Winterzaaienwinterzaaien

winterzaaien - koukiemers - stratificeren


Namen voor de groep zaden en de handelingen die je moet verrichten bij zaden die het signaal 'koude' nodig om te kunnen ontkiemen.

Het eenvoudigst gebeurt dat door van oktober tot februari te zaaien en de natuur verder haar werk te laten doen. Enige dat je hoeft te doen is een potje of bakje met zaaigrond te vullen en het af te schermen door er een stukje fijn (horren) gaas over te spannen (of zoals ik hiernaast heb gedaan er de koude bak voor te gebruiken). 

Dit is om vogelvraat en later in het traject slakkenvraat tegen te  gaan.

Vervolgens zet je het buiten en het is belangrijk om het zaaibakje of potje zo neer te zetten dat het niet vol kan regenen. Zou dat wel gebeuren, dan kunnen de zaden verrotten.

Is dat alles gebeurd, dan is het verder een kwestie van afwachten.
In het voorjaar zullen de zaden gaan ontkiemen en de eerste kiemplantjes gaan verschijnen. Heb je in begin oktober gezaaid en zijn de omstandigheden goed geweest, dan heb je zelfs al kans dat je jonge kiemplanten hebt die in het voorjaar verder zullen groeien.


Dat voor zover de meest ideale situatie. Nu kan het natuurlijk gebeuren dat je te laat aan zaden kunt komen of in een gebied woont waar het vrijwel niet vriest. Je moet daarbij denken aan toch zeker een periode van 3 weken vorst.

Of je hebt het nu eenmaal in je hoofd gehaald om in april koukiemers te willen gaan zaaien.

In dat geval zou je een kunstmatige koudebehandeling kunnen geven. In het kort komt dat hierop neer:


Koelkastmethode - handmatige stratificatie

Je vult een bakje of potje met zaaigrond en zet deze potjes in een bakje met een klein laagje water om dat op te laten nemen. Als de bovenzijde van het potje vochtig aan begint te voelen is kun je gaan zaaien.


Opgelet: Maak je zaaisels niet te nat. Dat veroorzaakt schimmel en de zaden kunnen gaan rotten.


Vervolgens doe je het zaaibakje of potje in een plastic zak en zet het geheel voor een periode van 3-4 weken in de koelkast. Daarna haal je het potje uit de plastic zak en zet het in de koude bak of op een plek waar het de warmte krijgt die bij de zaaibeschrijving staat beschreven. Dat is voor allerlei zaden verschillend.

Opgelet: Controleer zo nu en dan op schimmel. Dat is namelijk de grootste boosdoener voor je zaaisels en o.a. veroorzaakt door teveel vocht en slechte ventilatie.

Om te weten welke zaadsoorten koukiemers of koelkiemers zijn heb ik hier een overzicht gemaakt van zaden uit mijn eigen collectie.

November 2011: Momenteel wordt mijn website aangepast en binnenkort komt er een mogelijkheid om zelf binnen mijn lijsten te sorteren. Het is dus nog eventjes behelpen met bovengenoemde overzicht.

2021 © Gea's Zaaisite