lang verhaal kort te maken (wil je meer weten dan hoor ik dat wel), wij hebben de sap eerst opgeslagen in jerrycans van 20 liter (60 liter kwam er in totaal van af) en vervolgens de helft weggezet voor appelcider en de overige helft in flessen opgeslagen.


Zo zijn we de hele winter verzekerd van heerlijke appelsap, want dat hij heerlijk is staat buiten kijf. Verrukkelijk zelfs. En gezond, zo zonder al die toevoegingen. Ieder is er reuze enthousiast over.


We hebben ook nog even een testje gedaan met sap te bereiden met de sappan (zie hieronder), maar dat deed veel afbreuk aan de smaak.


Appelcider

Tja en als je dan vrachten appels hebt om te verwerken, dan kan het haast niet uitblijven of ook appelcider moet er worden gemaakt. Na een ogenschijnlijke miskleun vorig jaar, hebben we het dit jaar beter aangepakt, tenminste... daar vertrouwen we op.


Vorig jaar namelijk hebben we, net als dit jaar, het sap met de sapcentrifuge bereid en dit in een gistingsfles opgeslagen, suiker toegevoegd en gist toegevoegd.


Het ging inderdaad zijn werk doen (het waterslot begon te pruttelen), maar het einde van het verhaal was dat we een onaangename, droge drank hadden, van weliswaar een redelijk alcoholpercentage, maar nou niet echt iets dat je de visite voor zou willen zetten (of je moet ze willen wegjagen (grapje...).


Wat is er fout gegaan?


Ten eerste hebben we de fout gemaakt om niet eerst eens een flesje cider te kopen en dat te drinken. Te weten wat je van je appelcider verwachten kunt qua smaak, kleur en helderheid.


Zelf had ik de verwachting dat het een soort van licht alcoholische, koolzuurhoudende, lichtgezoete appelsap zou zijn.


Nu (2009) hebben we deze fout hersteld door een flesje te kopen en te merken dat appelcider best wel droog kan zijn. We hoorden van degene die het al jaren maakt, dat appelcider van jaar tot jaar kan verschillen qua smaak. Net zoals bij druiven eigenlijk. Dit jaar hebben de appels goed uit kunnen rijpen en hebben we een heerlijke appelsap kunnen maken. Een appelsap die als basis voor de appelcider dient.


Voor die het leuk vindt om ook een kist appels tot cider te maken, hier het recept:


Recept appelcider:

10 kilo appels heb je nodig om 5 liter sap te krijgen. Tenminste, als je het met de sapcentrifuge en op het juiste moment van rijping doet.

Bij ons is dat als de schil een beetje vettig aan gaat voelen. Op de Schone van Boskoop na hebben al onze appels dat.

Ook is onze ervaring dat je het best kun werken direct vanaf de boom. Dus niet de appels een poosje laten staan, maar plukken, wassen en verwerken.

Verder heb je nodig wijngist, te koop bij de drogist of bij een internetspeciaalzaak op het gebied van brouwen en wijnmaken (bijv. www.brouwmarkt.nl).


Maak pulp of sap van zoveel mogelijk soorten rijpe appels, zoete en friszure. Sap maken met de sapcentrifuge is het beste en het snelst. Op 5 liter appelsap heb je 1 theelepel wijngist nodig. Sap en gist in een glazen gistingsfles doen en afsluiten met een waterslot en rubber dop of kurk met gat waar het waterslot in past.

Bij erg zure appels suiker toevoegen (100 gram op 5 liter). De gistingsfles bij kamertemperatuur zetten en ca. 14 dagen laten staan. Als het pruttelen en borrelen stopt het sap overhevelen op een andere fles en laten staan (ook weer onder een waterslot) tot er geen enkele activiteit meer in het sap is. Vervolgens er een paar gram tannine (looizuur) bij doen. Dit versnelt de klaring (het helder worden van het sap) en heeft een conserverende werking op de cider.

Als de cider helemaal kristalhelder geworden is, in beugelflessen doen en per fles van ca. 0,5 ltr. een theelepel suiker toevoegen en de beugel sluiten.


Een paar weken in een warme omgeving laten liggen voor de gisting op fles en daarna koel bewaren. Na een paar maanden op een koele plaats is de cider klaar en is gekoeld een frisse lekkere drank met belletjes (koolzuur)

Bramensap

Kijk, en hier komen we bij het onderdeel sappan. Want bramen tot sap maken met de sappan gaat voortreffelijk. Vruchten goed wassen en nakijken, in het bovenste gedeelte (vergietgedeelte) doen, water in de onderste pan en op de verwarmingsbron zetten. Het water gaat koken, de damp stijgt via een opening in het centrum van de tweede plan en bereikt de vruchten. Al snel loopt het sap uit de vruchten die middelste pan in en kan het er via het slangetje in flessen opgevangen worden. Prima methode! Enige dat overblijft zijn de velletjes en pitjes van de bramen. Je hebt er geen omkijken meer naar. Afvullen in sapflessen en drinken maar!


Druivensap

Vorig jaar ging voor het eerst onze 1 jaar oude druivenwand vrucht dragen. En met dat feit kwam ook daar aan de orde hoe we die druiven tot sap zouden krijgen.

Door de sapcentrifuge lukte niet. Wel als we ze zouden afritsen, maar dat was een heidens karwei. Ook schijnt het volgens de boeken niet goed te zijn als de pitjes erin beschadigd zouden worden. Dan zou een stofje in het sap komen en dat komt de smaak niet ten goede. Een oplossing zoeken dus en ook hierop werden Michael zijn radertjes los gelaten .

We ontdekten de mogelijkheden van de sappan. Ofwel de stoomextractor met een duur woord. Een machtig instrument om sappen te bereiden en zelfs om in te koken (maar dat is een heel ander verhaal).

Alleen... het tot sap koken van de druiven werd een fiasco. Veel te waterig werd het; veel van de smaak ging verloren.

De sappan werd dus voor de andere vruchten gehouden (kom ik later op terug), nu moesten wee verder experimenteren op de druiven.


Om ook hier weer een lang verhaal in te korten, hebben we tot slot besloten om gewoon via de traditionele manier het sap te persen. Een bak met druiventrossen knijpend en kneuzend tot er veel van het sap vrijgekomen was en dat - wederom volgens de constructie jerrycan-trechter-zeef - op te slaan in gistingsflessen of in sapflessen die we net als bij het appelsap tot 80�C hadden verhit om ze toen in flessen te doen.

Perensap

Wij hebben een perenboom staan die heel vroeg draagt en heerlijke peertjes geeft. De Clapps Favorite. Geschikt als handpeer, maar ook om sap en stoofpeertjes van te maken.


Hij draagt enorm veel, zoveel dat we er in een goed jaar zeker 20 liter sap van kunnen maken. Om daar op voorbereid te zijn hebben we eens wat onderzoek gedaan en wat dingetjes uitgeprobeerd om er sap van te kunnen maken.


Met de sappan. Dat ging goed. Er kwam veel, goed smakend en iets gebonden sap vanaf. Anders qua smaak dan het sap van deze peer uit de sapcentrifuge, maar zeer plezierig om te drinken. Uit de sapcentrifuge is het sap verrukkelijk, maar helaas niet zolang houdbaar. Sap te onttrekken met de sappan leek de oplossing.


Maar, later in het traject, na onze slechte ervaringen met appelsap maken met de sappan, hebben we er een andere test op losgelaten:

Sap bereiden met de sapcentrifuge en dat gedeelte van het sap dat je langer houdbaar wilt maken verhitten tot 80�C Celsius en het in flessen opslaan. De smaak hangt dan een beetje tussen het sapcentrifuge- en het sappan-sap in. Heel acceptabel. En zo gaan we het dus in het vervolg doen.

Ook kun je het sap (bereid in de sapcentrifuge) invriezen ***. De houdbaarheid is dan tot 12 maanden en de smaak blijft goed behouden.


Of jullie moeten nog andere ervaringen hebben met het sap maken? Ik hoor ze graag!




(wordt bewerkt... )

2021 © Gea's Zaaisite