fruitfruit - ziekten

Peren doen het hier (Veluwe, zandgrond, buitengebied) niet zo goed. Of het nu komt door de in ruime mate aangelegde meidoornhagen of gewoon door dikke pech, maar in ieder geval hadden we behoorlijk last van bacterievuur (perenvuur) met als gevolg boomkanker.

Twee perenbomen (Gieser Wildeman en Beurre Alexander Lucas) moesten er al aan geloven en hebben we moeten vernietigen voor ze de rest ook aan zouden tasten.

Andere ziektes die we in de perenbomen hebben zijn perenpokziekte (perepokmijt) Door de peregalmijt en gekrulde bladeren en roestbruine vlekken van de peregalmug. Er schijnen middeltjes voor in de handel te zijn: Spuitwijzer Alliance-groep en op de homepage van Bongerd Groote Veen staat er het een en ander bij 'Ziekten' over beschreven.
Wat de appels betreft, daar speelt bij ons voornamelijk moniliarot en in bescheiden vorm appelschurft. Niet zozeer echter dat we het nodig vinden daarvoor speciaal maatregelen te nemen.

Onze boomgaard is nu 7 jaar oud. Sinds 4 jaar mogen we ons verheugen op een
mooie oogst. Onze ervaring is toch wel dat een fruitboom er een jaar of twee over doet om op de wortels te groeien en kracht te verzamelen. Die eerste jaren waren ze ook behoorlijk kwetsbaar voor ziekten.

Althans... bij ons.


2021 © Gea's Zaaisite