Zaaien... ieder doet
dat op zijn of haar eigen manier. De meesten beginnen met de
adviezen vanuit een boekje of het internet. Zo ben ook ik ooit
begonnen. Gecontroleerd zaaien is het zaaien in potjes, zaaibakjes of het zaaien in zakjes en het proces volgen tot je de planten voldoende doorgeworteld opgekweekt hebt om ze in de tuin uit te planten. Gecontroleerd zaaien kun je als ervaren zaaier vaak het hele jaar door toepassen. Het is de tegenhanger van ter plekke zaaien. Ofwel waarin zet je de zaaipotjes of /bakjes.
In de eerste plaats kun je bij het tuincentrum kant-en-klare zaai- en stekgrond kopen, zeker als je maar een aantal zaadsoorten gaat zaaien, geen ingewikkelde soorten wilt gaan zaaien en nog geen ervaring hebt met het zaaien. Kortom op zeker wilt spelen.
Maar soms komt het voor dat je geen zaaigrond voorhanden hebt en toch graag zaaien wilt. Of dat je net als ik grote hoeveelheden zaden wilt gaan zaaien of je wilt gaan wagen aan bijzondere soorten te gaan zaaien. Dan kun je - en moet je soms - kiezen om de zaaigrond zelf te gaan maken.
Het kan zijn dat je bepaalde zaden wilt gaan zaaien die een specifieke zaaigrond nodig hebben. Daarmee bedoel ik dat tegenwoordig, met het ruime aanbod van speciale, dikwijls exotische zaden, ook de zaaigrond naar die soort zaden aangepast moet worden. Dus is enige kennis van de te zaaien plantensoort wel handig. Maar goed, dat is voor de wat gevorderden onder ons.
In de loop der jaren heb ik voor mezelf een 'basis recept' samengesteld dat het meestal wel goed doet. Er moet echter met een aantal elementen rekening gehouden worden.
Zaaigrond moet:
De verhouding van mijn zaaigrond is 2 delen gezeefde cocopeat (of als je dat niet hebt turfstrooisel) en 2 delen grofkorrelig zand (brekerzand, guszand, dat is zand waarmee vloeren gesmeerd worden en te koop bij de bouwmaterialenhandel).
Ik meng door mijn zaaigrond graag wat perliet om de grond mooi luchtig te houden en voorkomt het 'dichtslaan' van de grond. Het geeft een betere drainage; het water voert gemakkelijker af.
Het zand dat je bij de bouwmaterialenhandel koopt moet eerst goed gewassen worden.
Dat doe je door een emmer voor de helft te vullen met zand en vervolgens de kraan er boven aan de zetten en al rustigjes roerende de emmer te laten overstromen tot het water helemaal helder is
Er spelen bij het zaaien en het de te kiezen zaaigrond nog een aantal andere factoren mee, namelijk wat voor zaden je gaat zaaien. Bijvoorbeeld, in welke soort grond groeien (kiemen) ze van oorsprong, de grootte van de zaden, kunnen de zaden wel of niet verspeend worden en moeten ze in een eigen potje opgekweekt worden
De grote zaden van de lathyrus bijvoorbeeld, hebben een heel andere zaaimethode en zaaigrond nodig dan het stoffijne zaad van diverse rotsplanten.
Om de lathyrus als voorbeeld te nemen, die wordt door velen gezaaid in een permanente zaaiomgeving (zelf gemaakte plantpotjes van papier, wc-rolletje, turfpotje, ...) en kan in tegenstelling tot de meeste andere zaailingen wel wat extra bemesting gebruiken. Het mengsel van mijn lathyruszaaigrond bevat daarom i.p.v. cocopeat of turf, bemeste potgrond.
Bij fijne of stoffijne zaden gebruik ik zaaigrond die nog iets schraler is van samenstelling (wat meer brekerzand) dan het basisrecept en strooi op het potje een laagje grof brekerzand of vermiculliet. Daarna zaai ik de zaden heel licht uit en sproei met de nevelspuit de zaden in de toplaag. Het zand dat je bij de bouwmaterialenhandel
koopt moet eerst goed gewassen worden. Dat doe je door een emmer
voor de helft te vullen met zand en vervolgens de kraan er boven
aan de zetten en al rustigjes roerende de emmer te laten overstromen
tot het water helder is.
Eigenlijk zou je altijd goede materialen
moeten gebruiken. Schone potjes en schone, ongebruikte zaaigrond. Het
kan echter eens voorkomen dat je eerder gebruikte grond weer
wil benutten. Als je het niet helemaal vertrouwt, dan kun je
eventuele ziektekiemen en zaden die erin zitten vernietigen door het bakje gedurende een aantal minuten op de hoogste stand
in de magnetron te zetten. Dat komt het meest voor bij het binnen voorzaaien. Oorzaken kunnen zijn:
Ook
bij het zaaien is het hygi�nisch werken belangrijk. De kiemplantjes
beschadigen bij het steeltje en vallen om, de zogenaamde omvalziekte
(Pythium). Ik zaai altijd in potjes van 10 x 10, maar
dat is uiteraard een persoonlijke smaak. Je kunt van alles gebruiken:
liter (ijs) bakken, bakjes van de afhaal-chinees, koffiebekers
(goed voor lathyrus, papavers en afrikaantjes), voorgevormde
potjes, zaaitrays, van die setjes waarin ze bij het tuincentrum
perkgoed in verkopen (2 x 8 of 2 x 10, lekker klein maatje is
mijn ervaring), ... eigenlijk teveel om op te noemen.
Ik
heb in het maart nummer van Ik neem daar voor een stapelbox (maar een diep dienblad of zo kan ook) en doe daar een laagje van 5 cm lauwwarm water in. Ik vul de benodigde potjes met zaaigrond en zet die potjes in de stapelbox zodat de potjes het water op kunnen nemen. De potjes zijn voldoende vochtig als de bovenzijde donker begint te kleuren. Het kan zijn dat je meerdere malen water moet bijvullen (vooral als je net als ik 20 potjes tegelijk voorbereid). Ik zaai afhankelijk van de grootte van
de kiemplant 1, 5, of 9 zaden per potje. Ik ga er vanuit dat
er zo 2 cm rondom de zaailing vrij moet zijn. Makkelijk is het
als je alvast met de top van je vinger kuiltjes maakt op de
plek waar het zaadje moet komen. Ik werk graag met een pincet
om de zaden op de zaaigrond te leggen. Een pietepeuterig werkje,
dat wel, maar je weet dan tenminste wat je zaait en vooral dat
je niet te dik zaait. Want dat is dikwijls de grootste fout
die ieder maakt: veel te veel en te dicht op elkaar zaaien.
Gevolg is dat de plantjes zich niet goed kunnen ontwikkelen
en de kans op schimmels groter wordt. Ik gebruik altijd een
stevig (120 grams of zo) papiertje dat ik dubbel vouw. Zo hou
ik controle over het aantal. Strooi je gewoon uit het zakje,
dan lijkt het al snel dat je veel te weinig zaait.
Je
kunt daarvoor steeklabels in de winkel kopen. Als je echter
zoals ik heel veel zaait, dan wordt dat een kostbare geschiedenis.
Ik heb een oplossing gevonden door verticale lamellen van plastic
jaloezie�n in strookjes van 2-3 cm te knippen en daarop met
een watervaste viltstift te schrijven. Afronden zaaiwerk Als alle potjes gevuld zijn en van een label voorzien zet ik ze in de koudebak. Heb je die niet, dan kun je daarvoor ook een alternatieve koude bak(stapelbox) gebruiken. Zet daarvoor alle potjes in de bak, laat ze zich matig volzuigen met water, neem een transparant afdekplaatje (glas, plastic, kunststof, ...) van iets groter dan de omtrek van de bovenzijde stapelbox en leg deze op de box. Zet deze vervolgens op een lichte plek (nooit in de volle zon) en zorg dat de temperatuur voldoende hoog is (afhankelijk van de soorten kiemplantjes die je erin hebt staan. Perkgoed bijvoorbeeld, heeft een hogere temperatuur nodig dan bepaalde vaste planten). Zorg dat de potjes altijd voldoende vochtig maar nooit nat zijn. Te droog is funest voor je zaaisel, maar te nat eveneens. Zaden hebben alle een eigen temperatuur om bij te kunnen kiemen of om de kiemrust te kunnen doorbreken. Soms staat het bij de zaaibeschrijving in het aantal Celsius, maar ook staat dat de zaden bijvoorbeeld kiemen bij een koele temperatuur (4 graden Celsius). Afharden In de kas of kweekbak opgekweekte jonge planten moeten voor ze aan de buitenlucht blootgesteld worden langzaam wennen aan de temperatuur en weersomstandigheden buiten de veilige omgeving van de kweekbak of alternatieve koudebak. Dat doe je door gedoseerd (met enkele dagen tussen Pose) de bescherming (glasplaatje, raam, plasticzak, plastic deksel, ...) steeds meer open te zetten of weg te halen. Op een gegeven moment ben je zover dat de hele bescherming eraf kan en de planten voorbereid kunnen worden om in de tuin of op een kweekveld uitgeplant te worden. Zelf opgekweekte planten kun je in de tuin
uitplanten als de aarde in de potjes waarin je ze hebt opgekweekt
goed doorworteld is (dus dat de plantjes veel worteltjes hebben
gemaakt). Voor vaste planten en tweejarigen
is dat meestal zo omstreeks oktober als de
grond nog voldoende opgewarmd is om de plantjes nog te doen
aanslaan. Opgekweekte plantjes van eenjarigen
kunnen uitgeplant worden
na ijsheiligen
|
|
2021 © Gea's Zaaisite